Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamerleden oneens over optreden tegen desinformatie sociale media

Kamerleden oneens over optreden tegen desinformatie sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet moet optreden tegen desinformatie op sociale media, maar over de manier waarop verschillen de meningen. D66 en CDA vinden dat de identiteit van gebruikers bekend moet zijn bij de platforms om makkelijker op te kunnen treden tegen strafbare feiten. Dat moet het makkelijker maken om op te treden als er strafbare feiten worden gepleegd. De VVD is hier fel tegen en ziet liever dat algoritmes (door computer uitgevoerd stappenplan, red.) worden verboden als deze bijvoorbeeld gebruikers desinformatie aanbevelen.

Hind Dekker-Abdulaziz (D66) denkt aan een "milde vorm van identificatieplicht" op sociale media. "Wij willen niet dat gebruikers hun naam op hun persoonlijke pagina prijsgeven, maar zouden liever zien dat hun account geverifieerd wordt zoals dat ook al gebeurt bij andere apps zoals Airbnb of SnappCar." Via de laatstgenoemde platforms worden appartementen en auto's verhuurd. Het plan moet ervoor zorgen dat ingegrepen kan worden als mensen op sociale media oproepen tot geweld of andere strafbare feiten plegen. Regeringspartij CDA staat hier ook positief tegenover.

"Ik ben eigenlijk best verbaasd dat een partij als D66 dit voorstel doet", zegt Queeny Rajkowski (VVD). Zij vreest dat mensen die spelen met vragen over hun gezondheid of seksuele geaardheid niet durven te zoeken naar antwoorden op sociale media als hun identiteit bekend is bij de techbedrijven. Ook PvdA is kritisch over het voorstel van D66.

Toezicht op algoritmes

Nieuwe Europese wetgeving maakt het binnenkort mogelijk dat toezichthouders algoritmes van sociale media kunnen bekijken. Rajkowski wil dat daar aan wordt toegevoegd dat "het extremistische en polariserende deel" uit deze digitale stappenplannen kan worden gehaald. Ze wijst naar onderzoeken waaruit blijkt dat sociale media bewust meer aandacht geven aan extreme en feitelijk onjuiste berichten. Dat wil ze veranderen, zodat sociale media neutraal zijn.

"U weet wat neutraal is, wij weten dat niet altijd", zegt Evert Jan Slootweg van het CDA, die hierin een klassieke tegenstelling ziet tussen christendemocratische en liberale partijen. Hij is er beducht voor dat de politiek zegt: "mijn opvattingen zijn neutraal en alle andere opvattingen zijn dat niet."

Censuur

Danai van Weerdenburg (PVV) is ook tegen moderatie van algoritmes omdat ze vreest voor censuur. Op sociale media moet niet alleen ruimte zijn voor "mainstream standpunten", vindt ze. GroenLinks, PvdA en D66 staan wel positief tegenover het plan van de VVD.

Meer uit Politiek

Schneiders blijft betrokken bij verandering politie-eenheden

DEN HAAG (ANP) - Oud-burgemeester Bernt Schneiders blijft toezien op de omvorming van de Landelijke Eenheid van de politie in twee eenheden. Onder zijn leiding heeft een commissie de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de problemen op de werkvloer en allerlei voorstellen gedaan om de werkcultuur en het leiderschap binnen dit cruciale onderdeel van de politieorganisatie te verbeteren. De commissie stopt, maar Schneiders blijft adviseren over de voortgang van de wijzigingen, schrijft justitieminister David van Weel in een Kamerbrief.

11 uur geleden
Nederland mag 750 miljoen euro 'groene' staatssteun geven

BRUSSEL (ANP) - Nederland mag 750 miljoen euro uitgeven aan bedrijven die daarmee kunnen investeren in het vergroenen van hun productieprocessen. De Europese Commissie heeft donderdag toestemming voor deze vorm van staatssteun gegeven.

1 dag geleden
PVV en NSC willen opheldering over onrechtmatige werkwijze MIVD

DEN HAAG (ANP) - Partijleiders Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC) willen opheldering van het kabinet over de onrechtmatige werkwijze van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De toezichthouder oordeelde onlangs dat de MIVD zich nog steeds niet aan de wet houdt als het gaat om het informeren van onderzochte burgers.

1 dag geleden
Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

2 dagen geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

2 dagen geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

2 dagen geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

3 dagen geleden