Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamercommissie hoort Snel en Van Ark over toeslagenaffaire

Kamercommissie hoort Snel en Van Ark over toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - Oud-staatssecretarissen Menno Snel (Financiën) en Tamara van Ark (Sociale Zaken) moeten woensdag onder ede verklaren over hun rol in de kinderopvangtoeslagaffaire. Een speciale ondervragingscommissie van Kamerleden probeert te reconstrueren wie wist van wat er zich bij de Belastingdienst afspeelde waardoor tal van ouders financieel in de knel kwamen.

Eerder deze week werden de voorgangers van Snel, Frans Weekers en Eric Wiebes al gehoord, net als oud-minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Dat werd een marathonzitting die de hele dag in beslag nam en waarin de commissieleden uiterst fel waren op de (oud-)bewindspersonen. Donderdag worden ook nog minister van Financiën Wopke Hoekstra en premier Mark Rutte gehoord.

De commissie wil naar verwachting van Snel horen of hij niet al veel eerder afwist van foute zaken bij de fiscus dan hij de Kamer voorhield, bijvoorbeeld over het gebruik van tweede nationaliteiten van burgers. Nog steeds komen stukken naar boven over het toeslagenschandaal. Snel trad een jaar geleden af omdat de Tweede Kamer geen vertrouwen meer had in zijn afhandeling van de affaire.

Snel en Van Ark zullen zich moeten verantwoorden over hun rol in de gestrande poging tot vroege compensatie van gedupeerde ouders. Vorige week kwamen ambtenaren van zowel Financiën (waar de Belastingdienst onder valt) als Sociale Zaken aan het woord. Zij legden uit dat er wel een plan was gemaakt om de eerste groep ouders te compenseren, maar dat dit uiteindelijk op te veel bezwaren stuitte. Deze ouders werden uiteindelijk pas veel later tegemoetgekomen.

Meer uit Binnenland

Zes politiemedewerkers buiten functie om ongepaste uitlatingen

APELDOORN (ANP) - De politie heeft zes medewerkers per direct buiten functie gesteld. Ze hadden in een filmpje dat rondgaat op sociale media vanuit een voertuig in Parijs "zich zeer ongepast" uitgesproken over wat ze in hun omgeving zagen. Ook is een onderzoek gestart naar de uitlatingen en de betrokkenheid van de medewerkers, meldt de politie zondag.

5 uur geleden
Dronken Tilburger springt op politieauto en bijt agent

TILBURG (ANP) - Een dronken 49-jarige Tilburger heeft zondagochtend vroeg in zijn woonplaats op de voorruit en het dak van een politieauto staan springen. Ook beet hij bij zijn aanhouding een agent in de hand, meldt de politie.

6 uur geleden
Laatste klimaatactivist XR op vrije voeten

EINDHOVEN (ANP) - De laatste activist die zaterdag bij de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) werd aangehouden op Eindhoven Airport en nog vastzat, is in de avond weer vrijgelaten, meldt de Koninklijke Marechaussee zondag. De marechaussee hield in totaal 104 mensen van de klimaatactiegroep aan omdat ze zich op verboden terrein begaven.

7 uur geleden
Weeronline: maart 2023 was uitzonderlijk nat en vrij somber

HOUTEN (ANP) - Maart was dit jaar uitzonderlijk nat en vrij somber, vat Weeronline de maand samen. Er viel bijna twee keer zoveel regen als normaal en de zon scheen gemiddeld 30 uur minder in vergelijking met andere jaren. Bovendien is het contrast met maart 2022 "zeer groot".

10 uur geleden
Gewonden bij beëindigen illegale raveparty in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Maastricht een einde gemaakt aan een illegale raveparty in een leegstaand kantoorpand. Daarbij zijn twee feestgangers en een agent gewond geraakt, maakte de politie zondag bekend. Niemand is aangehouden. Gedurende de ontruiming keerden honderden feestgangers zich tegen de politie en gooiden onder meer met stenen en glas.

10 uur geleden
Zomertijd ingegaan, veel mensen hebben uur minder slaap

DEN HAAG (ANP) - De zomertijd is ingegaan en dus is de klok om 02.00 uur vooruitgegaan naar 03.00 uur. Voor veel mensen betekent dat een uur minder slaap.

15 uur geleden
Drie gewonden door mishandeling in Gouda

GOUDA (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie gewonden gevonden in een woning aan de Bockenbergstraat in Gouda. Ze zouden rond 00.30 uur zijn mishandeld op de Lazaruskade in de Zuid-Hollandse plaats, laat een woordvoerder van de politie weten. Alle slachtoffers zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Hoe erg ze er aan toe zijn, kon de voorlichter niet zeggen.

15 uur geleden