Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamerleden van links tot rechts botsen met Van Meijeren (FVD)

Kamerleden van links tot rechts botsen met Van Meijeren (FVD)

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden van links tot rechts hebben Gideon van Meijeren aangesproken op zijn standpunt dat Nederland "feitelijk" geen rechtsstaat meer is en geleid wordt door vaak onbekende elites. Hij deed die uitspraken tijdens een debat over de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Van Meijeren vindt dat "het systeem" in Nederland "ten onrechte constant wordt aangeduid als democratische rechtsstaat". Dat moet volgens hem "omvergeworpen" worden en plaatsmaken "voor een nieuw systeem door mensen die wel de beste bedoelingen hebben". Het "verzet" moet volgens hem wel "vreedzaam, geweldloos en liefdevol" zijn.

Het FVD-Kamerlid zei verder onder meer dat "het politieapparaat" niet functioneert en dat burgers bij de rechter geen bescherming kunnen krijgen voor het optreden van de regering omdat die ze zelf benoemd heeft. De overheid zou "tirannieke trekken" vertonen.

Desinformatie

Toen Van Meijeren beweerde dat het ministerie van Binnenlandse Zaken desinformatie wil bestrijden met "exact dezelfde argumentatie als die de nazi's gebruikten", begon Kamervoorzitter Martin Bosma te kermen. "Dit wordt geen gezellig debat", aldus de PVV-politicus.

De inbreng van Van Meijeren kwam hem ook op kritiek te staan van onder meer CDA en VVD. Olaf Ephraim (voorheen ook FVD, nu Groep Van Haga) vroeg hem wie de machtige elites nu eigenlijk zijn omdat hij graag wilde weten wie hem "als marionet" bedient. DENK vroeg om bewijs dat Van Meijeren niet zélf bij de elite hoort.

Politieagenten

PVV nam het op voor de politieagenten en vroeg Van Meijeren niet "de randjes van de wet" op te zoeken met zijn uitlatingen. SP en BBB vroegen ook naar zijn mening over de begroting, omdat die niet duidelijk werd uit de FVD-inbreng.

De hardste kritiek kwam van D66-Kamerlid Joost Sneller. Die beantwoordde een retorische vraag van Van Meijeren wat "fascisme" precies behelst met een definitie van historicus Daniël Knegt.

Sneller zei dat Forum voor Democratie aan alle criteria voldoet die Knegt noemt en noemde FVD "gewoon een fascistische partij". Van Meijeren zei het daarmee oneens te zijn omdat zijn partij tegen geweld is - al vindt hij wel dat "een bevolking die wordt onderdrukt in het uiterste geval" het recht heeft om geweld te gebruiken.

Meer uit Politiek

Bliksembezoek Wilders aan Kijkduin voor steun tegen 'asielstroom'

KIJKDUIN (ANP) - PVV-leider Geert Wilders bracht dinsdagavond een kort bezoek aan bewoners van de badplaats Kijkduin, in het zuiden van Den Haag, om hen "een hart onder de riem te steken". Volgens hem worden plaatsen zoals Kijkduin "overspoeld met asielzoekers" zonder dat zij daar mee hebben ingestemd. In een hotel aan de boulevard van Kijkduin worden sinds dit weekend ruim 100 asielzoekers opgevangen, tot grote onvrede van omwonenden.

34 minuten geleden
Rutte vooralsnog enige serieuze aspirant-NAVO-chef

BRUSSEL (ANP) - NAVO-landen beschouwen demissionair premier Mark Rutte op dit moment als de enige serieuze kandidaat om secretaris-generaal van het bondgenootschap te worden. Zelfs de Letse minister van Buitenlandse Zaken Krisjanis Karins, die zelf heeft aangegeven belangstelling te hebben voor de topbaan, ziet het zo. "Ik denk dat Mark Rutte op dit moment de enige officiële kandidaat is", heeft hij tegen het ANP gezegd in de marge van een bijeenkomst met zijn collega's van de NAVO in Brussel.

1 uur geleden
Verkenner Plasterk praat woensdag met vier grootste partijen

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk begint zijn opdracht woensdag met een gesprek met Geert Wilders. Hij ontvangt de PVV-leider in de ochtend, en zal aansluitend spreken met Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), Dilan Yeşilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC).

2 uur geleden
D66 lijkt tiende Kamerzetel te krijgen na laatste uitslagen

DEN HAAG (ANP) - D66 komt waarschijnlijk niet met negen, maar met tien mensen in de nieuwe Tweede Kamer. De partij lijkt de 150e en laatste Kamerzetel te krijgen in de definitieve prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP, nu de laatste uitslagen zijn doorgegeven.

2 uur geleden
Laatste verkiezingsuitslag binnen: GL-PvdA grootste in buitenland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA heeft de meeste stemmen gekregen van Nederlanders die in het buitenland wonen. Onder de briefstemmers eindigde de partij met 28,6 procent, gevolgd door de VVD (17,4 procent) en Nieuw Sociaal Contract (NSC; 12,1 procent).

3 uur geleden
Ook Friesland breidt regeling uit voor rasters tegen wolf

LEEUWARDEN (ANP) - Ook de provincie Friesland wil dat meer veehouders beschermende rasters plaatsen tegen de wolf. Van de subsidieregeling wordt nu nog weinig gebruikgemaakt, laat de provincie weten en daarom wordt deze uitgebreid. Waar eerder alleen schapen- en geitenhouders geld konden krijgen voor de aanschaf van speciale rasters, komen nu ook eigenaren van runderen, paarden en pony's in aanmerking. Gelderland kondigde vorige week eveneens een uitbreiding van de regeling aan.

3 uur geleden
Plasterk zelf ook verrast door verzoek om verkenner te worden

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk weet ook niet precies waarom PVV-leider Geert Wilders hem gevraagd heeft als verkenner op te treden. "Ik had het helemaal niet zien aankomen", zei hij tijdens zijn eerste persconferentie in zijn nieuwe rol. Wilders liet hem wel weten het "een interessante gedachte" te vinden als Plasterk het zou gaan doen, en dat hij niet verwachtte dat die "hem een loer zou draaien".

3 uur geleden