Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamp: wantrouwen zat overleg met Groningers in de weg

Kamp: wantrouwen zat overleg met Groningers in de weg

DEN HAAG (ANP) - Dat het overleg tussen politiek Den Haag en de regio Groningen in de vorm van een dialoogtafel niet goed op gang kwam, kwam doordat Groningers de overheid wantrouwden, zegt oud-minister Henk Kamp. Hij vindt het jammer dat de dialoogtafel niet het gewenste effect had, en begrijpt de woede van de Groningers.

"Dat wantrouwen, dat zat daar gewoon. En dat stond in de weg om samen op te trekken", zegt oud-minister Kamp tijdens zijn verhoor over zijn rol in het Groningse gasdossier. "Het grootste probleem aan alles wat we deden in Groningen was het gebrek aan draagvlak. Mensen waren woedend, gaven dat door aan organisaties en bestuurders, die gaven het door aan mij."

De bedoeling van de samenwerking met overheden en organisaties was dat de partijen de neuzen dezelfde kant op zouden zetten. Maar via de dialoogtafel kwam vooral de argwaan van de Groningers bij Kamp terecht, zegt de oud-minister. "En de dialoogtafel was bovendien vooral geïnteresseerd in de vermindering van de gaswinning. Dat vonden ze het belangrijkste punt. En dat is iets dat we niet uitonderhandelen met de dialoogtafel."

Dialoogtafel

Eerder deze week kwam de dialoogtafel al ter sprake, onder meer tijdens het verhoor van oud-voorzitter Jacques Wallage. Uit die verhoren bleek dat het ministerie van Economische Zaken, in opdracht van Kamp, een overleg tussen de betrokken organisaties had afgeblazen. De dialoogtafel zou zich tijdens dat overleg buigen over de veertien onderzoeken die naar de gaswinning en de aardbevingen waren gedaan.

"Het is mij niet bekend nu. Of het mij toen bekend was, weet ik niet", reageerde Kamp daarop. "Ik weet wel: ik ga nooit bijeenkomsten uit de weg. Ik ga er juist naartoe."

In het verhoor benadrukte Kamp dat de woede van Groningers zich niet alleen op de overheid richtte. Uitbater van het Groningenveld NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) werd als de vijand gezien, zei Kamp. "Ikzelf heb de NAM nooit als een hindermacht ervaren", voegde hij toe.

Meer uit Politiek

Kamer reageert verdeeld op plan Adema over dierenwelzijn in stal

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer reageert verdeeld op het plan van demissionair minister Piet Adema (Landbouw) dat het dierenwelzijn in stallen moet verbeteren. Rechtse partijen zijn hier in een debat veelal positief over, maar de linkse partijen PvdD, GL-PvdA en SP vinden het niet ver genoeg gaan. Dion Graus van de PVV houdt zich op de vlakte omdat hij het voorstel nog met zijn fractie wil bespreken. Daardoor is het nog niet duidelijk of een meerderheid in de Kamer de plannen van de landbouwminister steunt.

17 uur geleden
Partijleiders PVV, VVD, NSC en BBB in koppels naar informateur

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters praat maandag met de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB. Ze worden in koppeltjes ontvangen, om verder te praten over de mogelijke vorming van een nieuw kabinet.

1 dag geleden
Schmit lijsttrekker sociaaldemocraten bij Europese verkiezingen

ROME (ANP/DPA) - De sociaaldemocraten hebben Nicolas Schmit zaterdag officieel gepresenteerd als hun lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in juni. De Luxemburgse EU-commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten werd zaterdag met grote meerderheid gekozen. Vijf jaar geleden trok PvdA'er Frans Timmermans de linkse kar in de EU.

2 dagen geleden
SP-leider Jimmy Dijk haalt flink uit naar formerende partijen

BUSSUM (ANP) - In zijn eerste congrestoespraak als SP-leider heeft Jimmy Dijk flink uitgehaald naar de vier partijen die al maanden praten over de vorming van een nieuw kabinet. PVV, NSC en BBB hebben hun "sociale maskers" afgeworpen, zei Dijk. Onder invloed van de VVD maken deze drie partijen "terugtrekkende bewegingen" als het gaat om het afschaffen van het eigen risico in de zorg, huurverlaging en verbeteringen voor mensen met een bescheiden inkomen, hield Dijk de SP-leden voor.

2 dagen geleden
Agnes Kant over vertrek Marijnissen: is niet eigen keuze

BUSSUM (ANP) - De leden van SP hebben zaterdag op het 29e congres van de partij met een staande ovatie afscheid genomen van Lilian Marijnissen, die begin december haar onmiddellijke vertrek als partijleider bekendmaakte. Partijgenoot Agnes Kant en voormalig SP-leider ging in haar toespraak in op het onvrijwillige vertrek van de partijleider. "Dat je gaat, is niet je eigen keuze."

3 dagen geleden
Van der Burg zoekt extra opvangplekken asielzoekers in hotels

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) wil in verband met de aanhoudende krapte in de opvang 3500 plekken in hotels vinden om vreemdelingen te plaatsen. Eerst zullen daar asielzoekers komen en zodra het mogelijk is, komen hier statushouders voor in de plaats, schrijft hij in een Kamerbrief. De plaatsingen worden gedaan met instemming van de betrokken gemeenten.

3 dagen geleden
Nederland en Brazilië gaan nauwer samenwerken tegen drugssmokkel

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane gaat nauwer samenwerken met die van Brazilië in de strijd tegen drugssmokkel. De diensten gaan bijvoorbeeld scanbeelden die zij maken van containers naast elkaar leggen om te zien of er wellicht stiekem iets is ingestopt. Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) heeft daar afspraken over gemaakt met haar Braziliaanse ambtgenoot Adriana Gomes Rêgo.

3 dagen geleden