Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamerleden verwijten Rutte en De Jonge gebrek aan zelfreflectie

Kamerleden verwijten Rutte en De Jonge gebrek aan zelfreflectie

DEN HAAG (ANP) - Verschillende Kamerleden hebben op Twitter boos gereageerd op het in hun ogen gebrek aan zelfreflectie van demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge op de coronapersconferentie. Ze vinden dat de bewindspersonen tijdens hun verklaring anderen de schuld gaven van het sterk toegenomen aantal coronabesmettingen, zonder zich kritisch uit te laten over het eigen kabinetsbeleid.

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld schrijft dat ze "kribbig" werd van de persconferentie. "Jongeren krijgen van alles de schuld, maar het was het kabinet zelf dat uitstraalde dat ALLES weer kan." Volgens haar heeft het kabinet kritiek vanuit de oppositie genegeerd. "En nu hebben anderen het weer gedaan." Volgens SP'er Peter Kwint is het "de schuld van alles en iedereen. Maar een beetje zelfreflectie is te veel gevraagd voor dit kabinet." Attje Kuiken (PvdA) schampert op Twitter: "Wat lijkt me dat heerlijk. Iedereen altijd schuld maar nooit jijzelf."

Het kabinet sluit nachtclubs en beperkt de openingstijden van horeca, nu blijkt dat vooral jongeren het virus daar weer oplopen. Clubs konden binnen de 1,5 meter afstand weer loslaten, mits bezoekers aan de deur een toegangsbewijs zoals een negatieve test konden overleggen. Maar dat ging niet altijd goed. Sommigen kopieerden de toegangstesten van anderen en niet alle portiers controleerden goed bij de deur.

Verspreiding

Door de snelle toename van besmettingen dreigt Nederland 'donkerrood' te kleuren op de Europese coronakaart waar de reisadviezen op worden gebaseerd. Mogelijk moeten Nederlandse reizigers dan eerst in quarantaine.

Rutte zei tijdens de persconferentie desgevraagd dat het niet de schuld van jongeren was. "Heel veel van hen houden zich ontzettend goed aan de regels. Maar niet iedereen houdt zich eraan." Hij benadrukt dat dit geen verwijt is naar hen.

De Jonge bleef erbij dat het "logisch en verantwoord" was om eind juni vrijwel alle coronamaatregelen los te laten. Alle coronacijfers daalden toen, terwijl mensen "razendsnel" gevaccineerd werden. Dat de besmettelijkere Delta-variant van het virus zich nu zo snel verspreidt, noemt Rutte "voortschrijdend inzicht". In Groot-Brittannië nam het aantal besmettingen in juni alweer in rap tempo toe door de Delta-variant. Dat de virusmutatie zich nu ook in Nederland verspreidt was volgens De Jonge "ingecalculeerd", maar deze toename "is echt ongekend".

Meer uit Binnenland

Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

48 minuten geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

2 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

3 uur geleden
VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

7 uur geleden
Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

8 uur geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

8 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

10 uur geleden