Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamerleden: kabinet moet harder opkomen voor ASML bij Amerikanen

Kamerleden: kabinet moet harder opkomen voor ASML bij Amerikanen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet bij de Amerikanen harder opkomen voor de chipmachinefabrikant ASML, vinden CDA, D66 en Volt. Tijdens het vragenuur klagen Kamerleden van deze partijen bij minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) over exportregels die de Verenigde Staten recent hebben aangescherpt. Daardoor kan het land de export van bepaalde chipmachines ook tegenhouden als hier enkele Amerikaanse onderdelen in zitten.

"Eenzijdig de regels veranderen tijdens de wedstrijd waar concurrentievermogen en strategische autonomie op het spel staan, is zelfs van een goede bondgenoot moeilijk te pruimen", vindt Mustafa Amhaouch van het CDA. Hij wil weten of Schreinemacher hier bezwaar tegen heeft gemaakt bij de Amerikanen.

De minister wil daar weinig over zeggen. Ze vindt dat zulke gesprekken vertrouwelijk moeten blijven. Wel vindt ze dat het de Amerikanen vrij staat om hun eigen veiligheidsafwegingen te maken. De VS zijn bezorgd dat geavanceerde chiptechnologie uit Europa door China wordt gebruikt bij de productie van wapens. De suggestie van onder meer Marieke Koekkoek (Volt) dat hier ook economische belangen spelen, wijst ze van de hand.

Bovendien relativeert Schreinemacher de gevolgen van de nieuwe exportregels. Die zijn slechts van toepassing op enkele typen machines en enkele landen, zegt ze. Ze merkt daarbij op dat ASML niet alleen Amerikaanse onderdelen gebruikt, maar ook productielocaties heeft in het land. Eerder heeft het kabinet op aandringen van de VS de export van bepaalde chipmachines richting China al beperkt.

Meer uit Politiek

'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

5 uur geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

8 uur geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

1 dag geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

1 dag geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

1 dag geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

1 dag geleden
Hoekstra voorgedragen voor nieuwe termijn als Eurocommissaris

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft Wopke Hoekstra officieel voorgedragen voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. Minister-president Dick Schoof noemt hem "een sterke kandidaat voor een stevige portefeuille". Ingewijden meldden eerder al dat de keuze was gevallen op de CDA'er.

1 dag geleden