Kamerleden: lage opkomst 'schuld' van politiek
DEN HAAG (ANP) - De historisch lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen is zorgelijk en voor een groot deel de schuld van de landelijke politici. Dat stellen diverse Kamerfracties. "We hebben ons het afgelopen jaar niet van onze beste kant laten zien", stelt Derk Boswijk, campagneleider van het CDA.
"Als politiek moeten we als eerste naar onszelf kijken", vindt Boswijk. Dat vinden ook PvdA, SGP en de Partij voor de Dieren. "De lage opkomst is een opdracht aan alle politici om integer te handelen en het in ons gestelde vertrouwen waar te maken", stelt PvdA-Kamerlid Khadija Arib. Fractievoorzitter Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) vindt dat de politiek, en vooral de coalitiepartijen, de hand in eigen boezem moeten steken. Die hebben er de afgelopen jaren een potje van gemaakt, vindt ze.
De politiek moet eerlijker worden en "niet meer om de hete brij heen draaien", stelt Ouwehand. CDA'er Boswijk vindt dat politici meer het land in moeten en daar uitleggen welke dilemma's er spelen en hoe de politiek werkt. Als partij krijg je niet alles voor elkaar en moet je compromissen sluiten, aldus Boswijk. "Maar dit is niet iets wat van vandaag op morgen geregeld is."
De woordvoerder van de SGP stelt dat "politici betrouwbaar moeten zijn en geen loze beloften doen".
Sjoerd Sjoerdsma
Hoewel gemeenten steeds meer taken krijgen, is er steeds minder belangstelling voor de lokale politiek, twittert een bezorgde D66-campagneleider Sjoerd Sjoerdsma. PvdA en Volt maken zich grote zorgen over het feit dat veel mensen zich niet vertegenwoordigd voelen of niet door de politiek worden bereikt.
De kiesgerechtigde leeftijd moet worden verlaagd van 18 naar 16 jaar, meldt Volt. Als jongeren eenmaal stemmen, blijven ze dat doen, meent campagneleider Anna Strolenberg. In het onderwijs moet daarnaast meer aandacht komen voor de rol en functie van gemeenteraden. "Jongeren hebben hier weinig kennis over."
Reflecteren
Het zou goed zijn als de minister van Binnenlandse Zaken de oorzaken van die lage opkomst gaat onderzoeken, menen CDA, PvdA, SGP en Volt. "Maar ik ga er vanuit dat politici het antwoord ook bij zichzelf zoeken en reflecteren op hun eigen optreden", voegt Arib daar meteen aan toe. Ouwehand verwacht er niet veel van. De sleutel ligt volgens haar in het herstel van vertrouwen. "Het is funest als het wantrouwen in de politiek zo groot is."
De opkomst bij de raadsverkiezingen is uitgekomen op 50,9 procent. Vier jaar geleden bracht 54,9 procent van de kiezers hun stem uit.
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft twee campagnevideo's van Forum voor Democratie (FVD) als strafbaar beoordeeld. Het gaat om een spotje waarin de partij aandacht vraagt voor de gevolgen van de spreidingswet en een over non-binaire en transgender personen, aldus het OM vrijdag.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Europese Commissie na onderzoek concludeert dat er oneerlijke handelspraktijken zijn, dan is het aan de Commissie om maatregelen op te leggen. Dat zei minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel) in reactie op het besluit van de EU om importheffingen op elektrische auto's uit China mogelijk te maken.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil dat er onderzoek komt naar euthanasie bij psychisch lijden en vooral de verzoeken hiertoe van jongeren die geestelijk in de knel zitten. Actieve levensbeëindiging om deze reden neemt de afgelopen jaren flink toe, blijkt uit de cijfers. Onder hen zijn steeds meer mensen onder de dertig jaar, waarbij de stijging vooral bij jonge vrouwen zit. NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger wijst op de zorgvuldige euthanasiepraktijk in Nederland, maar is wel bezorgd over de nieuwe trend en dient vrijdag een initiatiefnota in over de kwestie.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) verwacht "binnen afzienbare tijd" klaar te zijn met haar voorstel voor een asielnoodwet, zei ze voor de ministerraad. Op de vraag of het om weken of maanden gaat, antwoordde ze: "in ieder geval geen maanden". Minister-president Dick Schoof hield het op "voor het herfstreces", de vakantie van Tweede Kamerleden die op 25 oktober begint.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen (Financiën) vindt het "natuurlijk uitstekend" dat KLM kosten bespaart om zijn financiële positie te verbeteren. De luchtvaartmaatschappij, die deels eigendom is van de Nederlandse staat, kondigde daar eerder deze week maatregelen voor aan.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) ziet geen bezwaren tegen het idee van haar collega Marjolein Faber (Asiel) om in asielzoekerscentra borden op te hangen waarop mensen te verstaan wordt gegeven dat ook aan hun terugkeer wordt gewerkt. "Er zijn ook mensen die hier niet horen te zijn, en daar kan je niet duidelijk genoeg tegen zijn", aldus de BBB-vicepremier voor aanvang van de wekelijkse ministerraad
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Geert Wilders houdt niet alleen stevig vast aan de veel bediscussieerde asielnoodwet als de camera's draaien, zei premier Dick Schoof voor aanvang van de ministerraad. Ook achter de schermen blijft de PVV-leider volhouden dat hij alleen op deze manier het aantal asielzoekers omlaag wil brengen, en niet via een spoedwet. De minister-president zegt te werken aan een "goede landing" van de plannen en spreekt van "spannende weken".
6 uur geleden