Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet
DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.
Medewerkers van verschillende bedrijven en publieke organisaties kregen vrijdag een blauw scherm te zien nadat ze een update hadden geïnstalleerd op hun Windows-computer. De oorzaak ligt bij het cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, dat inmiddels ook een oplossing heeft gevonden.
Ingrid Michon (VVD) en Barbara Kathmann (GroenLinks-PvdA) verbazen zich erover dat een fout bij één bedrijf zulke grote gevolgen kan hebben. Daarom moet het kabinet "meer investeren in het maken van plannen voor als de IT er compleet uit ligt en in alternatieve diensten", zegt Kathmann op X.
Coördinerende rol
Deze keer lijkt het om een "knullig incident" te gaan als gevolg van problemen bij het cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, zegt Six Dijkstra. Het Kamerlid ziet het als een "goede wake-upcall" die aantoont dat het niet vanzelfsprekend is dat computersystemen altijd werken.
Dezelfde zwakke plekken kunnen een volgende keer misbruikt worden door landen met een offensief cyberprogramma, zoals Rusland. Die zullen momenteel geïnteresseerd toekijken, verwacht het Kamerlid dat voorheen bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) werkte. "In deze tijden van oorlog moeten we de kwetsbare afhankelijkheden afbouwen", vindt hij daarom.
Dat laatste kan door protocollen op te stellen voor het geval iets misgaat. In de zorg kan dat bijvoorbeeld gaan om een plan zodat artsen nog steeds bereikbaar zijn en operaties worden uitgevoerd als de computers het niet doen. De overheid moet daarbij een coördinerende rol spelen, vindt Six Dijkstra.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het is niet mogelijk om de verkoop van rookwaar en andere producten met nicotine aan mensen vanaf een specifieke generatie te verbieden. Europese regels verhinderen dat. Denemarken heeft dit onlangs geprobeerd, maar zonder succes, zei staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd en Preventie) in het debat over het burgerinitiatief Nicotinee. Het voorstel is dat wie na 1 januari 2012 is geboren, nooit rookwaar kan kopen. Het laat huidige rokers met rust, maar vanaf 2030 mogen nieuwe lichtingen jongvolwassenen geen tabakswaar meer kopen. Het idee is dat ze dan ook niet beginnen met roken.
24 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft begrip voor het Israëlische militaire ingrijpen in Syrië na de val van het regime van president Bashar al Assad. Israël heeft de afgelopen dagen honderden militaire doelen in het buurland aangevallen en een bufferzone op de Golanhoogte bezet. Dat laatste moet wel tijdelijk zijn, benadrukte minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) in de Kamer.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitie is verdeeld over een mogelijk verbod voor de verkoop van nicotinehoudende producten aan mensen die zijn geboren na 1 januari 2012. NSC-Kamerlid Daniëlle Jansen werkt aan een initiatiefnota hiertoe, die is gebaseerd op het burgerinitiatief Nicotinee dat donderdag in de Tweede Kamer wordt behandeld. Een verbod zou ertoe leiden dat vanaf 2030 de nieuwe generaties van 18-jarigen nooit meer nicotineproducten mogen kopen. Coalitiegenoten PVV en BBB zijn faliekant tegen het plan en noemen het "totaal betuttelend en niet werkbaar".
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is voorstander van sancties tegen Georgië, maar ziet daarvoor onvoldoende steun in de Europese Unie. Het liefst ziet minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) nieuwe vrije en eerlijke verkiezingen in het land in de Kaukasus, zei hij tijdens een debat in de Tweede Kamer.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat nog in debat over de begroting voor volgend jaar die de afgelopen weken is aangepast in een besloten overleg tussen de regeringscoalitie en oppositiepartijen. Dit gebeurde om de bezuinigingen op het onderwijs te verzachten. GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kreeg genoeg steun van de Kamer voor een debat.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitie en vier oppositiepartijen hebben overeenstemming bereikt over de begroting van onderwijs. Dat zei CDA-leider Henri Bontenbal woensdag na overleg tussen de fractieleiders. Al eerder werden ze het eens om bijna 750 miljoen euro minder te bezuinigen. Ze moesten het alleen nog eens worden over hoe dat moest worden betaald. Dat geld wordt onder meer gevonden bij VWS.
16 uur geledenDE HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat onderzoeken of ze voorlopig kan blokkeren dat Syriërs die in Nederland mogen blijven, hun man, vrouw of kinderen naar Nederland halen. Maandag besloot ze al om zes maanden lang geen beslissing te nemen over asielaanvragen van Syriërs. Sinds rebellen afgelopen weekend de macht overnamen in Syrië is het onduidelijk hoe veilig het is in het land.
20 uur geleden