
Kamervoorzitter: maatregelen genomen tegen hoge werkdruk
DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer zijn maatregelen genomen om de hoge werkdruk te verminderen, aldus Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Zij reageert daarmee op GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet die zondag haar zorgen uitte over de werkdruk in de Kamer en de gezondheidsproblemen die dat tot gevolg heeft.
Eind vorige week werd bekend dat VVD'er Ockje Tellegen de Kamer definitief verlaat vanwege een burn-out. Eerder in die week meldde fractieleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren zich tot medio januari ziek. Ze is overbelast. Een paar jaar terug had ze ook al last van een burn-out.
Ellemeet schreef op Twitter over het uitvallen van Tellegen dat veel meer Kamerleden met problemen kampen. "Dit is slechts het topje van de ijsberg. Zo veel collega's hebben gezondheidsproblemen. Slapen slecht, ervaren veel stress, hebben last van fysieke klachten", aldus het Kamerlid. Ze wees daarbij op lange werkdagen en beperkte ondersteuning.
Bedrijfszorg
Om die werkdruk te verminderen worden de aanbeveling van de Werkgroep-Van der Staaij uitgevoerd, laat Bergkamp weten. "De Kamer heeft inmiddels bedrijfszorg voor Kamerleden, er is extra ondersteuning voor Kamerleden die zaken willen onderzoeken en extra ondersteuning voor de commissies", aldus de Kamervoorzitter.
SGP-leider Kees van der Staaij deed samen met een aantal Kamerleden vorig jaar onderzoek hoe de Tweede Kamer haar controlerende en medewetgevende taken kan versterken, net als haar informatiepositie.
Social media
Ook ging Ellemeet in op de "haat, agressie, minachting en beledigingen", vooral op social media, waarmee Kamerleden te maken hebben. Dat is "wat er echt inhakt", schrijft ze. Hieraan kan Bergkamp weinig doen: "Daarmee omgaan vereist een olifantshuid of afstand nemen, terwijl je juist als volksvertegenwoordiger in contact wil en moet staan met mensen."
Al langer zijn de drukke werkzaamheden in de Kamer onderwerp van gesprek. Vorig jaar waren CDA'er Harry van de Molen, D66'er Rens Raemakers en Pieter Omtzigt lang uitgeschakeld. In het vorige kabinet vertrokken ministers Bas van 't Wout en Bruno Bruins met gezondheidsklachten.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.
6 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - PVV en CDA wilden dinsdag na de stemmingen over aanpassingen aan twee strenge asielwetten nog niets loslaten over hun steun voor die wetten. "U zult tot donderdag moeten wachten", zei PVV-leider Geert Wilders. Dan stemt de Tweede Kamer over de twee wetten in hun geheel.
36 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag het plan van het CDA verworpen om het tweestatusstelsel waar het kabinet aan werkt pas in juni 2026 in te voeren. Daardoor is de steun van de christendemocraten onzeker, als er donderdag wordt gestemd over het volledige wetsvoorstel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het langer begeleiden van oud-leerlingen nadat ze het mbo hebben verlaten. De scholen kunnen tot een jaar na het vertrek van school, met of zonder diploma, leerlingen begeleiden op weg naar een baan of een andere opleiding.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Twee voorstellen die de PVV wil doorvoeren om een nieuwe asielwet verder aan te scherpen zijn verworpen door de Tweede Kamer. Het gaat om plannen om asielzoekers bij binnenkomst een verklaring te laten tekenen tegen de sharia, islamitisch gewoonterecht, en om de spreidingswet sneller in te trekken. Voor het wijzigingsvoorstel van de PVV om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen, was wel voldoende steun.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming, NSC) gaat onderzoeken of het mogelijk is om in Nederland eenzelfde maatregel in te voeren als in Groot-Brittanniƫ om genitale verminking, uithuwelijking of achterlating in het land van herkomst aan te pakken. Hij zei dat dinsdag in de Tweede Kamer, waar D66, VVD, GroenLinks-PvdA en NSC aandrongen op meer en snellere actie van het kabinet om vrouwen en meisjes beter hiertegen te beschermen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De zorgen van Henri Bontenbal over de uitvoerbaarheid van de wet over een tweestatusstelsel voor asielzoekers zijn niet weg na een brief met geruststellende woorden hierover van minister Mona Keijzer (Asiel, BBB). De CDA-leider vreest dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vastloopt als eerst deze wet van kracht wordt en later het Europese migratiepact wordt ingevoerd. Daarom wil hij dat het pact en de wet tegelijk worden ingevoerd, in juni 2026.
1 uur geleden