Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer: zoek breed draagvlak voor de langetermijnstrategie corona

Kamer: zoek breed draagvlak voor de langetermijnstrategie corona

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft het kabinet op het hart gedrukt dat voor de langetermijnaanpak van het coronavirus eerst gesprekken gevoerd moeten worden met betrokkenen uit de hele samenleving. Iedereen speelt een rol in de virusbestrijding en dus moet er breed draagvlak zijn, zo staat in een motie van ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker. Die wordt ondertekend door alle partijen in de Tweede Kamer, met uitzondering van Forum voor Democratie.

"Juist als er nagedacht wordt over de langetermijnaanpak is het heel belangrijk dat er gewerkt wordt aan maatschappelijk draagvlak", laat Bikker weten. Ze verwijst naar een brief die de Vereniging Nederlandse Gemeenten eerder deze week verstuurde waarin tot een gesprek wordt opgeroepen over de "moedeloosheid" in de samenleving over het coronavirus. "De gemeenten gaven een duidelijk signaal en ik ben blij dat de Kamer dat breed oppakt."

In politiek Den Haag wordt al lange tijd aangedrongen op een langetermijnplan voor het coronavirus. Daar wordt ook aan gewerkt, benadrukten premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers tijdens het coronadebat opnieuw. Bij het opstellen van die plannen wil de Kamer dat er gesproken wordt met de gemeenten, werkgevers en werknemers, en het zogenoemde maatschappelijk middenveld. Deze laatste categorie omvat allerlei groepen en organisaties die een belangrijke rol spelen in de samenleving. Het onderwijs en de zorg worden nadrukkelijk genoemd.

Plan

Het kabinet heeft toegezegd op drie manieren naar de langere termijn te kijken, als het gaat om de bestrijding van het coronavirus. Als eerste komt er een plan voor de rest van deze winter. Dat zal begin februari klaar zijn, zei Rutte. Daarna wordt gekeken hoe het coronavirus in de periode daarna bestreden moet worden. Dit verwacht het kabinet later die maand te kunnen bespreken met de Kamer. Ook wordt gekeken naar de "pandemische paraatheid", ofwel hoe goed Nederland in de toekomst beter voorbereid kan zijn op nieuwe pandemie├źn, ook andere dan het coronavirus.

Een meerderheid van de Kamer dringt er ook op aan dat het coronabeleid "gericht blijft op de samenleving in zijn geheel". Het beleid richt zich nu op de zorg, de kwetsbaren en het in beeld houden van de virusbestrijding zelf, maar te weinig op de "neveneffecten van het coronabeleid" voor bijvoorbeeld ondernemers en jongeren, staat in een motie van VVD-Kamerlid Judith Tielen die op een meerderheid kan rekenen.

Ook een motie waarin wordt opgeroepen om specifiek aandacht te besteden aan mantelzorgers kreeg steun van het parlement.

Meer uit Politiek

Van der Burg 'baalt enorm' van overvol Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat ondanks een rechterlijke uitspraak meer dan tweeduizend asielzoekers in Ter Apel hebben overnacht, "daar baal ik enorm van", zegt demissionair asielstaatssecretaris Eric van der Burg. "Even los van het feit dat het COA nu geld moet betalen aan de gemeente Westerwolde. Maar uitspraken van rechters moet je nakomen. Dat is dus niet gelukt."

29 minuten geleden
Biden wil Rutte als nieuwe leider van NAVO

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden wil dat de Nederlandse premier Mark Rutte de nieuwe leider van de NAVO wordt. Biden schaart zich volgens een Amerikaanse functionaris volledig achter de kandidatuur van de Nederlander, bericht persbureau Reuters.

33 minuten geleden
Hoogleraar en VVD-senator Van den Berg voorzitter universiteiten

DEN HAAG (ANP) - Hoogleraar bestuurskunde en senator Caspar van den Berg wordt de nieuwe voorzitter van de Universiteiten van Nederland (UNL). Hij gaat de vereniging van universiteiten vanaf 1 juni leiden. VVD'er Van den Berg blijft in de Eerste Kamer zitten, maar hij stapt daar wel uit de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De benoeming is voor de komende vier jaar.

39 minuten geleden
VK steunt Rutte als secretaris-generaal van de NAVO

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk steunt Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken denkt dat hij de meest geschikte opvolger is van de Noor Jens Stoltenberg, die naar verwachting in oktober terugtreedt.

2 uur geleden
CPB: nieuw kabinet moet bijsturen om tekort in toom te houden

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw kabinet zal financieel moeten bijsturen om te voorkomen dat het begrotingstekort oploopt tot boven de Europese norm van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Zonder maatregelen komt het tekort daar al in 2026 boven en vanaf 2028 structureel, volgens de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

2 uur geleden
Gelderse gedeputeerde: brugongeluk Lochem is ontzettend tragisch

LOCHEM (ANP) - Het ongeluk met de brug in aanbouw over het Twentekanaal bij Lochem is "ontzettend tragisch". Dat zegt gedeputeerde Klaas Ruitenberg van de provincie Gelderland, die de provinciale infrastructuur in zijn portefeuille heeft. De provincie Gelderland is de opdrachtgever van de bouw van de Nettelhorsterbrug.

22 uur geleden
Zeeland en Brabant vechten vergunning chemiebedrijf Antwerpen aan

DEN BOSCH / MIDDELBURG (ANP) - De provincies Zeeland en Noord-Brabant maken opnieuw bezwaar tegen een vergunning waarmee chemiebedrijf Ineos de nieuwe ethaankraker Project One kan bouwen in de haven van Antwerpen. Ze maken zich zorgen over de hoeveelheid stikstof die door de nieuwe installatie terechtkomt in kwetsbare natuurgebieden als De Brabantse Wal, zo laten ze weten. Het natuurgebied is volgens Brabant al overbelast. Met de ethaankraker wil Ineos ethaan omzetten in ethyleen, een basisgrondstof voor de productie van plastic.

22 uur geleden