Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamp Westerbork zoekt knopen voor monument Joodse kinderen

Kamp Westerbork zoekt knopen voor monument Joodse kinderen

HOOGHALEN (ANP) - Kamp Westerbork zoekt 1,5 miljoen knopen voor een monument voor Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht. Naar schatting werden in die tijd in concentratiekampen 1,5 miljoen kinderen om het leven gebracht. Acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé geeft vrijdag op middelbare school De Nieuwe Veste in het Overijsselse Hardenberg het startsein voor de knopeninzameling, aldus een woordvoerder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Vrijdag is het internationale herdenkingsdag voor slachtoffers van de Holocaust. In de hele wereld wordt stilgestaan bij het lot van de 6 miljoen Joden die in de oorlog in concentratiekampen overleden. Vanuit Kamp Westerbork werden 102.000 mensen op transport gesteld naar vernietigingskampen als Auschwitz, Sobibor en Mauthausen. Onder hen waren tienduizenden kinderen en jongeren.

Jeroen Krabbé is een van de gastconservatoren van de jaarexpositie De Herinnering aan kamp Westerbork. Ongeveer tachtig familieleden van zijn moederskant zijn in de oorlog in kampen vermoord volgens het herinneringscentrum. Onder hen waren zijn opa en een tante.

Krabbé pikte het idee voor een Knopenmonument op via een project in het Melbourne Holocaust Museum in Australië, waar ook knopen zijn verzameld. Knopen worden volgens het herinneringscentrum vaak als een van de laatste resten teruggevonden bij opgravingen van lichamen. Bovendien hebben knopen een relatie met de textielindustrie, waar veel Joodse mensen werkzaam waren. In Hardenberg was de textielindustrie in het verleden belangrijk. Krabbé onthult in de weken van zijn conservatorschap het Knopenmonument en hij zal objecten uit de privécollectie van zijn familie laten zien, om daarmee het verhaal van zijn opa en zijn tante te vertellen.

Wie knopen wil inleveren voor het monument, kan die opsturen naar de school in Hardenberg. Leerlingen sorteren en tellen de knopen. Zij doen ook onderzoek in de archieven van Kamp Westerbork en praten met overlevenden en nabestaanden.

Meer uit Binnenland

Vier Nederlanders omgekomen op snelweg Duitsland

KLEEF (ANP) - Op de A3 bij de Duitse plaats Kleef vlak bij de grens met Nederland zijn zondagochtend vier Nederlanders om het leven gekomen, bevestigt de Duitse politie. Het gaat om drie mannen van 39, 42 en 56 jaar en een 37-jarige vrouw.

9 minuten geleden
Van Rij: politiek had twintig jaar onvoldoende oog voor uitvoering

DEN HAAG (ANP) - De politiek heeft twintig jaar lang te weinig gelet op de uitvoering van wetten en is daarop afgestraft met de recente verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging, zegt staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) bij het tv-programma Buitenhof. Daarmee wijst hij ook naar zijn eigen partij CDA die het grootste deel van die tijd in het kabinet zat. Als verantwoordelijke voor de Belastingdienst loopt de bewindsman tegen veel van die uitvoeringsproblemen op.

4 uur geleden
Zes politiemedewerkers buiten functie om ongepaste uitlatingen

APELDOORN (ANP) - De politie heeft zes medewerkers per direct buiten functie gesteld. Ze hadden in een filmpje dat rondgaat op sociale media vanuit een voertuig in Parijs "zich zeer ongepast" uitgesproken over wat ze in hun omgeving zagen. Ook is een onderzoek gestart naar de uitlatingen en de betrokkenheid van de medewerkers, meldt de politie zondag.

5 uur geleden
Dronken Tilburger springt op politieauto en bijt agent

TILBURG (ANP) - Een dronken 49-jarige Tilburger heeft zondagochtend vroeg in zijn woonplaats op de voorruit en het dak van een politieauto staan springen. Ook beet hij bij zijn aanhouding een agent in de hand, meldt de politie.

7 uur geleden
Van der Plas: geen ambitie om premier te worden, zeg nooit nooit

DEN HAAG (ANP) - Voorvrouw Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft niet de ambitie om premier te worden, maar zegt "nooit nooit". Dat laat ze weten bij WNL op Zondag. Van der Plas vindt de rol van fractieleider beter bij haar passen en heeft andere mensen in gedachten die premier zouden kunnen worden.

7 uur geleden
Laatste klimaatactivist XR op vrije voeten

EINDHOVEN (ANP) - De laatste activist die zaterdag bij de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) werd aangehouden op Eindhoven Airport en nog vastzat, is in de avond weer vrijgelaten, meldt de Koninklijke Marechaussee zondag. De marechaussee hield in totaal 104 mensen van de klimaatactiegroep aan omdat ze zich op verboden terrein begaven.

7 uur geleden
Weeronline: maart 2023 was uitzonderlijk nat en vrij somber

HOUTEN (ANP) - Maart was dit jaar uitzonderlijk nat en vrij somber, vat Weeronline de maand samen. Er viel bijna twee keer zoveel regen als normaal en de zon scheen gemiddeld 30 uur minder in vergelijking met andere jaren. Bovendien is het contrast met maart 2022 "zeer groot".

10 uur geleden