Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamerleden kritisch over appjes FVD

Kamerleden kritisch over appjes FVD

DEN HAAG (ANP) - Verscheidene Kamerleden uiten dinsdag forse kritiek op Forum voor Democratie, naar aanleiding van een artikel in EW (voorheen Elsevier). Dat blad schrijft over racistische berichten in WhatsApp-groepen van FVD.

Kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) deelt het artikel, waarin onder meer uitspraken van FVD-leider Thierry Baudet worden aangehaald, op Twitter en schrijft erbij: "If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck".

GroenLinks-leider Jesse Klaver en D66-Kamerlid Rob Jetten wijzen erop dat de VVD en het CDA in Brabant samenwerken met FVD. "Racisme, homofobie, vrouwen- en Jodenhaat. Allemaal in de appwisselingen van Baudet en z’n kameraden", aldus Jetten op Twitter. "VVD en CDA zitten ondertussen vrolijk met Forum voor Democratie in de coalitie in Brabant. Daarmee krijgen racisme en discriminatie legitimiteit."

Afschuwelijk

Klaver vraagt zich af: "Als dit nog geen reden is voor CDA en VVD om te stoppen met de samenwerking met FvD in Brabant, wat dan wel?"

PvdA-leider Lilianne Ploumen vindt het "afschuwelijk dat mensen zo over medemensen praten. Racisme en antisemitisme horen niet thuis in ons Nederland."

Screenshots

EW publiceerde dinsdag screenshots van en citaten uit FVD-WhatsApp-groepen. In de groepen, waarin kopstukken van de partij actief zijn, gaat het volgens EW onder meer over het verschil in IQ tussen witte mensen, "African Americans" en "Hispanics". Baudet zegt daarover: "100 is het GEMIDDELDE. Dus blank 110, hispanic 90, african 75 oid." Ook gebruiken de FVD'ers in de gesprekken meerdere racistische termen en wordt er gescholden met het woord 'homo'.

EW trof naar eigen zeggen geen antisemitisme in de berichten aan. De jongerenafdeling van de FVD raakte al wel meerdere malen in opspraak vanwege onder meer antisemitische uitingen op sociale media.

Baudet zelf noemt het artikel van EW in een reactie "opgeklopte ophef" maar ontkent het bestaan van de appjes dinsdag niet.

Meer uit Politiek

Schouten: fiat Eerste Kamer voor Pensioenwet belangrijke stap

DEN HAAG (ANP) - Minister Carola Schouten (Pensioenen) noemt het "een belangrijke stap" dat ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Pensioenwet. "Met deze wet zorgen we dat ons pensioen goed geregeld blijft", aldus de bewindsvrouw.

37 minuten geleden
Historische pensioenwet krijgt ook in Eerste Kamer steun

DEN HAAG (ANP) - Minister Carola Schouten kan de wet invoeren die een nieuw pensioenstelsel mogelijk maakt. Een meerderheid van de Eerste Kamer steunt de wet: naast coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie kreeg het wetsvoorstel steun van PvdA, GroenLinks en SGP. Daarmee is de wettelijke basis voor een van de grootste sociale herzieningen van de afgelopen tijd een feit.

41 minuten geleden
Uslu: filmindustrie de dupe van trage aanpassing Mediawet

DEN HAAG (ANP) - De filmindustrie is in het nadeel omdat het lang duurt voordat streamingdiensten als Netflix wettelijk worden verplicht om te investeren in Nederlandse producties, vindt staatssecretaris Gunay Uslu (Media). De wet die dit voorschrijft is al vijf jaar in voorbereiding en liep dit jaar verdere vertraging op omdat coalitiepartijen lang hebben onderhandeld over een deal. Dinsdag rondde de Tweede Kamer het debat over de wet af. Volgende week wordt deze naar alle waarschijnlijkheid gesteund door een Kamermeerderheid.

4 uur geleden
Rosenmöller: verlies senaatszetel GroenLinks heel jammer

DEN HAAG (ANP) - Beoogd voorzitter Paul Rosenmöller van de gezamenlijke senaatsfractie van GroenLinks en de PvdA noemt het "heel jammer" dat zijn partij een restzetel in de Eerste Kamer verliest aan Volt. GroenLinks zag dat van tevoren niet aankomen, zegt hij.

4 uur geleden
Veel voorkeursstemmen voor fractie in Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Tijdens de verkiezingen voor de Eerste Kamer dinsdag is er niet alleen strategisch gestemd om een andere partij aan zo veel mogelijk zetels te helpen. Ook binnen de partijen is er op die manier gestemd, in de hoop dat de voorkeursstemmen de samenstelling van de fracties in de Eerste Kamer kunnen veranderen.

5 uur geleden
Veel steun voor PvdA-senator Recourt op BES-eilanden

WILLEMSTAD (ANP) - Eerste Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) is de grote winnaar van de verkiezingen voor de Eerste Kamer op de BES-eilanden, Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Hij kreeg veertien van de negentien uitgebrachte stemmen in de drie bijzondere gemeenten.

5 uur geleden
Achterstand van ruim 13.000 asielzoekers en statushouders in BRP

DEN HAAG (ANP) - De achterstand bij het inschrijven van asielzoekers en statushouders in de Basisregistratie Personen (BRP) is in ruim een jaar tijd gestegen van zo'n 2330 mensen naar ruim 13.400. Het overgrote deel (ruim 12.000) betreft asielzoekers die al langer dan zes maanden in Nederland zijn, schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan de Tweede Kamer.

5 uur geleden