Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamerlid Van Helvert trekt zich terug uit lijsttrekkersstrijd CDA

Kamerlid Van Helvert trekt zich terug uit lijsttrekkersstrijd CDA

DEN HAAG (ANP) - CDA-Kamerlid Martijn van Helvert trekt zich terug uit de strijd om het lijsttrekkerschap van zijn partij. Hij heeft een brief geschreven aan zijn "CDA-vrienden", waarin hij aangeeft "dat de verkiezing tussen de andere kandidaten zal gaan".

Dit ondanks de steunbetuigingen die hij naar zijn zeggen "uit vele regio's en van vele leden en niet-leden" heeft ontvangen. De kandidatuur van Van Helvert kwam als verrassing. Uit de eerste peilingen blijkt dat hij op relatief weinig steun kan rekenen. Vicepremier Hugo de Jonge, Kamerlid Pieter Omtzigt en staatssecretaris Mona Keijzer zijn nog wel in de running om de partij naar de volgende verkiezingen te leiden.

Van Helvert werd, samen met de andere drie mede-kandidaten, vrijdag nog voorgedragen door het bestuur. Het Kamerlid geniet grote populariteit in Limburg en wil regio en randstad met elkaar verbinden, beloofde hij tijdens zijn eerste pitch op het partijbureau. Hij gaf toen al aan "tussen de groten" te staan, gezien de landelijke bekendheid van zijn concurrenten.

Positieve instelling

"Ik zal mij in blijven zetten als volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer, waarbij mijn christendemocratische idealen leidend blijven", zegt Van Helvert. Hij wenst de andere kandidaten succes. "Zoals gezegd: Hugo, Mona en Pieter zijn alle drie hele sterke CDA-politici."

CDA-voorzitter Rutger Ploum heeft begrip voor de keuze van Van Helvert. "Ik heb hem bedankt voor zijn positieve opstelling", schrijft Ploum op Twitter.

Meer uit Politiek

PVV en NSC willen opheldering over onrechtmatige werkwijze MIVD

DEN HAAG (ANP) - Partijleiders Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC) willen opheldering van het kabinet over de onrechtmatige werkwijze van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De toezichthouder oordeelde onlangs dat de MIVD zich nog steeds niet aan de wet houdt als het gaat om het informeren van onderzochte burgers.

36 minuten geleden
Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

1 dag geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

1 dag geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

1 dag geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

2 dagen geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

2 dagen geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

2 dagen geleden