Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamerleden reageren voornamelijk positief op corona-akkoord EU

Kamerleden reageren voornamelijk positief op corona-akkoord EU

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren over het algemeen positief op het economisch crisisplan waarover donderdag in Brussel een akkoord is bereikt. Dit plan, opgezet door de Eurogroep, zou de financiële klappen van de coronacrisis moeten opvangen.

Er was veel discussie over de voorwaarden waaronder landen geld kunnen lenen uit het noodfonds (EMS). Zuid-Europese landen en Nederland stonden in deze discussie lijnrecht tegenover elkaar. Nederland wilde strenge eisen aan het lenen van geld verbinden, maar onder meer Italië en Spanje wilden daar niet aan.

Uiteindelijk is besloten dat landen zonder extra voorwaarden geld kunnen lenen, mits dat geld wordt gebruikt voor medische zorg en preventie. Wat daar precies onder valt, is nog onduidelijk.

Nederlandse voorwaarden

De VVD legt het akkoord uit als een Nederlands succes. Kamerlid Aukje de Vries is blij dat er nog steeds voorwaarden hangen aan het gebruik van het noodfonds. "Er komt hulp, volgens Nederlandse voorwaarden: er komen geen eurobonds en economische steun gaat nog steeds gepaard met voorwaarden."

Of die voorwaarden erg streng zijn, is nog maar de vraag. Eppo Bruins (ChristenUnie) zegt juist tevreden te zijn dat landen nu zonder strenge eisen een beroep op het EMS kunnen doen. "De afspraken zijn daarmee ruimhartig, maar tegelijk is nog eens bevestigd dat het oplossen van problemen door het aangaan van gezamenlijke schuld geen verstandige route is."

Verstandig

Het CDA noemt het akkoord een "verstandig en goed resultaat". "Solidariteit in moeilijke tijden maar geen gezamenlijke schulduitgifte", voegt Pieter Omtzigt daaraan toe.

De PvdA noemt de deal "verstandig en onvermijdelijk". Henk Nijboer is wel kritisch over de manier waarop Nederland heeft onderhandeld. Minister van Financiën Wopke Hoekstra "heeft met zijn opstelling veel schade berokkend. Het zal jaren kosten die schade te herstellen."

Kritiek

De PVV vindt het besluit "waanzin". "Dit is geen overwinning maar financiële capitulatie", zegt Geert Wilders.

GroenLinks benadrukt dat dit akkoord op de lange termijn nog niets oplost. "Het gaat niet alleen over acute hulp maar ook over herstelmaatregelen om straks uit de crisis te komen", zegt Kamerlid Bart Snels.

Donderdag leverde D66-leider Rob Jetten nog kritiek op Hoekstra en zijn beperkte bereidheid om compromissen te sluiten. "Met goede wil en de oprechte bereidheid Europa te versterken kan Nederland deze crisis ook voor zichzelf tot een goed einde brengen", voegt Jetten daar vrijdag aan toe.

Meer uit Politiek

Voltallige Zuid-Hollandse politiek bezorgd over 'woningbouwdrama'

DEN HAAG (ANP) - De voltallige Zuid-Hollandse politiek maakt zich zorgen over het trage tempo van de woningbouw. Zuid-Holland heeft met het Rijk afgesproken dat er tussen 2022 en 2030 bijna een kwart miljoen huizen bij komen, maar het provinciebestuur vreest nu al dat dit doel niet wordt gehaald. De teller staat op ruim 55.000 woningen. De politieke partijen bespraken vrijdag de oorzaken en mogelijke oplossingen met gedeputeerde Anne Koning (GroenLinks-PvdA).

37 minuten geleden
Zorgakkoord bovenaan het lijstje van nieuwe zorgminister Jansen

DEN HAAG (ANP) - Het zorgakkoord staat 'bovenaan het lijstje' van Daniëlle Jansen, de nieuwe minister van Volksgezondheid. Dat zegt de NSC-bewindsvrouw voorafgaand aan haar eerste ministerraad. "Dat wil ik echt voor elkaar krijgen, het hele veld zit erop te wachten."

4 uur geleden
Veldkamp had 'indringend' gesprek met Spanje over NAVO-norm

DEN HAAG (ANP) - Demissionair buitenlandminister Caspar Veldkamp (NSC) heeft een "indringend" gesprek gehad met Spanje over de NAVO-norm van 5 procent van de totale economie. Aan die norm wil Spanje zich nog niet committeren: het land had al moeite met 2 procent en de sprong naar 5 procent zou onhaalbaar zijn, aldus Spaanse diplomaten.

4 uur geleden
Keijzer geeft geen uitsluitsel over toepassen dwang spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) wil niet zeggen of ze binnenkort overgaat tot de dwangmaatregelen die de spreidingswet biedt. De deadline voor gemeenten om voor voldoende asielopvanglocaties te zorgen, is over twee weken.

4 uur geleden
Ingrid Coenradie sluit zich aan bij JA21

DEN HAAG (ANP) - Oud-staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie) sluit zich aan bij JA21. Dat maakte de partij vrijdag bekend. Coenradie was eerder lid van het kabinet namens de PVV, maar keerde die partij de rug toe nadat Geert Wilders had besloten uit de coalitie te stappen. Sindsdien was ze op zoek naar een nieuwe politieke thuisbasis.

8 uur geleden
Kabinet komt oppositie niet tegemoet over onderwijsbezuiniging

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet komt niet tegemoet aan de eis van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om bezuinigingen op de onderwijsbegroting ongedaan te maken. De partijen dreigen in de Eerste Kamer tegen de voorjaarsnota te stemmen als het kabinet niet zou instemmen met hun wensen.

16 uur geleden
Weinig steun voor motie Piri voor volledig wapenembargo Israël

DEN HAAG (ANP) - Een motie van Kati Piri van GroenLinks-PvdA om tijdelijk een volledig wapenembargo tegen Israël in te stellen, heeft weinig steun gekregen in de Tweede Kamer. Ook partijen die al langer pleiten voor sancties tegen Israël vanwege het geweld in Gaza zoals D66 en Volt keerden zich tegen het voorstel.

19 uur geleden