Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamervoorzitter Bosma wil nog steeds naar herdenking slavernij

Kamervoorzitter Bosma wil nog steeds naar herdenking slavernij

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma is nog steeds van plan naar de kranslegging te gaan tijdens de nationale herdenking van het slavernijverleden op 1 juli. In een debat in de Tweede Kamer zei hij: "Ik ben uitgenodigd, dus ik ga ernaar toe". DENK-Kamerlid Doğukan Ergin confronteerde Bosma met mediaberichten over organisaties die niet willen dat Bosma komt of vinden dat hij eerst moet reflecteren op zijn eerdere uitspraken als parlementariër.

Bosma antwoordde: "Daar ga ik eens over nadenken", zonder er verder op in te gaan. Tegelijkertijd herhaalde hij dat hij "gewoon is uitgenodigd. Punt. Dus ga ik. Dat is nog steeds mijn uitgangspunt. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een Kamervoorzitter die ergens wordt uitgenodigd eerst nog moest reflecteren." Het verzoek om excuses, waar Ergin over sprak, was nieuw voor Bosma. De PVV'er benadrukte verder dat hij tijdens de samenkomst niet gaat spreken.

Verschillende organisaties en personen hebben de Tweede Kamer, de gemeente Amsterdam en het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) verzocht om voor Bosma een vervanger te sturen naar de herdenking volgende maand in Amsterdam. Zij verwijzen naar meerdere uitspraken van hem als PVV-Kamerlid. Zo had Bosma het over "slavernijgedram". De organisaties stellen dat Bosma bovendien een "reputatie van racisme" heeft. Ze wijzen er daarnaast op dat de PVV vindt dat de excuses voor het slavernijverleden die door de koning en namens de staat zijn gemaakt, moeten worden ingetrokken.

Voorzitter Linda Nooitmeer van NiNsee vindt ook dat Bosma moet "reflecteren" op zijn uitspraken en "een gebaar" moet maken. Het instituut heeft de Kamervoorzitter hierom gevraagd in een brief. Als hij niet op de eis van het NiNsee ingaat, zou er een vervanger moeten komen. Nooitmeer heeft excuses overigens niet in de mond genomen tegenover het ANP.

Meer uit Politiek

SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

9 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

9 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

10 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

10 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

10 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

10 uur geleden
Justitieminister noemt aanval op Trump schok voor democratie

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel noemt de aanval op de Republikeinse presidentskandidaat "schokkend". In eerste plaats voor Trump zelf en de andere slachtoffers van de schietpartij, "maar ook voor Amerika en voor iedere democratie".

11 uur geleden