Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer zoekt zelf meerderheden, verbouwt begroting buiten kabinet

Kamer zoekt zelf meerderheden, verbouwt begroting buiten kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer nam donderdag het heft in eigen handen en vond verschillende meerderheden waarmee plannen zijn aangenomen om de begroting voor volgend jaar voor miljarden te verbouwen. Dit gebeurde buiten het gevallen kabinet om. Demissionair premier Mark Rutte kon de meeste voorstellen zelfs niet beoordelen, omdat de effecten, ook van de samenloop van de nieuwe maatregelen, niet te overzien waren.

De Kamer kwam in het debat met een grote lijst aan eisen, vooral om huishoudens financieel te helpen. Een meerderheid schaart zich achter verhoging van het minimumloon en de kinderopvangtoeslag, het tegenhouden van de geplande verhoging van brandstofaccijnzen en een flinke investering in het ov om te voorkomen dat trein- en buskaartjes duurder worden.

De plannen zijn het gevolg van politieke keuzes: waar komt de meeste steun terecht. Dat geldt nog sterker voor de manier waarop de voorstellen worden betaald. Waar de ene partij gereserveerd geld voor andere plannen wil inzetten, zien andere fracties meer in het verhogen van de lasten voor bedrijven. "Als wij nu kijken naar alle dekkingen, zie je eigenlijk dat het ontzettend lastig is om daar nu de samenhang in te zien. Dat betreft ook de impact op lange termijn", waarschuwde Rutte.

Wetsaanpassingen

Moties zonder dekking (een plan om het voorstel te financieren) werden zelfs "dubbel ontraden", grapte de premier. In sommige gevallen lieten partijen het aan het kabinet hoe een plan betaald moet worden. Maar verder kwam het demissionaire kabinet weinig aan bod in het overleg over aanpassingen van de op Prinsjesdag gepresenteerde begroting. Rutte staat achter die begroting en zag het als zijn rol in het tweedaagse debat over Prinsjesdagplannen om de Miljoenennota te verdedigen.

De Kamerfracties gingen op hun beurt vooral onderling in overleg, en vonden wisselende meerderheden voor de uiteenlopende plannen. Sommige partijen, zoals D66 en ChristenUnie, hielpen zowel linkse plannen, als voorstellen uit de rechtse hoek aan een meerderheid.

De komende tijd wordt een aantal begrotingen nog nader behandeld in de Tweede Kamer. De Kamerfracties moeten hun voorstellen ook nog in wetsaanpassingen gieten. Over de uitvoering en de manier waarop de plannen in de wet terechtkomen, praten de partijen dan ook nog met de verantwoordelijke ministers.

Meer uit Politiek

Keijzer ziet huurbevriezing als 'gegeven' ondanks juridische stap

DEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".

20 uur geleden
Staatssecretaris: wetsvoorstel aanpak probleemwolf ligt klaar

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.

21 uur geleden
Artsen zonder Grenzen: kritiek kabinet op Israël belangrijke stap

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".

1 dag geleden
Veldkamp: wil niet als enige van kabinet EU-onderzoek naar Israël

WARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.

1 dag geleden
Milieuorganisaties ontstemd dat Schiphol na 2028 weer mag groeien

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Schoof noemt nieuwe plannen van Israël over Gaza "zorgelijk"

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".

2 dagen geleden
Premier Schoof feliciteert nieuwe Duitse bondskanselier Merz

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.

2 dagen geleden