Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamervoorzitter benadrukt: iedereen moet coronaregels opvolgen

Kamervoorzitter benadrukt: iedereen moet coronaregels opvolgen

DEN HAAG (ANP) - De coronaregels in de Tweede Kamer gelden voor iedereen. Dat benadrukt voorzitter Vera Bergkamp in een brief aan de leden van het parlement, waarin een nieuwe set huisregels uiteen wordt gezet. Iedereen wordt geacht anderhalve meter afstand houden en een mondkapje is verplicht in de openbare gedeelten van het Kamergebouw, aldus Bergkamp.

De brief lijkt een boodschap aan het adres van de parlementariërs van Forum voor Democratie. Medewerkers van de Kamer hadden zich beklaagd over het gedrag van leden van de partij, die het nut van mondkapjes betwisten en die niet willen dragen. Ook bewaren ze geen anderhalve meter afstand tot anderen.

Bergkamp stuurt de brief namens het Presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer. Aanleiding voor de huisregels "zijn de zorgen van het Presidium - die ook door verschillende Kamerbewoners en publiek zijn geuit - over het niet goed genoeg naleven van de maatregelen", schrijft ze.

Simone Kerseboom

Kamerbewoners die zich niet aan de regels houden, zullen daarop worden aangesproken. "Bij herhaaldelijke overtredingen volgt een schriftelijke waarschuwing", aldus Bergkamp. "Indien het nodig is om anderen te beschermen, in het bijzonder de medewerkers van de Kamer", kunnen diensten van bodes of bijvoorbeeld restaurantmedewerkers worden aangepast of afgeschaald.

Kort nadat de nieuwe huisregels waren rondgestuurd, ging het alweer mis. Na haar maidenspeech in de plenaire zaal werd FVD-Kamerlid Simone Kerseboom uitgebreid gezoend en gefeliciteerd door haar fractiegenoten. Dat gebeurde onder de ogen van Bergkamp die had gevraagd de coronaregels in acht te nemen.

Bergkamp zei het "zeer te betreuren" dat de regels waren geschonden. Ze wil in de toekomst dat partijen vooraf laten weten dat ze zich aan de coronaregels houden. Fracties die deze regels niet willen respecteren, mogen dan geen felicitaties meer ontvangen in de plenaire zaal na een maidenspeech, waarschuwde de voorzitter.

Meer uit Politiek

GroenLinks-wethouder sleept bestuur voor rechter om EU-verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De Leidse wethouder Ashley North begint een rechtszaak tegen het bestuur van zijn partij GroenLinks, bevestigt een woordvoerder van de partij na berichtgeving van De Telegraaf. North zou de zaak zijn begonnen omdat hij vindt dat zijn verzoek om een ledenreferendum te houden onterecht is afgewezen door het bestuur. Hij wil de leden een vraag voorleggen over de manier waarop GroenLinks en PvdA samen de Europese verkiezingen in gaan.

8 uur geleden
Bruins Slot juicht draai Wilders over steun Oekraïne toe

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) vindt het positief dat Geert Wilders de deur op een kier heeft gezet waar het gaat over wapensteun aan Oekraïne, zei ze in het praatprogramma Buitenhof. De radicaal-rechtse politicus was hier tot voor kort een tegenstander van, omdat hij vond dat wapens behouden moeten blijven voor de eigen krijgsmacht. Zaterdag schreef Wilders op het sociale medium X dat zijn partij de PVV bereid is "om over iedere vorm van hulp te praten".

18 uur geleden
Timmermans: Poetin kan alleen winnen als we onverschillig zijn

AMSTERDAM (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin kan de oorlog in Oekraïne alleen winnen als landen zoals Nederland onverschillig toekijken, zegt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans bij een bijeenkomst op de Dam in Amsterdam. Daar en op vele andere plekken binnen en buiten Nederland is aandacht voor het feit dat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne inviel. "Hij kan alleen doorgaan als we verdeeld en niet geïnteresseerd zijn, en als we vergeten dat ons lot wordt bepaald door de heldhaftigheid van de mensen die in Oekraïne voor hun vrijheid vechten", zegt Timmermans.

1 dag geleden
Wilders tegen akkoord van demissionair kabinet met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders vindt het niet kunnen dat het kabinet-Rutte IV in demissionaire staat een veiligheidsakkoord van minstens tien jaar heeft afgesloten met Oekraïne. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) maakte vrijdag bekend bilaterale afspraken te hebben gemaakt over onder meer militaire steun en samenwerking op het gebied van de defensie-industrie. Ook landen als Duitsland, Frankrijk en Denemarken hebben afgelopen week een dergelijk akkoord gesloten met het in oorlog verkerende land.

1 dag geleden
EU-kapitaalmarkttoezicht à la carte voor kabinet 'serieuze optie'

GENT (ANP) - Minister van Financiën Steven van Weyenberg wil niet langer wachten met het overdragen van het toezicht op de kapitaalmarkt aan de Europese Unie. Nu een aantal EU-landen zich daartegen blijft verzetten, voelt hij er wel voor om met een paar lidstaten alvast te beginnen. Dat is "een serieuze optie", zei Van Weyenberg na overleg met EU-collega's.

2 dagen geleden
Kamermeerderheid belooft Oekraïne in verklaring blijvende steun

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft een verklaring ondertekend om Oekraïne "zolang dat nodig is" economisch en militair te blijven steunen. Twee jaar na de Russische invasie willen negen partijen, samen goed voor 98 van de 150 Kamerzetels, zo "een krachtig signaal afgeven dat Nederland pal achter Oekraïne blijft staan".

2 dagen geleden
Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

2 dagen geleden