
Kamerleden willen opheldering gebruik privémail Hugo de Jonge
DEN HAAG (ANP) - Een aantal Kamerfracties vermoedt dat minister Hugo de Jonge, toen hij nog minister van Volksgezondheid was, een privé-account heeft gebruikt bij de omstreden mondkapjesdeal. De drie fracties willen voor donderdagochtend 9.30 uur opheldering hierover. Om 10.15 uur is er dan een Kamerdebat over de mondkapjesdeal die het ministerie van Volksgezondheid met Sywert van Lienden sloot en waarover documenten zijn opgevraagd krachtens de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
Fractievoorzitters Laurens Dassen (Volt), Jesse Klaver (GroenLinks) en Pieter Omtzigt hebben maandag minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) om opheldering gevraagd. "Heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uit kabinet Rutte III voor zijn werk als minister gebruik gemaakt van een icloud e-mailadres, wat naar boven kwam in de berichten van de Wob over de aanpak van de corona-aanpak?", zo willen de drie fracties weten.
De vragenstellers doelen daarbij op stukken over de mondkapjesdeal die recent door het ministerie van Financiën zijn vrijgegeven na een Wob-verzoek van de Volkskrant. Op basis daarvan schreef de krant dat zorgminister De Jonge er bij een hoge ambtenaar op heeft aangedrongen contact op te nemen met Van Lienden om hem mondkapjes te laten leveren.
Berichten
"Vermoedens zijn vermoedens. Daarom stellen we deze vragen. We willen het fijne ervan weten", zegt Omtzigt desgevraagd tegen het ANP. "We vragen ministers zich aan de wet te houden."
De fracties willen er daarnaast zeker van zijn dat berichten via het icloud-e-mailadres van De Jonge "veilig en volledig" worden opgeslagen en ter beschikking worden gesteld voor Wob-verzoeken en een parlementaire enquête naar het coronabeleid.
Wob
Omtzigt verwijst daarbij naar een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uit 2019. Die komt er kort gezegd op neer dat sms'jes en WhatsAppjes die bewindslieden versturen vanaf hun zakelijke- en/of hun privételefoons onder de Wob vallen als die berichten in het kader van het werk zijn verstuurd.
In 2016 kwam toenmalig minister Henk Kamp van Economische Zaken in de problemen nadat was gebleken dat hij veelvuldig zijn gmail-account voor het werk gebruikte. Dat stond haaks op de toenmalige richtlijnen van het kabinet. In het huidige Handboek voor bewindslieden wordt het gebruik van een privé-mailaccount of berichtenapps voor werkgerelateerde doeleinden "ernstig ontraden".
De drie fractievoorzitters willen ook weten of er andere bewindslieden uit het vorige en het huidige kabinet zijn die privé-emailadressen en berichtendiensten zoals Signal, WhatsApp en Telegram voor hun werk gebruiken, en zo ja, wie dit zijn.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG/ (ANP) - Beroepskrachten uit jeugdgezondheidszorg en onderwijs vinden dat het afgelopen moet zijn met de in hun ogen "zinloze" verplaatsingen van kinderen in de asielopvang. Die veroorzaken in hun optiek "onnodige ontwikkelingsschade en psychosociale problematiek", maar ze zouden ook een verspilling van arbeid, tijd en geld van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en andere betrokken organisaties betekenen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) staat dinsdag terecht bij de rechtbank in Den Haag. Hij wordt onder meer verdacht van opruiing. Hij riep volgens het Openbaar Ministerie op tot geweld tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook zou hij hebben opgeroepen RIVM-directeur Jaap van Dissel te ontvoeren en te bedreigen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Na "een grote opschoning" van het systeem voor reanimatie is het percentage burgerhulpverleners dat reageert wanneer er iemand in de buurt gereanimeerd moet worden, gestegen. Bij een melding van een hartstilstand reageert nu 85 procent van hen, tegenover 70 procent begin januari, meldt de Hartstichting.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Staat wordt voor de rechter gesleept, met als doel dat die wordt veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding na een grote roof van privégegevens uit de computersystemen van de GGD'en. Stichting ICAM, de organisatie achter een massaclaim, overhandigt dinsdag dagvaardingen aan 35 instanties, waaronder het ministerie van Volksgezondheid, de landelijke GGD GHOR Nederland, regionale GGD'en, veiligheidsregio's en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bloedbank Sanquin prijst de overleden perschef van PSV Thijs Slegers voor zijn hulp bij het werven van bloeddonors. "Hij vroeg aandacht voor donorschap, in de wetenschap dat hij zelf niet lang meer te leven had. Zo heeft hij Nederland in beweging gebracht", aldus Sanquin.
12 uur geledenESCH (ANP) - ProRail verwacht dinsdagmiddag meer duidelijkheid te kunnen geven over hervatting van het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel. Daar rijden dan inmiddels een week geen treinen omdat dassen burchten hadden gegraven onder het spoor. Op verschillende plekken op het traject verwijdert de spoorbeheerder de gangenstelsels.
12 uur geledenHILVERSUM (ANP) - RTL en KRO-NCRV staan dinsdag niet tegenover elkaar in de rechtbank in een zaak over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De partijen hebben in plaats daarvan een schikking getroffen, meldt KRO-NCRV aan het ANP. De uitkomst daarvan is dat de film over de autistische Kees Momma niet bij RTL's streamingdienst Videoland zal worden uitgebracht, maar te zien zal zijn bij KRO-NCRV en NPO Start.
14 uur geleden