Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamerleden reageren voornamelijk positief op corona-akkoord EU

Kamerleden reageren voornamelijk positief op corona-akkoord EU

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren over het algemeen positief op het economisch crisisplan waarover donderdag in Brussel een akkoord is bereikt. Dit plan, opgezet door de Eurogroep, zou de financiële klappen van de coronacrisis moeten opvangen.

Er was veel discussie over de voorwaarden waaronder landen geld kunnen lenen uit het noodfonds (EMS). Zuid-Europese landen en Nederland stonden in deze discussie lijnrecht tegenover elkaar. Nederland wilde strenge eisen aan het lenen van geld verbinden, maar onder meer Italië en Spanje wilden daar niet aan.

Uiteindelijk is besloten dat landen zonder extra voorwaarden geld kunnen lenen, mits dat geld wordt gebruikt voor medische zorg en preventie. Wat daar precies onder valt, is nog onduidelijk.

Nederlandse voorwaarden

De VVD legt het akkoord uit als een Nederlands succes. Kamerlid Aukje de Vries is blij dat er nog steeds voorwaarden hangen aan het gebruik van het noodfonds. "Er komt hulp, volgens Nederlandse voorwaarden: er komen geen eurobonds en economische steun gaat nog steeds gepaard met voorwaarden."

Of die voorwaarden erg streng zijn, is nog maar de vraag. Eppo Bruins (ChristenUnie) zegt juist tevreden te zijn dat landen nu zonder strenge eisen een beroep op het EMS kunnen doen. "De afspraken zijn daarmee ruimhartig, maar tegelijk is nog eens bevestigd dat het oplossen van problemen door het aangaan van gezamenlijke schuld geen verstandige route is."

Verstandig

Het CDA noemt het akkoord een "verstandig en goed resultaat". "Solidariteit in moeilijke tijden maar geen gezamenlijke schulduitgifte", voegt Pieter Omtzigt daaraan toe.

De PvdA noemt de deal "verstandig en onvermijdelijk". Henk Nijboer is wel kritisch over de manier waarop Nederland heeft onderhandeld. Minister van Financiën Wopke Hoekstra "heeft met zijn opstelling veel schade berokkend. Het zal jaren kosten die schade te herstellen."

Kritiek

De PVV vindt het besluit "waanzin". "Dit is geen overwinning maar financiële capitulatie", zegt Geert Wilders.

GroenLinks benadrukt dat dit akkoord op de lange termijn nog niets oplost. "Het gaat niet alleen over acute hulp maar ook over herstelmaatregelen om straks uit de crisis te komen", zegt Kamerlid Bart Snels.

Donderdag leverde D66-leider Rob Jetten nog kritiek op Hoekstra en zijn beperkte bereidheid om compromissen te sluiten. "Met goede wil en de oprechte bereidheid Europa te versterken kan Nederland deze crisis ook voor zichzelf tot een goed einde brengen", voegt Jetten daar vrijdag aan toe.

Meer uit Politiek

Van der Wal snapt dat boeren zonder vergunning in angst zitten

DEN HAAG (ANP) - Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) wil nog niet reageren op de brief van Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius, waarin hij schrijft dat Nederland vaart moet blijven maken met de stikstofaanpak. Van der Wal snapt wel dat de zogeheten PAS-melders na het lezen van de brief in angst zitten, zei ze na afloop van een overleg op het ministerie van Algemene Zaken. "Ja, natuurlijk."

46 minuten geleden
Geen meerderheid voor links plan om belastingvoordeel uit te kleden

DEN HAAG (ANP) - Het plan van PvdA en GroenLinks om het belastingvoordeel bij opvolging binnen familiebedrijven in te perken, kan waarschijnlijk niet op voldoende steun in de Tweede Kamer rekenen. De meeste coalitiepartijen zien weinig in het initiatiefwetsvoorstel en ook oppositiepartij PVV is tegen het plan.

50 minuten geleden
De Jonge: sprake van dip woningbouw, nog onduidelijk hoe diep

DEN HAAG (ANP) - Er is inderdaad sprake van een "dip" in het aantal nieuw te bouwen woningen, erkende woonminister Hugo de Jonge donderdag tijdens een Kamerdebat. Volgens hem kampt de bouw met de stijgende rente, terwijl de huizenprijzen nog niet dalen. Ook de hoge grondprijzen en stijgende materiaalkosten spelen de bouw parten. Eerder al meldde bijvoorbeeld het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat vorig jaar minder vergunningen werden uitgegeven voor nieuwbouw.

3 uur geleden
Oost-Nederland wil dat kabinet afspraken over nieuwe wegen nakomt

DEN HAAG (ANP) - De provincies Gelderland en Overijssel roepen het kabinet op gemaakte afspraken over infrastructurele projecten "onverkort door te laten gaan". Minister Mark Harbers (Infrastructuur) stuurde 17 maart een brief waarin hij schreef de aanleg van veel nieuwe wegen op de lange baan te schuiven, wegens de stikstofcrisis.

6 uur geleden
JA21-leden vragen bestuur in brief om veranderingen

DEN HAAG (ANP) - Er moeten zaken veranderen bij JA21, vinden leden die een brief aan het partijbestuur hebben gestuurd. De voorstellen worden over dik twee weken op een ledenraad besproken. De partijleden, waaronder prominenten als Tweede Kamerlid Nicki Pouw-Verweij, willen meer partijdemocratie en meer professionaliteit binnen JA21.

1 dag geleden
Arnhem wil Marcouch nog 6 jaar houden als burgemeester

ARNHEM (ANP) - Arnhem wil Ahmed Marcouch nog zes jaar houden als burgemeester. De gemeenteraad zal hem zo snel mogelijk aanbevelen bij de minister van Binnenlandse Zaken voor een nieuwe ambtsperiode. De minister draagt hem voor bij de koning voor een herbenoeming. Dat heeft de vertrouwenscommissie van de raad woensdagavond laten weten.

1 dag geleden
Verkenner provincie Utrecht ziet toch mogelijkheden voor coalitie

UTRECHT (ANP) - De verkenner die in de provincie Utrecht een coalitie onderzoekt, ziet na nieuwe gesprekken met de partijen toch mogelijkheden voor de vorming van een coalitie. Dat werd na de eerste gespreksronde vorige week nog niet voor mogelijk gehouden, zo meldt verkenner Danny de Vries (burgemeester Oudewater) in de meest recente update over de verkenningsgesprekken.

1 dag geleden