Kamp: wantrouwen zat overleg met Groningers in de weg
DEN HAAG (ANP) - Dat het overleg tussen politiek Den Haag en de regio Groningen in de vorm van een dialoogtafel niet goed op gang kwam, kwam doordat Groningers de overheid wantrouwden, zegt oud-minister Henk Kamp. Hij vindt het jammer dat de dialoogtafel niet het gewenste effect had, en begrijpt de woede van de Groningers.
"Dat wantrouwen, dat zat daar gewoon. En dat stond in de weg om samen op te trekken", zegt oud-minister Kamp tijdens zijn verhoor over zijn rol in het Groningse gasdossier. "Het grootste probleem aan alles wat we deden in Groningen was het gebrek aan draagvlak. Mensen waren woedend, gaven dat door aan organisaties en bestuurders, die gaven het door aan mij."
De bedoeling van de samenwerking met overheden en organisaties was dat de partijen de neuzen dezelfde kant op zouden zetten. Maar via de dialoogtafel kwam vooral de argwaan van de Groningers bij Kamp terecht, zegt de oud-minister. "En de dialoogtafel was bovendien vooral geïnteresseerd in de vermindering van de gaswinning. Dat vonden ze het belangrijkste punt. En dat is iets dat we niet uitonderhandelen met de dialoogtafel."
Dialoogtafel
Eerder deze week kwam de dialoogtafel al ter sprake, onder meer tijdens het verhoor van oud-voorzitter Jacques Wallage. Uit die verhoren bleek dat het ministerie van Economische Zaken, in opdracht van Kamp, een overleg tussen de betrokken organisaties had afgeblazen. De dialoogtafel zou zich tijdens dat overleg buigen over de veertien onderzoeken die naar de gaswinning en de aardbevingen waren gedaan.
"Het is mij niet bekend nu. Of het mij toen bekend was, weet ik niet", reageerde Kamp daarop. "Ik weet wel: ik ga nooit bijeenkomsten uit de weg. Ik ga er juist naartoe."
In het verhoor benadrukte Kamp dat de woede van Groningers zich niet alleen op de overheid richtte. Uitbater van het Groningenveld NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) werd als de vijand gezien, zei Kamp. "Ikzelf heb de NAM nooit als een hindermacht ervaren", voegde hij toe.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen die met de coalitie onderhandelen over de onderwijsbegroting, verwachten nu wel een voorstel van de regeringspartijen te zien. Maandag praat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB met D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om tot een mogelijk akkoord te komen. De oppositie wil dat in elk geval een deel van de voorgenomen bezuinigingen op het onderwijs van tafel gaat. De coalitie heeft steun vanuit de oppositiebankjes nodig om de begroting door de Eerste Kamer te krijgen.
58 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins (Media) ziet "aanknopingspunten" in het plan van de VVD om de publieke omroep te hervormen. Dat zei hij tijdens een mediadebat.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De BBB is maandag in aanvaring gekomen met andere partijen, nadat mediawoordvoerder Claudia van Zanten de NOS ervan betichtte onevenwichtig te berichten, en daarmee mogelijk zelfs antisemitisme aan te wakkeren. Zij vindt dat de NOS eenzijdig verslag doet van de oorlog tussen Israël en Hamas, en dat Joodse mensen in Nederland daar last van hebben. Het BBB-Kamerlid vroeg eerder al of minister Eppo Bruins (Media) bereid was onderzoek te laten doen naar de berichtgeving van de NOS, maar Bruins benadrukt de onafhankelijkheid ervan.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC vindt dat media de Code voor de Journalistiek, die in 1995 werd opgesteld door het Genootschap van Hoofdredacteuren, zouden moeten herzien zodat die meer in lijn is met de huidige praktijk. Die oproep doet NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer tijdens een mediadebat. Aanleiding voor hem is de in zijn ogen "disproportionele" aandacht die PowNed heeft voor het Sunneklaasfeest op Ameland. Coalitiepartner VVD begrijpt de zorgen van Soepboer, maar vindt de manier waarop hij zijn zorgen deelt "onverstandig".
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State meent dat er "zwaarwegende bezwaren" kleven aan het nieuwe stelsel dat het kabinet voorstelt voor de belastingheffing op het rendement op vermogen (box 3). Dat staat in een maandag gepubliceerd advies van de belangrijkste raadgever van het kabinet en de Tweede Kamer. Doe het niet zo, luidt de conclusie.
6 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - De voormalige premier en huidige NAVO-chef Mark Rutte is bij het congres van zijn partij, de VVD, benoemd tot erelid. Rutte was bijna veertien jaar minister-president en leidde vier kabinetten.
2 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Bij het partijcongres van de VVD heeft de meerderheid van de leden zich uitgesproken voor de langstudeerboete. Een motie van bestuursleden van de jongerenafdeling JOVD tegen deze afspraak in het hoofdlijnenakkoord kreeg onvoldoende steun. Uit de stemverhoudingen sprak wel enige verdeeldheid: ruim een derde bleek tegen de langstudeerboete.
2 dagen geleden