Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamerleden ongeduldig over toeslagenaffaire

Kamerleden ongeduldig over toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer manen tot haast in de afhandeling van de toeslagenaffaire. Verantwoordelijk staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) moet meer vaart maken met de compensatie van ouders die daar recht op hebben omdat zij enkele jaren geleden onterecht van fraude met de kinderopvangtoeslag zijn beschuldigd.

Eerder deze week kondigde Van Huffelen aan dat een groep ouders al een brief heeft ontvangen. Duizenden van hen kregen te horen dat hun situatie niet vergelijkbaar is met de veelbesproken CAF-11-zaak. Zij krijgen dus geen volledige compensatie. Dat besluit is onder meer gestoeld op onderzoek door de commissie-Donner, die volgens SP-Kamerlid Renske Leijten "slecht werk heeft geleverd".

Er moet snel werk gemaakt worden van compensatie en daarbij moeten als eerste de mensen worden geholpen in de meest schrijnende situatie, roepen onder andere PvdA en GroenLinks op. Het duurt "ongelooflijk lang", aldus PvdA'er Henk Nijboer. De sociaaldemocraat werd in het debat met Van Huffelen ook aangevallen door andere partijen, die vraagtekens zetten bij de rol van zijn partijleider Lodewijk Asscher. Die was in het vorige kabinet vicepremier en minister van Sociale Zaken.

Onderzoek

De Kamer dringt ook aan op het onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens die navorsing doet naar etnisch profileren bij de Belastingdienst. Dat rapport laat lang op zich wachten. "Daar erger ik me dood aan", aldus GroenLinks-Kamerlid Bart Snels. CDA'er Pieter Omtzigt wil dat AP-voorzitter Aleid Wolfsen nog deze week een brief stuurt aan de Kamer over het onderzoek.

De toeslagenaffaire leidde ertoe dat Van Huffelen en haar collega-staatssecretaris Hans Vijlbrief aangifte deden tegen de eigen dienst wegens vermoeden van misdrijven. Ook zijn enkele topambtenaren gedwongen teruggetreden. Via de media kwamen berichten naar buiten over woedende ambtenaren over de gang van zaken. Ook de bonden sloegen alarm over de sfeer op de werkvloer. Hoewel de Kamer de aangifte steunt, vragen partijen zich af welke invloed deze gang van zaken heeft op de "eerlijke hardwerkende mensen" die bij de dienst werken.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Kabinet grijpt in bij fiscus: werk fraudeteam stilgezet

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst zet het werk van een omstreden team dat fraude aanpakt voorlopig stil. Het gaat om het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF), dat tussenpersonen onderzoekt en signaleert in de strijd tegen misbruik met overheidsgeld. Er zijn zorgen over het werk van het CAF, schrijven staatssecretarissen Alexandra van Huffelen (Toeslagen) en Hans Vijlbrief (Belastingdienst) aan de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Advies aan politieke partijen: voorlopig niet bezuinigen

DEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet op korte termijn niet gaan bezuinigen of de lasten verzwaren om de onder druk staande overheidsfinanciën te verbeteren. De begroting kan de economische teruggang door de coronacrisis op dit moment opvangen, omdat de schuld de afgelopen jaren is afgebouwd. Het is beter nu zoveel mogelijk rust te brengen in het begrotingsbeleid.

2 uur geleden
Schouten: geen ruiming nertsenfokkerijen in zuidoosten Brabant

DEN HAAG (ANP) - Minister Carola Schouten van Landbouw geeft geen gehoor aan de oproep van de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost om alle nertsen in die regio preventief te ruimen. "Dat is nu niet aan de orde", schrijft ze aan de Tweede Kamer. Wel worden bestaande maatregelen aangescherpt.

2 uur geleden
Rutte: bedreigen van ministers onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - Bedreigingen aan het adres van politici zijn "onacceptabel". Dat zei premier Mark Rutte in zijn wekelijkse persconferentie. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) liet vrijdag weten aangifte te hebben gedaan tegen actiegroep Farmers Defence Force. Volgens ingewijden heeft ook landbouwminister Carola Schouten aangifte gedaan tegen FDF.

3 uur geleden
Landelijke herdenkingsdag coronavirus in najaar

DEN HAAG (ANP) - In het najaar komt er een landelijke dag om stil te staan bij alle gevolgen van het coronavirus. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na de laatste ministerraad voor de zomervakantie. De komende tijd worden de details uitgewerkt hoe het evenement eruit gaat zien.

4 uur geleden
Grapperhaus hekelt herrieschoppende jongeren in buitenland

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Ferd Grapperhaus is "echt ontstemd" over Nederlandse feestvierende jongeren die zich op vakantie in het buitenland niet aan de daar geldende coronaregels houden. In België en Portugal greep de politie in en kwam het tot opstootjes. "Ik kijk naar de kinderen, maar ook naar de ouders. Kennelijk heb je in de opvoeding toch een tandje gemist."

4 uur geleden
Grapperhaus heeft begrip voor trekkerverbod bij protesten

DEN HAAG (ANP) - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft er begrip voor dat er in drie noordelijke provincies een verbod op het gebruik van trekkers geldt bij demonstraties. Grapperhaus vindt dat de actievoerende boeren met het blokkeren van distributiecentra van supermarkten "echt te ver" gaan.

5 uur geleden