
Kamp: wantrouwen zat overleg met Groningers in de weg
DEN HAAG (ANP) - Dat het overleg tussen politiek Den Haag en de regio Groningen in de vorm van een dialoogtafel niet goed op gang kwam, kwam doordat Groningers de overheid wantrouwden, zegt oud-minister Henk Kamp. Hij vindt het jammer dat de dialoogtafel niet het gewenste effect had, en begrijpt de woede van de Groningers.
"Dat wantrouwen, dat zat daar gewoon. En dat stond in de weg om samen op te trekken", zegt oud-minister Kamp tijdens zijn verhoor over zijn rol in het Groningse gasdossier. "Het grootste probleem aan alles wat we deden in Groningen was het gebrek aan draagvlak. Mensen waren woedend, gaven dat door aan organisaties en bestuurders, die gaven het door aan mij."
De bedoeling van de samenwerking met overheden en organisaties was dat de partijen de neuzen dezelfde kant op zouden zetten. Maar via de dialoogtafel kwam vooral de argwaan van de Groningers bij Kamp terecht, zegt de oud-minister. "En de dialoogtafel was bovendien vooral geïnteresseerd in de vermindering van de gaswinning. Dat vonden ze het belangrijkste punt. En dat is iets dat we niet uitonderhandelen met de dialoogtafel."
Dialoogtafel
Eerder deze week kwam de dialoogtafel al ter sprake, onder meer tijdens het verhoor van oud-voorzitter Jacques Wallage. Uit die verhoren bleek dat het ministerie van Economische Zaken, in opdracht van Kamp, een overleg tussen de betrokken organisaties had afgeblazen. De dialoogtafel zou zich tijdens dat overleg buigen over de veertien onderzoeken die naar de gaswinning en de aardbevingen waren gedaan.
"Het is mij niet bekend nu. Of het mij toen bekend was, weet ik niet", reageerde Kamp daarop. "Ik weet wel: ik ga nooit bijeenkomsten uit de weg. Ik ga er juist naartoe."
In het verhoor benadrukte Kamp dat de woede van Groningers zich niet alleen op de overheid richtte. Uitbater van het Groningenveld NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) werd als de vijand gezien, zei Kamp. "Ikzelf heb de NAM nooit als een hindermacht ervaren", voegde hij toe.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Voor een nieuwe Nota Ruimte moet minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) niet naar het jaar 2050 kijken, maar naar 2100. Zeespiegelstijging, klimaatverandering en demografische ontwikkeling vereisen juist na 2050 een "fundamenteel andere benadering", schrijft het College van Rijksadviseurs aan de minister. Door verder vooruit te kijken "wordt pas echt duidelijk hoe ingrijpend de ruimtelijke impact van deze trends is en hoe sturend de gevolgen ervan zijn voor de keuzeruimte van vandaag".
28 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In de provinciehuizen worden woensdag de nieuwe Provinciale Statenleden geïnstalleerd. Dan wordt ook duidelijk welke personen per partij een zetel hebben geaccepteerd en zullen plaatsnemen in de Provinciale Staten. De zogeheten installatievergaderingen zijn online te volgen via een livestream.
3 uur geledenGAZIANTEP (ANP) - Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bezoekt dinsdag het gebied in het zuidoosten van Turkije dat begin februari werd getroffen door een zware aardbeving en een reeks naschokken.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De betekenis van de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en het verlies van alle coalitiepartijen bij de recente provinciale verkiezingen worden dinsdagavond door de top van het kabinet besproken. De vraag die voor premier Mark Rutte en de vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten centraal staat, is wat de onvrede en het onbehagen in het land voedt. Ook zal worden besproken of er consequenties aan het signaal van de kiezer moeten worden verbonden: moet het regeerakkoord op bijvoorbeeld het stikstofdossier worden opengebroken.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) heeft Edison Rijna benoemd tot speciaal gezant voor Caribisch Nederland voor EU-fondsen, VN-fondsen en economische betrekkingen met Latijns Amerika. De huidige gezaghebber van Bonaire treedt op 18 april af; op die dag begint Rijna in zijn nieuwe functie.
8 uur geledenBRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans komt naar Den Haag om met BBB-leider Caroline van der Plas te bespreken hoe het Nederlandse stikstofprobleem opgelost kan worden. De klimaatman van de Europese Commissie wilde de grote winnaar van de verkiezingen in Brussel "uitleggen wat de Europese regels zijn" over stikstof. Maar Van der Plas heeft geen tijd en ziet Timmermans liever naar Den Haag afreizen.
11 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Minister-president Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz staan eensgezind in hun steun aan Oekraïne, in de wat Rutte noemt de "verschrikkelijke agressieoorlog" tegen dat land. De regeringsleiders van beide landen zijn het volgens Rutte "helemaal eens over de wapen- en munitieleveringen aan Oekraïne en andere vraagstukken zoals ontvoeringen van Oekraïense kinderen door Rusland".
11 uur geleden