Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamp Westerbork zoekt knopen voor monument Joodse kinderen

Kamp Westerbork zoekt knopen voor monument Joodse kinderen

HOOGHALEN (ANP) - Kamp Westerbork zoekt 1,5 miljoen knopen voor een monument voor Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht. Naar schatting werden in die tijd in concentratiekampen 1,5 miljoen kinderen om het leven gebracht. Acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé geeft vrijdag op middelbare school De Nieuwe Veste in het Overijsselse Hardenberg het startsein voor de knopeninzameling, aldus een woordvoerder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Vrijdag is het internationale herdenkingsdag voor slachtoffers van de Holocaust. In de hele wereld wordt stilgestaan bij het lot van de 6 miljoen Joden die in de oorlog in concentratiekampen overleden. Vanuit Kamp Westerbork werden 102.000 mensen op transport gesteld naar vernietigingskampen als Auschwitz, Sobibor en Mauthausen. Onder hen waren tienduizenden kinderen en jongeren.

Jeroen Krabbé is een van de gastconservatoren van de jaarexpositie De Herinnering aan kamp Westerbork. Ongeveer tachtig familieleden van zijn moederskant zijn in de oorlog in kampen vermoord volgens het herinneringscentrum. Onder hen waren zijn opa en een tante.

Krabbé pikte het idee voor een Knopenmonument op via een project in het Melbourne Holocaust Museum in Australië, waar ook knopen zijn verzameld. Knopen worden volgens het herinneringscentrum vaak als een van de laatste resten teruggevonden bij opgravingen van lichamen. Bovendien hebben knopen een relatie met de textielindustrie, waar veel Joodse mensen werkzaam waren. In Hardenberg was de textielindustrie in het verleden belangrijk. Krabbé onthult in de weken van zijn conservatorschap het Knopenmonument en hij zal objecten uit de privécollectie van zijn familie laten zien, om daarmee het verhaal van zijn opa en zijn tante te vertellen.

Wie knopen wil inleveren voor het monument, kan die opsturen naar de school in Hardenberg. Leerlingen sorteren en tellen de knopen. Zij doen ook onderzoek in de archieven van Kamp Westerbork en praten met overlevenden en nabestaanden.

Meer uit Binnenland

Ruim tweehonderd mensen te veel in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - In Ter Apel hebben in de nacht van maandag op dinsdag 2214 asielzoekers de nacht doorgebracht, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het gaat om de grootste overschrijding van het maximumaantal van 2000 asielzoekers in Ter Apel sinds 22 februari.

24 minuten geleden
Elf jaar cel voor ernstig ziek maken pasgeboren dochter

UTRECHT (ANP) - De rechtbank in Utrecht heeft dinsdag de 37-jarige Sarah V. veroordeeld tot elf jaar cel. Volgens de rechtbank is bewezen dat V. zich in 2020 schuldig heeft gemaakt aan poging tot moord op haar pasgeboren dochtertje. De rechtbank sprak de vrouw vrij van het ernstig ziek maken van haar zoon, een paar jaar eerder.

44 minuten geleden
Rechtbank: drie derdelanders mogen land niet uit worden gezet

ROERMOND (ANP) - Drie derdelanders die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht, mogen niet zomaar het land uit worden gezet. Dat oordeelt de vreemdelingenkamer van de rechtbank in Roermond. De rechtbank vindt dat deze derdelanders hun recht op tijdelijke bescherming net zo lang mogen behouden als alle andere ontheemden uit Oekraïne.

1 uur geleden
Minder Intercity's Amsterdam - Eindhoven door defect spoor

UTRECHT (ANP) - Tussen Amsterdam Centraal en Eindhoven Centraal rijden dinsdag minder Intercity's als gevolg van een defect spoor, meldt de NS. De vervoerder verwacht dat de situatie duurt tot 21.00 uur.

2 uur geleden
Zuid-Holland keurt plannen voor 265.000 nieuwe woningen goed

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

2 uur geleden
Politici reageren met afschuw op deepfakes

DEN HAAG (ANP) - Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz reageert met afschuw op het bericht van het AD dat tientallen bekende Nederlanders figureren in nep-pornovideos. "Misselijkmakend en bovendien strafbaar", schrijft ze dinsdag op X. "Doe alsjeblieft aangifte!"

2 uur geleden
VVD wil ongevaccineerde kinderen weren uit opvang

DEN HAAG (ANP) - De VVD komt met een wetsvoorstel om ongevaccineerde kinderen uit de kinderopvang te weren als de vaccinatiegraad te laag is. Dat bevestigt een woordvoerder van de partij dinsdag na berichtgeving door RTL Nieuws. Aanleiding zijn de recente gevallen van kinkhoest en mazelen, en de dalende vaccinatiegraad in het algemeen.

3 uur geleden