Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamermeerderheid: mysteryguest inzetten tegen stagediscriminatie

Kamermeerderheid: mysteryguest inzetten tegen stagediscriminatie

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer vraagt het kabinet om mysteryguests langs te sturen bij stagebedrijven om te controleren of zij zich schuldig maken aan discriminatie. De regeringspartijen zijn verdeeld over dit plan van DENK. De grootste coalitiepartij VVD heeft tegen de motie gestemd, terwijl D66, CDA en ChristenUnie voor zijn.

Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) wil voorkomen dat mbo-studenten worden gediscrimineerd door eerstejaars de optie te geven een stage te krijgen zonder te hoeven solliciteren. De bewindsman is zijn plannen voor deze zogeheten 'stagematching' nog aan het uitwerken en hoopt deze klaar te hebben voor het schooljaar 2023/24 begint. De meeste Kamerleden vinden dat dit probleem moet worden opgelost, maar over de manier waarop verschillen de meningen.

Stephan van Baarle van DENK vindt stagediscriminatie een "hardnekkig probleem" en wil daarom een stapje verder gaan door mysteryguests in te zetten. Dat houdt in dat inspecteurs zich voordoen als iemand die op zoek is naar een stage om er zo achter te komen of ze worden gediscrimineerd. Het Kamerlid hoopt zo te signaleren wanneer bedrijven zich schuldig maken aan stagediscriminatie, om daarna met ze in gesprek te gaan. Hij hoopt ook dat er een afschrikwekkende werking vanuit gaat.

Reactie El Yassini

Zohair El Yassini van de VVD is ook tegen stagediscriminatie maar vindt de inzet van mysteryguests niet het juiste instrument om dit tegen te gaan. Het stuit zijn partij tegen de borst dat dit plan uitgaat van "wantrouwen naar ondernemers". Daarmee is hij het niet alleen oneens met de andere coalitiepartijen, maar ook met Dijkgraaf, die zich eerder positief heeft uitgelaten over de motie.

Samen met het CDA-Kamerlid Harry van der Molen heeft El Yassini een motie ingediend die het kabinet vraagt een variant van stagematching te onderzoeken waarin mbo-studenten kunnen kiezen tussen twee organisaties, die op hun beurt kennis mogen maken met twee studenten. Dit plan moet ondernemers en studenten meer keuzevrijheid geven. Ook deze motie is gesteund door de Tweede Kamer.

Meer uit Politiek

PVV, VVD, NSC en BBB gaan eerst drie grote thema's bespreken

DEN HAAG (ANP) - Voordat de echte formatieonderhandelingen beginnen, gaan de partijen PVV, VVD, NSC en BBB eerst van start met het bespreken van drie grote thema's. Als eerste en belangrijkste mogelijk struikelblok praten ze over rechtsstatelijkheid en beloftes vanuit de kant van de PVV, daarna wordt gekeken naar welke inhoudelijke onderwerpen belangrijk zijn en of de partijen elkaar daar kunnen vinden. Pas als laatste komt de vorm van een eventueel kabinet aan bod, zeggen ingewijden na een bericht van de NOS.

8 uur geleden
Rapport: niet-stemmers Rotterdam weinig vertrouwen in politiek

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdammers die vorig jaar niet gingen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, deden dat niet omdat ze zijn afgehaakt in de maatschappij, maar om allerlei andere redenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Utrecht onder stemmers en niet-stemmers.

14 uur geleden
Van der Lee meldt zich als kandidaat voor voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA heeft zich als eerste officieel gemeld om voorzitter van de Tweede Kamer te worden. De volksvertegenwoordiging kiest volgende week donderdag een nieuwe voorzitter.

18 uur geleden
Minister Van Leeuwen stelt speciaal gezant voor Gaza aan

DEN HAAG (ANP) - Een speciaal humanitair gezant voor Gaza en de regio moet de hulpverlening aan de Palestijnse kuststrook verbeteren. Minister Geoffrey van Leeuwen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft oud-ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet op deze post benoemd.

20 uur geleden
Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."

1 dag geleden
De Jonge laat hertellingszaak bij verkiezingen onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil en de daardoor nodige hertelling in enkele stembureaus in Tilburg bij de verkiezingen wordt onderzocht. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft daartoe besloten, laat hij weten aan de Tweede Kamer. Vorig weekeinde moesten bij vier Tilburgse stembureaus de stemmen opnieuw worden geteld omdat er onverklaarbare telverschillen waren.

1 dag geleden
Plasterk weet genoeg en gaat formatieadvies aan Kamer schrijven

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk weet na verschillende gespreksrondes genoeg over de posities van de betreffende partijen om een advies uit te brengen aan de Tweede Kamer. De verkenner gaat de Kamer adviseren "over hoe een informatieronde eruit zou kunnen zien", zegt hij donderdag in een toelichting aan de pers. Op welke variant hij aanstuurt, is nog onduidelijk.

1 dag geleden