Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamerleden reageren voornamelijk positief op corona-akkoord EU

Kamerleden reageren voornamelijk positief op corona-akkoord EU

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren over het algemeen positief op het economisch crisisplan waarover donderdag in Brussel een akkoord is bereikt. Dit plan, opgezet door de Eurogroep, zou de financiële klappen van de coronacrisis moeten opvangen.

Er was veel discussie over de voorwaarden waaronder landen geld kunnen lenen uit het noodfonds (EMS). Zuid-Europese landen en Nederland stonden in deze discussie lijnrecht tegenover elkaar. Nederland wilde strenge eisen aan het lenen van geld verbinden, maar onder meer Italië en Spanje wilden daar niet aan.

Uiteindelijk is besloten dat landen zonder extra voorwaarden geld kunnen lenen, mits dat geld wordt gebruikt voor medische zorg en preventie. Wat daar precies onder valt, is nog onduidelijk.

Nederlandse voorwaarden

De VVD legt het akkoord uit als een Nederlands succes. Kamerlid Aukje de Vries is blij dat er nog steeds voorwaarden hangen aan het gebruik van het noodfonds. "Er komt hulp, volgens Nederlandse voorwaarden: er komen geen eurobonds en economische steun gaat nog steeds gepaard met voorwaarden."

Of die voorwaarden erg streng zijn, is nog maar de vraag. Eppo Bruins (ChristenUnie) zegt juist tevreden te zijn dat landen nu zonder strenge eisen een beroep op het EMS kunnen doen. "De afspraken zijn daarmee ruimhartig, maar tegelijk is nog eens bevestigd dat het oplossen van problemen door het aangaan van gezamenlijke schuld geen verstandige route is."

Verstandig

Het CDA noemt het akkoord een "verstandig en goed resultaat". "Solidariteit in moeilijke tijden maar geen gezamenlijke schulduitgifte", voegt Pieter Omtzigt daaraan toe.

De PvdA noemt de deal "verstandig en onvermijdelijk". Henk Nijboer is wel kritisch over de manier waarop Nederland heeft onderhandeld. Minister van Financiën Wopke Hoekstra "heeft met zijn opstelling veel schade berokkend. Het zal jaren kosten die schade te herstellen."

Kritiek

De PVV vindt het besluit "waanzin". "Dit is geen overwinning maar financiële capitulatie", zegt Geert Wilders.

GroenLinks benadrukt dat dit akkoord op de lange termijn nog niets oplost. "Het gaat niet alleen over acute hulp maar ook over herstelmaatregelen om straks uit de crisis te komen", zegt Kamerlid Bart Snels.

Donderdag leverde D66-leider Rob Jetten nog kritiek op Hoekstra en zijn beperkte bereidheid om compromissen te sluiten. "Met goede wil en de oprechte bereidheid Europa te versterken kan Nederland deze crisis ook voor zichzelf tot een goed einde brengen", voegt Jetten daar vrijdag aan toe.

Meer uit Politiek

Schoof na MH17-herdenking: ik stond hier niet alleen als premier

VIJFHUIZEN (ANP) - "Ik stond hier niet alleen als premier." Dat zei Dick Schoof woensdag na afloop van de herdenking van de MH17-vliegtuigramp. In de eerste jaren na de ramp sprak hij als hoge ambtenaar in verschillende functies veel met nabestaanden. "Mijn voorgaande rollen maken dat ik hier toch anders sta."

1 dag geleden
Advies aan kabinet: doe meer tegen verkeerde studiekeuzes

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet meer doen om te voorkomen dat studenten beginnen aan een studie die bij nader inzien niet bij hen past, schrijft een werkgroep van ambtenaren in een advies aan onderwijsminister Eppo Bruins. Ze noemen het een "hardnekkig probleem" dat veel studenten hierdoor uitvallen of van studie wisselen. Dit is volgens de ambtenaren ook één van de oorzaken van het hoge aantal langstudeerders.

1 dag geleden
Overijssel neemt afscheid van PVV-Europarlementariër Stöteler

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft afscheid genomen van Sebastiaan Stöteler, die namens de PVV het Europees Parlement in is gegaan. Stöteler was sinds eind 2022 fractievoorzitter van PVV in de Provinciale Staten en hij zat ook in de gemeenteraad van Almelo. Beide functies legt hij neer.

1 dag geleden
Statenvragen over nieuw incident met wolf op Utrechtse Heuvelrug

UTRECHT (ANP) - Partijen in Provinciale Staten van Utrecht maken zich "grote zorgen" over een nieuw incident met een wolf op de Utrechtse Heuvelrug. VVD, BBB en SGP willen van Gedeputeerde Staten weten wat die doen om herhaling of erger te voorkomen van het voorval dinsdag in Leusden waarbij een wolf en een kind betrokken waren.

1 dag geleden
Politiek Den Haag staat stil bij MH17, vlaggen halfstok

DEN HAAG (ANP) - Ook politiek Den Haag herdenkt het neerhalen van vlucht MH17, woensdag precies tien jaar geleden. Op veel ministeries hangt de vlag halfstok. Het was een "gitzwarte dag", zegt minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken, die van een "open wond" spreekt. "298 onschuldige mensen, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om toen vlucht MH17 werd neergehaald." Hij staat stil bij "dit enorme verlies met de nabestaanden van de slachtoffers".

1 dag geleden
VVD en NSC willen boycot van EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen VVD en NSC willen dat ook het kabinet vergaderingen boycot die roulerend EU-voorzitter Hongarije in eigen land organiseert. Ze scharen zich daarmee achter de ban van de Europese Commissie die boos is over de reis van de Hongaarse premier Viktor Orbán naar Rusland en China.

2 dagen geleden
Eindhoven krijgt 275 miljoen euro voor opleidingen chipsector

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de regio Eindhoven 275 miljoen euro in het vooruitzicht om mensen op te leiden voor werk in de microchipsector, melden ministers Dirk Beljaarts (Economische Zaken) en Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Delft maakt aanspraak op 43 miljoen euro, Twente op 72 miljoen euro en Groningen op 29 miljoen euro.

2 dagen geleden