Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamerleden oneens over optreden tegen desinformatie sociale media

Kamerleden oneens over optreden tegen desinformatie sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet moet optreden tegen desinformatie op sociale media, maar over de manier waarop verschillen de meningen. D66 en CDA vinden dat de identiteit van gebruikers bekend moet zijn bij de platforms om makkelijker op te kunnen treden tegen strafbare feiten. Dat moet het makkelijker maken om op te treden als er strafbare feiten worden gepleegd. De VVD is hier fel tegen en ziet liever dat algoritmes (door computer uitgevoerd stappenplan, red.) worden verboden als deze bijvoorbeeld gebruikers desinformatie aanbevelen.

Hind Dekker-Abdulaziz (D66) denkt aan een "milde vorm van identificatieplicht" op sociale media. "Wij willen niet dat gebruikers hun naam op hun persoonlijke pagina prijsgeven, maar zouden liever zien dat hun account geverifieerd wordt zoals dat ook al gebeurt bij andere apps zoals Airbnb of SnappCar." Via de laatstgenoemde platforms worden appartementen en auto's verhuurd. Het plan moet ervoor zorgen dat ingegrepen kan worden als mensen op sociale media oproepen tot geweld of andere strafbare feiten plegen. Regeringspartij CDA staat hier ook positief tegenover.

"Ik ben eigenlijk best verbaasd dat een partij als D66 dit voorstel doet", zegt Queeny Rajkowski (VVD). Zij vreest dat mensen die spelen met vragen over hun gezondheid of seksuele geaardheid niet durven te zoeken naar antwoorden op sociale media als hun identiteit bekend is bij de techbedrijven. Ook PvdA is kritisch over het voorstel van D66.

Toezicht op algoritmes

Nieuwe Europese wetgeving maakt het binnenkort mogelijk dat toezichthouders algoritmes van sociale media kunnen bekijken. Rajkowski wil dat daar aan wordt toegevoegd dat "het extremistische en polariserende deel" uit deze digitale stappenplannen kan worden gehaald. Ze wijst naar onderzoeken waaruit blijkt dat sociale media bewust meer aandacht geven aan extreme en feitelijk onjuiste berichten. Dat wil ze veranderen, zodat sociale media neutraal zijn.

"U weet wat neutraal is, wij weten dat niet altijd", zegt Evert Jan Slootweg van het CDA, die hierin een klassieke tegenstelling ziet tussen christendemocratische en liberale partijen. Hij is er beducht voor dat de politiek zegt: "mijn opvattingen zijn neutraal en alle andere opvattingen zijn dat niet."

Censuur

Danai van Weerdenburg (PVV) is ook tegen moderatie van algoritmes omdat ze vreest voor censuur. Op sociale media moet niet alleen ruimte zijn voor "mainstream standpunten", vindt ze. GroenLinks, PvdA en D66 staan wel positief tegenover het plan van de VVD.

Meer uit Politiek

Beljaarts betrokken bij faillissement, KHN wacht onderzoek af

WOERDEN (ANP) - De curator van KHN Rekenwerk bekijkt of beoogd PVV-minister Dirk Beljaarts iets aan te rekenen valt bij het faillissement van het bedrijf, dat administratiediensten leverde voor de horeca. Beljaarts was op het moment van het faillissement bestuurder bij KHN Rekenwerk, zo blijkt uit het faillissementsverslag. De Telegraaf berichtte daar vrijdagmiddag voor het eerst over.

6 uur geleden
Partijleiders en Kamerleden geschokt over uitlatingen Klever

DEN HAAG (ANP) - Diverse partijleiders en Kamerleden reageren geschokt en beschaamd op uitlatingen van beoogd PVV-minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) over de omstreden 'omvolkingstheorie'. PVV-leider Geert Wilders verdedigt haar net als andere PVV-kandidaat bewindslieden die de afgelopen dagen in hoorzittingen kritisch werden bevraagd door de Tweede Kamer.

6 uur geleden
BuZa: 'onvoorspelbare' situatie Israël door conflict Hezbollah

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) waarschuwt vrijdag dat de situatie in Israël "onvoorspelbaar" is door toenemende spanningen tussen Israël en de Libanese militante beweging Hezbollah. Volgens het ministerie bestaat de kans dat het conflict verder escaleert.

6 uur geleden
Klever weet zeker dat ze steun meerderheid Tweede Kamer heeft

DEN HAAG (ANP) - Ondanks een moeizame hoorzitting in de Tweede Kamer, maakt beoogd minister Reinette Klever van Handel en Ontwikkelingshulp (PVV) zich geen zorgen over de relatie met het parlement. "Ik weet zeker dat ik de steun heb van de meerderheid van de Kamer", aldus de aanstaande bewindsvrouw, die na afloop tegenover de media weinig vragen wilde beantwoorden.

8 uur geleden
Klever haalt ondanks afspraken uit naar 'niet objectieve' media

DEN HAAG (ANP) - Tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer heeft beoogd minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) zich negatief uitgelaten over media die volgens haar niet objectief zijn. Zij deelde woensdag een bericht op X waarin media als "propaganda" worden bestempeld. De twitteraar van wie zij het bericht deelde vond dat onterecht werd bericht over beoogde PVV-bewindslieden. De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft echter afspraken gemaakt, waarin staat dat bewindslieden geen instituties zoals de rechtsstaat of de vrije pers verbaal aanvallen.

9 uur geleden
Beoogd minister Klever: Zwarte Piet hoort bij Nederlandse cultuur

DEN HAAG (ANP) - Aanstaand minister Reinette Klever (PVV), die verscheen in het Zwarte Pietenjournaal van omroep ON!, blijft voorstander van het gebruik van de figuur. "Zwarte Piet en sinterklaasviering is een eeuwenoude traditie. Het behoort tot de cultuur van Nederland", zei ze tegenover een kritische Tweede Kamer in een hoorzitting.

9 uur geleden
Klever: ik ben heel geschikt om te bezuinigen op ontwikkelingshulp

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) acht zichzelf "heel geschikt" om 2,4 miljard euro "te snijden" in het budget van haar eigen ministerie. De rechtse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft tot die miljardenbezuiniging besloten, iets wat ook al jaren in het verkiezingsprogramma van de PVV staat.

9 uur geleden