Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamermeerderheid wil Autoriteit Persoonsgegevens voor kinderen

Kamermeerderheid wil Autoriteit Persoonsgegevens voor kinderen

DEN HAAG (ANP) - Er moet een Autoriteit Persoonsgegevens komen voor kinderen, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. De ChristenUnie maakt zich zorgen omdat technologiebedrijven veel gegevens verzamelen van kinderen, van wie het leven zich voor een groot deel online afspeelt. Een motie die het kabinet oproept om na te denken over zo'n kinderautoriteit - al dan niet onderdeel van de Autoriteit Persoonsgegevens - krijgt steun van de coalitie en een groot deel van de oppositie.

"Of dat nu gaat om leeftijdscontrole, ouderlijke toestemming, transparantie of begrijpelijke voorwaarden: het gebeurt niet of onvoldoende", zei Nico Drost (ChristenUnie) vorige week tijdens een debat over de bescherming van onlinegegevens. "Terwijl kinderen juist extra bescherming nodig hebben omdat zij de meest fanatieke gebruikers zijn, maar ook omdat zij de gevolgen van hun handelingen lastiger kunnen overzien."

Verantwoordelijk staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) vindt het een interessant idee. Maar ze wil eerst onderzoeken hoe het nu gesteld is met onlinekinderrechten voor ze een besluit neemt.

In het parlement is eveneens ruim voldoende steun voor het plan van de ChristenUnie om wettelijk vast te leggen dat gegevens van kinderen niet mogen worden verwerkt voor advertenties, het opstellen van klantprofielen en microtargeting. Dat laatste houdt in dat mensen zeer gericht worden aangesproken in reclames, bijvoorbeeld over het favoriete speelgoed van kinderen. In Ierland bestaat al een wet met deze strekking.

Meer uit Politiek

Zuid-Holland beticht van 'voortrekken' in lobby voor onderzeeërs

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland moet uitleggen waarom het onlangs zo'n duidelijke voorkeur heeft uitgesproken voor scheepsbouwer Damen in de lopende aanbestedingsprocedure voor de bouw van vier nieuwe onderzeeërs voor Defensie. De SP, Volt, Partij voor de Dieren, 50PLUS en Groep Gezond Verstand Zuid-Holland in de Provinciale Staten hebben hier schriftelijke vragen over gesteld. De partijen vragen zich af waarom de provincie in een brief aan informateur Kim Putters "in de bres springt" voor Damen, terwijl een andere scheepsbouwer uit Zuid-Holland (Koninklijke IHC) ook kandidaat is om de miljardenorder binnen te halen.

1 uur geleden
Hoger beroep Richard de Mos onder grote belangstelling begonnen

DEN HAAG (ANP) - Onder grote belangstelling van partijgenoten en aanhangers van Hart voor Den Haag is dinsdag in het gerechtshof in Den Haag het hoger beroep tegen fractievoorzitter Richard de Mos en zes medeverdachten begonnen. De Mos wordt onder meer verdacht van corruptie en schending van het ambtsgeheim. De rechtbank sprak de politicus eerder integraal vrij.

2 uur geleden
Nieuw persoonsbeveiligingstelsel, maar geen beroepsinstantie

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yeşilgöz neemt niet alle aanbevelingen over uit het rapport Bewaken en Beveiligen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Er komt een nieuw stelsel voor het beveiligen van personen, maar een onafhankelijke beroepsinstantie in dat stelsel komt er niet.

3 uur geleden
Wilders en Van der Plas zwijgen vooral na gesprek met Putters

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en Caroline van der Plas van BBB hebben na hun gesprek met informateur Kim Putters weinig woorden nodig. "Het was een goed gesprek", zegt Wilders meermaals. De politici zijn beiden voorstander van een coalitie met hun partijen, VVD en NSC. Maar de laatstgenoemde twee partijen denken verschillend over zo'n samenwerking.

17 uur geleden
Kamer reageert verdeeld op plan Adema over dierenwelzijn in stal

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer reageert verdeeld op het plan van demissionair minister Piet Adema (Landbouw) dat het dierenwelzijn in stallen moet verbeteren. Rechtse partijen zijn hier in een debat veelal positief over, maar de linkse partijen PvdD, GL-PvdA en SP vinden het niet ver genoeg gaan. Dion Graus van de PVV houdt zich op de vlakte omdat hij het voorstel nog met zijn fractie wil bespreken. Daardoor is het nog niet duidelijk of een meerderheid in de Kamer de plannen van de landbouwminister steunt.

20 uur geleden
Heijnen zegt meer onderzoek naar veilig gebruik staalslakken toe

OUWERKERK (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft blijvend onderzoek naar het zo veilig mogelijk toepassen van staalslakken voor kustverdediging toegezegd. Een totaalverbod op het gebruik van staalslakken is nu geen optie.

21 uur geleden
Omtzigt herkent zich niet in beeld over emotionele toestand

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt herkent zich niet in het beeld dat in sommige media van hem wordt geschetst over zijn emotionele toestand aan de formatietafel. Zo meldde De Telegraaf dat er soms sprake zou zijn van stemverheffing, weglopen en huilbuien. "Ik herken me niet in het beeld, maar ik denk ook niet dat het over elkaar roddelen deze formatie heel veel verder gaat helpen", zei Omtzigt na zijn gesprek met VVD-leider Dilan Yeşilgöz bij informateur Kim Putters.

1 dag geleden