Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamermeerderheid positief over idee om meerdere dagen te stemmen

Kamermeerderheid positief over idee om meerdere dagen te stemmen

DEN HAAG (ANP) - Het idee van D66 en PvdA om bij verkiezingen meerdere dagen te stemmen om zo meer mensen naar het stemlokaal te lokken, kan op sympathie rekenen bij een meerderheid van de Tweede Kamer. De voorstanders vinden nog wel dat er gesleuteld moet worden aan het wetsvoorstel dat is ingediend door Kamerleden van de genoemde fracties. Zo vragen meerdere partijen zich af of twee stemdagen niet beter zijn dan de drie die worden genoemd in het voorstel.

Chris Simons van coalitiepartij VVD denkt dat het wetsvoorstel van "toegevoegde waarde" kan zijn, maar ziet ook bezwaren. Hij wijst net als meerdere andere Kamerleden op de kritiek die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken hebben op het voorstel. Deze instanties waren aanvankelijk positief over het idee, maar veranderden dit voorjaar van mening. Reden was de evaluatie van verkiezingen in 2021 en 2022, toen het vanwege corona tijdelijk mogelijk was om twee extra dagen te stemmen. Dit vergde veel extra inspanning, terwijl het effect op de opkomst gering was.

Daarom stelt Simons voor om eerst een "experimentwet" door te voeren om te bekijken of werkelijk meer mensen gaan stemmen als dat meerdere dagen mag.

Simpelere manieren

Roelof Bisschop (SGP) spreekt van een "sympathieke gedachte" van initiatiefnemers Joost Sneller (D66) en Julian Bushoff (PvdA) maar vindt dat de effectiviteit van het voorstel beter moet worden onderbouwd. Net als Simons zou hij bovendien willen weten of twee stemdagen niet voldoende zijn om de opkomst op te krikken. De Kiesraad adviseerde eerder hetzelfde omdat dit beter uitvoerbaar zou zijn.

Renske Leijten van SP zegt er "nog niet van overtuigd" te zijn of het slim is om drie dagen te gaan stemmen. Ze vindt dat er onvoldoende bewijs is dat mensen er meer door gaan stemmen. Bovendien denkt ze dat er misschien simpelere manieren zijn om dit voor elkaar te krijgen, zoals stembureaus langer open houden. Ook PVV en CDA twijfelen nog.

GroenLinks en ChristenUnie zijn overwegend positief over het voorstel. Stieneke van der Graaf (CU) vindt wel dat er niet zomaar voorbij moet worden gegaan aan de bezwaren van de VNG. Ook vindt ze dat er voldoende geld naar gemeenten moet gaan om ervoor te zorgen dat stembureaus goed bemenst kunnen worden. Ze vreest dat kleinere gemeenten dat niet altijd kunnen bolwerken.

Meer uit Politiek

Wiersma denkt vooruit te kunnen met fors afgeslankt stikstoffonds

DEN HAAG (ANP) - Femke Wiersma, beoogd landbouwminister van de BBB, denkt de komende jaren vooruit te kunnen met het fors afgeslankte stikstoffonds. Wel zijn er volgens de politica "scherpe keuzes" nodig. Van de 20 miljard euro die vanuit het zogeheten transitiefonds tot en met 2035 beschikbaar was, is na de coalitieonderhandelingen nu nog 5 miljard euro over.

19 uur geleden
BBB-bewindslieden: verder kijken dan stikstof voor natuurherstel

DEN HAAG (ANP) - De beoogde BBB-landbouwbewindslieden Femke Wiersma (minister) en Jean Rummenie (staatssecretaris) vinden dat stikstof te vaak is aangewezen als schuldige voor natuurschade. Daarom willen zij in hun beleid verder kijken dan alleen stikstofuitstoot, zeggen beiden tijdens hun hoorzitting in de Tweede Kamer.

21 uur geleden
Wilders: 'glashelder' hoe Faber afstand neemt van 'omvolking'

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) heeft op "glasheldere" wijze afstand genomen van de term 'omvolking', vindt Geert Wilders, de leider van haar partij PVV. "Ze heeft net als de PVV helemaal niets met complottheorieƫn als omvolking", schrijft hij in een bericht op X. Faber gebruikte het begrip dat wordt gebruikt in een extreemrechtse complottheorie tijdens een debat in de Eerste Kamer. Haar partijgenoot en inmiddels Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma deed dat voorheen ook meermaals in Kamerdebatten.

21 uur geleden
Faber denkt dat ambtenaren meewerken en zo niet, dan zelf weggaan

DEN HAAG (ANP) - Kandidaat-minister Marjolein Faber, die zich gaat bezighouden met asiel en migratie, is ervan overtuigd dat haar ambtenaren gaan meewerken aan "het strengste asielbeleid ooit". En als zij dat niet willen, kunnen ze zelf ervoor kiezen om weg te gaan. De PVV'er reageerde daarmee tijdens een hoorzitting op een vraag van Pepijn van Houwelingen (FVD) die wilde weten hoe zij eventueel verzet op haar departement "gaat breken".

22 uur geleden
Beoogd minister Faber (PVV): asielplannen zullen tijd kosten

DEN HAAG (ANP) - Beoogd asielminister Marjolein Faber is "zeer gemotiveerd" om de migratieplannen van de nieuwe coalitie uit te voeren, maar waakt voor harde toezeggingen. De beloofde crisiswetgeving die het mogelijk moet maken de instroom te beperken, en waarin meteen afscheid wordt genomen van de veelbesproken spreidingswet, zal er niet binnen een dag zijn, waarschuwt de PVV'er.

22 uur geleden
Faber geeft toe: mijn tweet over steekpartij klopte niet

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Marjolein Faber geeft alsnog toe dat zij er vijf jaar geleden naast zat toen zij in een tweet stelde dat de dader van een steekpartij in Groningen een Noord-Afrikaans uiterlijk had. "Mijn tweet klopte niet", zei zij desgevraagd in een hoorzitting met Tweede Kamerleden.

23 uur geleden
Oppositie niet overtuigd dat Faber afstand neemt van 'omvolking'

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen D66, GroenLinks-PvdA, DENK, PvdD en Volt zijn niet helemaal overtuigd door de manier waarop aspirant-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) afstand neemt van haar eerdere uitspraken over "omvolking". Dat deed ze aan het begin van haar hoorzitting in de Tweede Kamer. Ze zei zich nog steeds zorgen te maken over "zeer zorgelijke demografische ontwikkelingen in Nederland". Faber beschrijft met "andere bewoordingen hetzelfde en dezelfde ontwikkelingen", vindt Christine Teunissen van de PvdD. "Dat zou je kunnen typeren als racistisch."

23 uur geleden