
Kamerleden horen botsende visies op toekomst industrie
DEN HAAG (ANP) - Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Over het antwoord verschillen ze drastisch van mening.
Werkgeversvoorzitter Ingrid Thijssen (VNO-NCW) noemde het "letterlijk vijf voor twaalf" voor de industrie. Ze waarschuwde dat de economie in bijvoorbeeld Zeeland of Limburg grote klappen kan krijgen als de zware industrie daar zou wegvallen.
Directeur Marjan Minnesma van duurzaamheidsorganisatie Urgenda betoogde juist dat het soms "helemaal niet erg is" om de eerste stap in productieprocessen in de toekomst elders te laten doen, zeker niet als de productie dan goedkoper en schoner kan worden op basis van waterstof. "Als we dat niet doen, zijn we duurder dan de concurrenten. Gaan we dan als overheid geld bij blijven leggen?" Het kan volgens Minnesma dan beter zijn om hier vooral eindproducten te maken, die de meeste toegevoegde waarde opleveren.
Niet erg
Programmaleider Michèlle Prins van Natuur & Milieu is het daarmee eens. "We willen duurzame, circulaire bedrijven en een industrie die past bij Nederland", gaf ze de Kamerleden mee. Het goedkope aardgas waar een deel van de huidige zware industrie op is gebouwd, is verleden tijd. De organisatie zou het daarom "niet erg" vinden als sommige energie-intensieve industrieën wegvallen. "Wij kunnen andere dingen goed, namelijk de verwerking van die producten."
Werkgeversvoorzitter Thijssen benadrukte juist dat Nederland en de EU zich niet afhankelijk moeten maken van andere landen. Ze maakt zich zorgen dat de maatwerkafspraken die het kabinet met grote bedrijven wil maken over verduurzaming te traag gaan. Die zorgen delen de milieuorganisaties dan weer wel.
Valkuil
Minnesma en Prins zouden graag zien dat de overheid beter nadenkt over de vraag welke sectoren de toekomst hebben. Prins noemde de huidige focus op de grootste vervuilende bedrijven "een valkuil" als daardoor opkomende duurzame bedrijven minder worden geholpen. "Investeer in de industrie van morgen", raadde ze de Kamerleden aan. Beiden benadrukten ook dat de overheid harde voorwaarden moet stellen aan subsidies voor verduurzaming. Volgens Prins zijn de afspraken die tot nu toe in concept op papier staan nog "boterzacht".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
2 dagen geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
5 dagen geleden