Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamp: ik vreesde voor ontwrichting als gaswinning omlaagging

Kamp: ik vreesde voor ontwrichting als gaswinning omlaagging

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Henk Kamp zegt in zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie dat hij begin 2013 vreesde dat een verlaging van de gaswinning dat jaar zou leiden tot "ontwrichting van de samenleving". Kamp dacht dat de leveringszekerheid in gevaar kwam, hoewel op zijn ministerie (Economische Zaken) bekend was dat de winning flink kon worden verlaagd zonder dat huishoudens in de kou zouden komen.

Die informatie van handelaar GasTerra kwam nooit bij Kamp zelf terecht, zegt hij tijdens zijn verhoor. GasTerra berekende dat de gaswinning omlaag kon naar ongeveer 27 miljard kubieke meter. In die jaren werd steevast fors boven de 40 miljard gewonnen.

Kamp moest toegeven dat hij beheerder van het gasnetwerk GTS niet vroeg naar de leveringszekerheid. Dat was wel logisch geweest, geeft de VVD'er toe op aandringen van de commissie.

Beving Huizinge

Het langverwachte verhoor van Kamp richt zich, net als eerdere verhoren de afgelopen weken, vooral op de tijd na de beving in Huizinge, in 2012. In dat jaar werd nog 48 miljard kubieke meter gas gewonnen. Kamp dacht dat die hoeveelheid ook nodig was om te voorkomen dat de leveringszekerheid in het geding kwam. In 2013 besloot Kamp om ongeveer net zoveel gas te winnen, en uiteindelijk liep de winning zelfs op naar bijna 54 miljard kuub.

Kamp durfde het naar eigen zeggen niet aan om minder gas te laten boren dat jaar, ondanks het pleidooi van de toezichthouder om de productie zoveel en zo snel mogelijk te verlagen. Hij achtte het onverantwoord om "de leveringszekerheid te veronachtzamen". Bovendien was er nog te veel onbekend, en moesten zaken beter worden onderzocht. "Ik wist vooral heel veel dingen niet, niet zeker of onvoldoende. Daarom vond ik dat die onderzoeken gedaan moesten worden."

Meer uit Politiek

GroenLinks-wethouder sleept bestuur voor rechter om EU-verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De Leidse wethouder Ashley North begint een rechtszaak tegen het bestuur van zijn partij GroenLinks, bevestigt een woordvoerder van de partij na berichtgeving van De Telegraaf. North zou de zaak zijn begonnen omdat hij vindt dat zijn verzoek om een ledenreferendum te houden onterecht is afgewezen door het bestuur. Hij wil de leden een vraag voorleggen over de manier waarop GroenLinks en PvdA samen de Europese verkiezingen in gaan.

11 uur geleden
Bruins Slot juicht draai Wilders over steun Oekraïne toe

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) vindt het positief dat Geert Wilders de deur op een kier heeft gezet waar het gaat over wapensteun aan Oekraïne, zei ze in het praatprogramma Buitenhof. De radicaal-rechtse politicus was hier tot voor kort een tegenstander van, omdat hij vond dat wapens behouden moeten blijven voor de eigen krijgsmacht. Zaterdag schreef Wilders op het sociale medium X dat zijn partij de PVV bereid is "om over iedere vorm van hulp te praten".

20 uur geleden
Timmermans: Poetin kan alleen winnen als we onverschillig zijn

AMSTERDAM (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin kan de oorlog in Oekraïne alleen winnen als landen zoals Nederland onverschillig toekijken, zegt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans bij een bijeenkomst op de Dam in Amsterdam. Daar en op vele andere plekken binnen en buiten Nederland is aandacht voor het feit dat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne inviel. "Hij kan alleen doorgaan als we verdeeld en niet geïnteresseerd zijn, en als we vergeten dat ons lot wordt bepaald door de heldhaftigheid van de mensen die in Oekraïne voor hun vrijheid vechten", zegt Timmermans.

1 dag geleden
Wilders tegen akkoord van demissionair kabinet met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders vindt het niet kunnen dat het kabinet-Rutte IV in demissionaire staat een veiligheidsakkoord van minstens tien jaar heeft afgesloten met Oekraïne. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) maakte vrijdag bekend bilaterale afspraken te hebben gemaakt over onder meer militaire steun en samenwerking op het gebied van de defensie-industrie. Ook landen als Duitsland, Frankrijk en Denemarken hebben afgelopen week een dergelijk akkoord gesloten met het in oorlog verkerende land.

1 dag geleden
EU-kapitaalmarkttoezicht à la carte voor kabinet 'serieuze optie'

GENT (ANP) - Minister van Financiën Steven van Weyenberg wil niet langer wachten met het overdragen van het toezicht op de kapitaalmarkt aan de Europese Unie. Nu een aantal EU-landen zich daartegen blijft verzetten, voelt hij er wel voor om met een paar lidstaten alvast te beginnen. Dat is "een serieuze optie", zei Van Weyenberg na overleg met EU-collega's.

2 dagen geleden
Kamermeerderheid belooft Oekraïne in verklaring blijvende steun

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft een verklaring ondertekend om Oekraïne "zolang dat nodig is" economisch en militair te blijven steunen. Twee jaar na de Russische invasie willen negen partijen, samen goed voor 98 van de 150 Kamerzetels, zo "een krachtig signaal afgeven dat Nederland pal achter Oekraïne blijft staan".

2 dagen geleden
Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

2 dagen geleden