Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamerleden 50PLUS zeggen vertrouwen in voorzitter Dales op

Kamerleden 50PLUS zeggen vertrouwen in voorzitter Dales op

DEN HAAG (ANP) - Bijna alle Eerste en Tweede Kamerleden van 50PLUS zeggen het vertrouwen op in partijvoorzitter Geert Dales. Ze hekelen zijn bestuursstijl. Dat hebben ze dinsdag in een persbericht laten weten.

Er is zoveel onrust in de partij, aldus Tweede Kamerlid Léonie Sazias tegen het ANP. "Dales wil niet bewegen, dan houdt het eens op."

Partijleider Henk Krol steunt de oproep niet. Alle andere Kamerleden scharen zich achter de verklaring. Volgens Sazias is Krol niet bereikbaar. Ze heeft "in principe" nog vertrouwen in hem. Ze denkt na een gesprek met Krol er wel uit te komen.

Onrust

De Kamerleden uitten scherpe kritiek op Dales in de verklaring. "Een voorzitter van een landelijke politieke partij dient een verbindende rol te hebben maar Dales werd in toenemende mate zelf het middelpunt van conflicten en vertoonde geen oplossingsgericht gedrag. Daarnaast schuwde hij niet om stelselmatig in grof taalgebruik vooraanstaande leden te beledigen en liet hij zich uitermate denigrerend uit over onze eigen volksvertegenwoordigers."

De onrust in de partij groeide de afgelopen weken nadat Krol in het AD had gezegd het wel te zien zitten als Dales in de Tweede Kamer zou komen na de verkiezingen. Dat viel slecht in de partij. Een aantal provinciale bestuurders keerde zich tegen Dales. Zij zegden het vertrouwen in hem op omdat hij als partijvoorzitter invloed zou kunnen uitoefenen op de samenstelling van de kandidatenlijst voor de verkiezingen.

Partijverklaring veranderd

Maandagavond leek de crisis bezworen. In een verklaring van de partij stond dat Dales "zich nadrukkelijk zal onthouden van elke bemoeienis met de kandidaatstellingsprocedures". Deze verklaring werd gesteund door Krol, oprichter en erevoorzitter Jan Nagel en Martin van Rooijen, fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Zij allen steunden bovendien Dales' kandidatuur voor de Tweede Kamer, vermeldde de verklaring.

Volgens Nagel en Van Rooijen is de partijverklaring van maandag zonder hun medeweten en instemming veranderd. "Een uitgaand persbericht verzonden door de Tweede Kamerfractie 50PLUS waarbij op verzoek van Dales de volstrekt onjuiste verklaring werd opgenomen dat Nagel en Van Rooijen zijn kandidatuur voor de Tweede Kamer zouden steunen, bracht opnieuw een vloedgolf aan negatieve reacties binnen de partij teweeg." Daarop besloten de Kamerleden het vertrouwen in Dales op te zeggen.

Meer uit Politiek

Ondanks aandringen zwijgen formatiepartijen over kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Beoogde oppositiepartijen willen graag duidelijkheid over hoe het nieuwe kabinet wil omgaan met de financiering van de kinderopvang. Maar de partijen aan de formatietafel willen daar nog weinig over kwijt, werd duidelijk tijdens een debat op donderdag.

2 dagen geleden
NSC wil aan formatietafel 'knokken' tegen bezuinigingen NPO

DEN HAAG (ANP) - NSC belooft zich aan de formatietafel hard te maken voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). "Onze inzet is dat we niet gaan bezuinigen", zegt het Kamerlid Nicolien van Vroonhoven van de partij tijdens een debat over media. Ze heeft daarin haar mogelijke toekomstige coalitiepartners PVV, VVD en BBB tegenover zich.

2 dagen geleden
NSC-leider Omtzigt voelt 'dubbele druk' van zijn kiezers

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt voelt de druk van zijn kiezers om snel tot een nieuw kabinet te komen. Het gaat om twee soorten druk, zei hij donderdag na afloop van een nieuw gesprek met de informateurs. Het is de druk om een kabinet te vormen én de druk om de "idealen van je verkiezingsprogramma uitgevoerd te krijgen". Net zoals Wilders vindt hij het te lang duren voordat er een nieuw kabinet is.

2 dagen geleden
Wilders vindt formatie te lang duren: er is meer nodig

DEN HAAG (ANP) - "Ik vind het eigenlijk te lang duren", zegt PVV-leider Geert Wilders over de formatie. "Dat vinden we allemaal." Bijna vijf maanden na de door Wilders gewonnen verkiezingen zijn er nog geen knopen doorgehakt door het formerende viertal. De PVV-voorman denkt "dat we toch iedere keer weer een stukje verder komen. Maar er is veel meer van nodig dan wat er tot nu toe is gebeurd."

2 dagen geleden
Rutte: ontvoering Oekraïners een van de ergst denkbare misdaden

MIDDELBURG (ANP) - Het ontvoeren van Oekraïense kinderen door Rusland is "een van de ergste oorlogsmisdaden die we ons kunnen voorstellen", zegt demissionair premier Mark Rutte. Hij reikt donderdag een prijs uit aan de organisatie Save Ukraine, die zich inzet voor het redden van ontvoerde Oekraïners. Rutte denkt dat iedereen hoop kan putten uit deze "verzetsdaden, groot en klein".

2 dagen geleden
NSC wil aan formatietafel 'knokken' tegen bezuinigingen NPO

DEN HAAG (ANP) - NSC belooft zich aan de formatietafel hard te maken voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). "Onze inzet is dat we niet gaan bezuinigen", zegt het Kamerlid Nicolien van Vroonhoven van de partij tijdens een debat over media. Ze heeft in elk geval PVV en VVD tegenover zich, die flink willen snijden in de kosten.

2 dagen geleden
PVV ondertekent Gelderse verklaring tegen Jodenhaat niet

ARNHEM (ANP) - De PVV geeft als enige partij in de Provinciale Staten van Gelderland geen steun aan een verklaring tegen Jodenhaat. In de tekst vragen de Gelderse partijen "op te staan" tegen Jodenhaat. De PVV, die zich doorgaans juist uitspreekt tegen antisemitisme, wilde om meerdere redenen niet meedoen.

2 dagen geleden