Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamerlid Hertzberger: niet welkom bij congres over transzorg

Kamerlid Hertzberger: niet welkom bij congres over transzorg

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Rosanne Hertzberger van Nieuw Sociaal Contract zegt dat ze donderdag niet welkom is bij een congres in Amsterdam over de zorg voor transgender personen. Ze wilde naar eigen zeggen langskomen om te luisteren.

Het congres wordt georganiseerd door het Amsterdams Centrum voor Familierecht. Dat is verbonden aan de Vrije Universiteit. De universiteit zegt dat de organisatoren contact hebben gehad met Hertzberger. De aanwezigen waren volgens de universiteit daarvoor uitgenodigd. Het is niet duidelijk of Hertzberger op de lijst met genodigden stond en of ze inderdaad niet mag komen.

Over het congres is veel ophef. Een van de sprekers is Hilary Cass. Zij leidde een commissie die onderzoek deed naar de Britse transgenderzorg. Het kritische rapport werd in april gepubliceerd. Cass concludeerde dat artsen te weinig bewijs hebben om vast te stellen of iemand transgender is, en dat er ook geen informatie is over de beste behandeling. Ze is onder meer kritisch over het gebruik van puberteitsremmers.

Enkele belangenorganisaties voor trans personen demonstreren donderdag bij de ingang van de VU. Zij vinden dat de universiteit "een breed platform zonder kritisch weerwoord" geeft aan "haatzaaiende anti-transgender organisaties". De universiteit zegt dat deelnemers van het congres vrijuit met elkaar moeten kunnen praten om perspectieven met elkaar te delen.

Meer uit Politiek

Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

2 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

5 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

5 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

6 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

18 uur geleden
Premier Schoof had 'leuk gesprekje' met koning Charles

WOODSTOCK (ANP) - Premier Dick Schoof heeft op een top van Europese staatshoofden en regeringsleiders op het Engelse landgoed Blenheim een "leuk gesprekje" gevoerd met koning Charles.

20 uur geleden
Geen boycot van Hongarije: Van Weel gaat naar Boedapest

WOODSTOCK (ANP) - Minister David van Weel van Justitie en Veiligheid (VVD) gaat maandag naar een informeel ministersoverleg in Boedapest. Verschillende partijen in de Europese Unie en ook binnen Van Weels eigen VVD roepen inmiddels op tot een boycot van Hongarije om het solistische optreden van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Maar volgens premier Dick Schoof "is hier in het kabinet geen discussie over geweest".

21 uur geleden