
Kamerleden willen opheldering over Inspectie J&V
DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Ferd Grapperhaus moet "tot op de bodem uitzoeken" wat er waar is van het bericht dat de Inspectie Justitie en Veiligheid jarenlang gevoelige informatie heeft achtergehouden. Dat zegt Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen van regeringspartij D66.
Het AD meldt op basis van informatie van klokkenluiders dat de top van de inspectie jarenlang onderzoeksresultaten zou hebben beïnvloed. Daardoor zou ook de Tweede Kamer in veel rapporten niet het hele verhaal te horen hebben gekregen.
Groothuizen spreekt van "verbijsterend nieuws", en maakt een vergelijking met de affaire bij het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Ook daar liet Justitie onderzoeksrapporten censureren. De Kamer moet gewoon op dergelijke rapporten kunnen vertrouwen, vindt hij.
Goed mis
"Er gaat iets goed mis op dat ministerie", zegt VVD'er Jeroen van Wijngaarden. "Dit lijkt helaas erg veel op de ellende met WODC", vindt ook hij. Grapperhaus, die na die affaire juist beterschap had beloofd, "mag de Kamer komen uitleggen wat hier aan de hand is".
"Weer moeten we van anonieme klokkenluiders in de krant horen over misstanden in de top van het ministerie", zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. "Dit kan zo niet langer." Zij wil opheldering van Grapperhaus, en vraagt hem daarbij ook uit te zoeken of er onderzoeken zijn die opnieuw gedaan moeten worden.
Groot probleem
"De waarheid lijkt steeds slechts een optie op het ministerie van Justitie en Veiligheid", zegt SP-leider Lilian Marijnissen. Als het verhaal klopt heeft ook premier Mark Rutte wat haar betreft "een groot probleem".
PVV-leider Geert Wilders is nog kritischer. "Justitie in Nederland is totaal verrot. Wat een bende", twittert hij.
Meer uit Politiek
TILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering op zaterdag besloten. De kans is minimaal dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - D66 acht de kans "heel klein" dat een mogelijke hertelling bij vier stembureaus in Tilburg nog tot een extra zetel in de Tweede Kamer kan leiden. "Die kans is heel klein. Want dan moeten in vier stembureaus nog 160 stemmen naar ons gaan en moet er bij de SP niks veranderen", laat een woordvoerder van de partij weten.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt zaterdag onverwacht bijeen om te besluiten over een mogelijke hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Er staat een korte vergadering geagendeerd om te stemmen over een hertelling.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland steunt onderhandelingen met Oekraïne en Moldavië over lidmaatschap van de Europese Unie, schrijft demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. De Europese Commissie wil de onderhandelingen daartoe openen met beide landen. Met Bosnië kan later ook gepraat worden, maar dat land moet daar eerst nog stappen voor zetten.
1 dag geleden