Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamerleden willen opheldering over Inspectie J&V

Kamerleden willen opheldering over Inspectie J&V

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Ferd Grapperhaus moet "tot op de bodem uitzoeken" wat er waar is van het bericht dat de Inspectie Justitie en Veiligheid jarenlang gevoelige informatie heeft achtergehouden. Dat zegt Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen van regeringspartij D66.

Het AD meldt op basis van informatie van klokkenluiders dat de top van de inspectie jarenlang onderzoeksresultaten zou hebben beïnvloed. Daardoor zou ook de Tweede Kamer in veel rapporten niet het hele verhaal te horen hebben gekregen.

Groothuizen spreekt van "verbijsterend nieuws", en maakt een vergelijking met de affaire bij het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Ook daar liet Justitie onderzoeksrapporten censureren. De Kamer moet gewoon op dergelijke rapporten kunnen vertrouwen, vindt hij.

Goed mis

"Er gaat iets goed mis op dat ministerie", zegt VVD'er Jeroen van Wijngaarden. "Dit lijkt helaas erg veel op de ellende met WODC", vindt ook hij. Grapperhaus, die na die affaire juist beterschap had beloofd, "mag de Kamer komen uitleggen wat hier aan de hand is".

"Weer moeten we van anonieme klokkenluiders in de krant horen over misstanden in de top van het ministerie", zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. "Dit kan zo niet langer." Zij wil opheldering van Grapperhaus, en vraagt hem daarbij ook uit te zoeken of er onderzoeken zijn die opnieuw gedaan moeten worden.

Groot probleem

"De waarheid lijkt steeds slechts een optie op het ministerie van Justitie en Veiligheid", zegt SP-leider Lilian Marijnissen. Als het verhaal klopt heeft ook premier Mark Rutte wat haar betreft "een groot probleem".

PVV-leider Geert Wilders is nog kritischer. "Justitie in Nederland is totaal verrot. Wat een bende", twittert hij.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Veiligheidsberaad vergadert digitaal, met andere voorzitter

UTRECHT (ANP) - Het Veiligheidsberaad vergadert maandagavond digitaal. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) schuift online aan bij de vergadering van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s. Op de agenda staan de coronamaatregelen die horen bij de nieuwe, tweede stap van het openingsplan. Ook bespreken de burgemeesters of zij vinden dat Nederland toe is aan die nieuwe stap of niet.

18 uur geleden
Rutte: EU-landen mogelijk pas in augustus klaar voor coronapas

DEN HAAG/PORTO (ANP) - Sommige EU-landen zijn mogelijk pas in augustus klaar om reizigers toe te laten met de zogenoemde coronapas. Nederland wil er zelf al eind juni of begin juli mee beginnen, maar premier Mark Rutte sluit niet uit dat het in andere lidstaten een stuk langer duurt.

2 dagen geleden
50PLUS beschuldigt Den Haan vals na grap van cabaretier

DEN HAAG (ANP) - 50PLUS dacht bewijs in handen te hebben dat de net opgestapte partijleider Liane den Haan al voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart plannen maakte om de partij de rug toe te keren. Maar niet zij liet begin maart de domeinnamen groepdenhaan.nl en lijstdenhaan.nl registreren, maar cabaretier Tom Lash.

2 dagen geleden
Vedelaar stopt na de zomer als voorzitter PvdA

DEN HAAG (ANP) - Nelleke Vedelaar, de voorzitter van de PvdA, zal zich na de zomer niet verkiesbaar stellen voor een volgende termijn. Dat schrijft ze in een verklaring op de website van de partij.

3 dagen geleden
Nagel beticht 'onfatsoenlijke' Den Haan van 'ultieme zetelroof'

HILVERSUM (ANP) - Voorzitter Jan Nagel van 50PLUS noemt het besluit van Liane den Haan om de partij te verlaten en de enige Tweede Kamerzetel zelf te behouden "onfatsoenlijk en de ultieme zetelroof". Hij vindt het zeer onterecht dat ze haar zetel niet aan de partij afstaat, omdat ze "deze zetel niet zelf heeft veroverd, maar heeft te danken aan de ijzersterke merknaam 50PLUS."

4 dagen geleden
Den Haan stapt uit 50PLUS, neemt enige Kamerzetel mee

DEN HAAG (ANP) - Fractievoorzitter Liane den Haan van 50PLUS verlaat de partij en neemt haar Kamerzetel mee. Dat laat ze donderdag weten in een filmpje op Twitter. Den Haan lag de afgelopen weken in de clinch met het hoofdbestuur.

4 dagen geleden
FVD-Kamerlid Van Haga: 5 meiposter was ongepast

DEN HAAG (ANP) - De vergelijking die Forum voor Democratie deze week trok tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen was onnodig en onverstandig. Dat vindt FVD-Kamerlid Wybren van Haga. Hij zei dat donderdag in een debat over de inzet van coronatesten om delen van de samenleving weer eerder te kunnen openen.

4 dagen geleden