
Kamerleden: achteraf betalen in winkelstraat moet niet kunnen
DEN HAAG (ANP) - Kamerleden zijn ontstemd over het voornemen van betaalbedrijven Klarna en Adyen om binnen enkele weken in winkels de optie te bieden om een product nu mee te nemen en daar later pas voor te betalen. "Ik geloof niet dat er iemand in de Kamer is die dit wel wil", zei Chris Stoffer van de SGP tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid) beloofde dat staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) - die ze tijdens het debatje verving - hierover in gesprek gaat met de betaalbedrijven.
Desgevraagd gaf Coenradie toe dat haar ministerie niet op de hoogte was van dit plan van de betaalbedrijven, waar NU.nl onlangs over berichtte. Ze vindt de zorgen van de partijen terecht. Het kabinet is ook bezig om 'buy now, pay later' te reguleren, verklaarde de staatssecretaris. Het ministerie van Financiën verwacht eind 2026 een Europese richtlijn met strengere regels om te zetten naar Nederlandse wetgeving.
Daarna vallen betaalbedrijven als Klarna onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daar hoort bij dat ook in de winkel moet worden gecheckt of het voor een klant wel financieel verstandig is om een lening af te sluiten om een product te kopen. Coenradie heeft beloofd om over twee weken in een brief duidelijk te maken hoe het kabinet tot die tijd voorkomt dat mensen door dit soort diensten in de problemen komen. Ook wil het kabinet regelen dat de leeftijd wordt gecontroleerd als mensen in de winkel iets op de pof gaan kopen. Daarnaast wees ze op een gedragscode waarmee betaalbedrijven hebben ingestemd, waarin ook afspraken zijn gemaakt over leeftijdscontrole.
Die antwoorden stelden Don Ceder (ChristenUnie) niet gerust. "Eigenlijk zegt dit kabinet: het komend anderhalf jaar kunnen wij hier niets tegen doen", aldus het Kamerlid. Hij vreest dat de betaalmethode die online al voor "veel leed" zorgt, "straks niet meer weg te denken" is uit de winkelstraat. Wat hem betreft, gaat dit "onzalige plan" niet door. Parlementariërs van onder meer SP, SGP en VVD vielen hem bij.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken van Rechtsbescherming (NSC) heeft het voorstel voor een nieuwe transgenderwet ingetrokken, meldt de demissionaire bewindsman in een brief. De wet was nog niet volledig door de Tweede Kamer behandeld. Maar een meerderheid heeft al meerdere keren verzocht om de wet in te trekken, in april voor het laatst. De wet zou het mensen makkelijker hebben gemaakt om het geslacht in een geboorteakte en paspoort te wijzigen.
20 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt dat haar tweet over Douwe Bob niet heeft geholpen om de dialoog te voeren over het recht van Joden om zichzelf te zijn. In een videoboodschap op X blijft ze achter de inhoud van haar eerdere bericht staan: "Is Douwe Bob een Jodenhater? Ik denk het niet. Is het ontkennen van het recht op een Joodse staat en het verketteren van zionisme Jodenhaat? Ja, dat is het wel."
41 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV stemt donderdag in met beide wetsvoorstellen die het kabinet heeft ingediend om het asielbeleid flink strenger te maken. Dat laat partijleider Geert Wilders weten op X. Hij sprak eerder al steun uit voor de asielnoodmaatregelenwet, maar nu dus ook voor de wet die de invoering van een tweestatusstelsel regelt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans heeft niet gesolliciteerd voor een plek op de kieslijst van haar partij VVD bij de komende Kamerverkiezingen eind oktober, bevestigt de partij na berichtgeving van EW. "Dat hoofdstuk is voor mij gesloten", zegt vicepremier en klimaatminister in een interview met het weekblad.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil sociale huurders compenseren voor het nadeel dat zij ondervinden van de afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen. De partij wil daarvoor het geld gebruiken dat vanaf 2027 is gereserveerd voor de herinvoering van rode diesel voor de landbouw.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair klimaatminister Sophie Hermans vindt dat het woensdag voorgestelde nieuwe Europese klimaatdoel voor 2040 vooral haalbaar moet zijn. Ze noemt daarbij specifiek "het oplossen van achterblijvende energie-infrastructuur en complexe regelgeving". De VVD-minister reageert daarmee op de voorstellen van de Europese Commissie om 90 procent minder broeikasgassen uit te stoten in 2040, vergeleken met 1990.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionale openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien. Ze zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.
4 uur geleden