Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamercommissie gaat voorstellen toetsen aan grondwet

Kamercommissie gaat voorstellen toetsen aan grondwet

DEN HAAG (ANP) - Een groep Tweede Kamerleden gaat voorstellen voor nieuwe wetten en andere regels toetsen aan de grondwet. De Kamer heeft dinsdag een voorstel goedgekeurd om de nieuwe commissie in te stellen. Wie er lid van worden, is nog niet bekend.

Het oprichten van de commissie, een wens van coalitiepartij NSC, is vastgelegd in het hoofdlijnenakkoord. SP-Kamerlid Michiel van Nispen verwoordt de taak van de nieuwe commissie zo: "Inzichtelijk maken welke grondrechten in het geding zijn, welke inbreuk erop wordt gemaakt en welke motivering of rechtvaardiging daarvoor is." Van Nispen leidde een voorbereidend onderzoek over de inrichting van de commissie, en zegt dat hij zelf ook bereid is erin plaats te nemen.

Het is niet de bedoeling om het advieswerk van onder meer de Raad van State over te doen, zegt Van Nispen. "Je kunt ook kijken wat de regering vervolgens heeft gedaan met de adviezen van de Raad van State." Dat kan zonder hulp "nogal een zoekplaatje" zijn, vindt het Kamerlid.

Grondwetcommissie

Meestal zal het gaan om toetsen op verzoek van andere Kamercommissies, maar "in gewichtige gevallen" kan de grondwetcommissie ook op eigen houtje advies uitbrengen. De adviezen worden openbaar zodat ze kunnen meespelen in de debatten die de Kamer over voorstellen voert. De commissie kan daar ook zelf voorstellen voor doen, bijvoorbeeld door gesprekken met experts te organiseren of reacties van het kabinet te vragen.

In principe houdt de commissie bij de volgende verkiezingen op te bestaan, maar mogelijk verandert dat nog. De coalitie heeft in het hoofdlijnenakkoord afgesproken om de commissie permanent te maken, maar wat Van Nispen betreft staat dat nog niet vast. "Eerst moet de commissie zichzelf bewijzen."

Meer uit Binnenland

CPB: universitaire studenten hebben vaakst een studieschuld

DEN HAAG (ANP) - Bijna driekwart van alle mensen die een universitaire opleiding hebben gedaan en na vier jaar afstudeerden, heeft een studieschuld. Dat is aanzienlijk meer dan bij andere richtingen. Bij het hbo gaat het om iets minder dan de helft en bij mbo's om een op de vijf oud-studenten. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft dat uitgerekend.

1 uur geleden
Ruim half miljoen euro ingezameld voor getroffenen Tarwekamp

DEN HAAG (ANP) - Ruim een half miljoen euro is inmiddels ingezameld voor de getroffenen van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag. Meer dan 17.000 mensen hebben een bedrag gedoneerd op doneeractie.nl.

8 uur geleden
CIDI doet aangifte tegen supporters AZ na antisemitische leuzen

AMSTERDAM (ANP) - Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) heeft maandag aangifte gedaan tegen supporters van AZ Alkmaar die afgelopen zondag herhaaldelijk antisemitische leuzen zouden hebben geroepen tijdens de wedstrijd tegen Ajax. Dat bevestigt directeur Naomi Mestrum na berichtgeving door het Algemeen Dagblad.

9 uur geleden
Faber: beslisstop van zes maanden voor Syrische asielaanvragen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt een beslisstop van zes maanden in voor de asielaanvragen van Syriƫrs. Dat meldt asielminister Marjolein Faber in een brief aan de Tweede Kamer. Vanwege de val van het Assad-regime is er veel onduidelijk over de situatie in het land, waardoor asielaanvragen niet zorgvuldig beoordeeld kunnen worden, meldt Faber.

10 uur geleden
Ook mannen van 44 en 63 uit Den Haag omgekomen aan de Tarwekamp

DEN HAAG (ANP) - Het vijfde en zesde slachtoffer die door de explosies en brand aan de Tarwekamp zijn omgekomen zijn mannen van 44 en 63 jaar uit Den Haag. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

10 uur geleden
Onderzoek: tienduizenden kinderen tegen hun wil niet naar school

DEN HAAG (ANP) - Enkele tienduizenden kinderen in Nederland gaan niet naar school, terwijl een groot deel van hen dat wel zou willen. Dat concludeert oudervereniging Balans na onderzoek. De vereniging zegt dat het om meer dan 39.000 kinderen gaat en dat dit "een conservatieve schatting" is. Daarnaast zouden meer dan 30.000 jongeren school hebben verlaten zonder diploma, terwijl ze nog wel onder de leerplicht vallen.

10 uur geleden
Kabinet wil adoptie uit buitenland in zes jaar tijd afbouwen

DEN HAAG (ANP) - Aspirant-adoptiefouders krijgen nog zes jaar de tijd om hun al lopende procedure voor de adoptie van een kind uit het buitenland af te ronden. Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) wil dat eind 2030 de lopende adopties "zorgvuldig" zijn afgerond. Het gaat om bijna zeshonderd procedures, meldt hij in een Kamerbrief. Het afbouwen en definitief stopzetten van interlandelijke adopties is op uitdrukkelijk verzoek van de Tweede Kamer. Die wilde af van deze adoptievorm na een vernietigend rapport uit 2021 over talrijke misstanden die jarenlang met buitenlandse adopties aan de orde waren.

12 uur geleden