Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer ziet niks in noodmaatregelen van CBR voor aanpak wachttijd

Kamer ziet niks in noodmaatregelen van CBR voor aanpak wachttijd

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer ziet niets in de voorgestelde noodmaatregelen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) om de wachttijden voor de rijexamens terug te dringen. Door de coronacrisis moeten meer dan 600.000 examens worden ingehaald.

Het gaat om stappen die moeten worden genomen als het de rijscholen niet lukt om de slagingspercentages te verbeteren. Het CBR stelt voor om dan 17-jarigen tijdelijk geen rijexamen meer te laten doen, faalangstexamens en tussentijdse toetsen voorlopig te schrappen.

Het is "onredelijk" om het faalangstexamen niet meer aan te bieden, zei Mahir Alkaya (SP) tijdens een debat maandag. Dat vinden ook PvdA, D66, CDA, PVV, DENK en SGP. Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) is eveneens "niet enthousiast" over dit onderdeel.

Uiterste redmiddel

Ook het schrappen van examens voor 17-jarigen kan niet op genade rekenen van de Kamerleden. Die stap komt voor VVD'er Peter de Groot "te snel". En ook het voorstel om tijdelijk stoppen van de tussentijdse toets (een soort proefexamen) valt niet goed.

Volgens de bewindsvrouw zijn de noodmaatregelen een "uiterste redmiddel" dat "we hopelijk nooit hoeven in te zetten". Ze riep rijscholen op kandidaten pas op examen te sturen als ze voldoende voorbereid zijn. Als het slagingspercentage met 10 procent verbetert, scheelt dat 80.000 examens per jaar, zei ze.

Slagingspercentages

Eind mei wordt duidelijk of de slagingspercentages van de rijscholen zijn verbeterd. Als dat niet het geval is, worden de noodmaatregelen overwogen. Volgens de minister heeft het CBR "grondig" gekeken naar alle mogelijkheden om de wachttijden te verminderen.

Om de wachttijden aan te pakken neemt het CBR al stappen. Er worden honderd extra rij-examinatoren aangenomen en er wordt meer overgewerkt. Ook zijn gepensioneerde examinatoren gevraagd weer aan de slag te gaan.

Meer uit Binnenland

Eerste ouderen krijgen najaarsvaccinatie tegen coronavirus

DEN HAAG (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder kunnen vanaf maandag een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus krijgen. Dat moet hun afweer een oppepper geven voor het najaar en de winter. In die seizoenen gaat het virus wat gemakkelijker rond, en ouderen lopen bij besmetting iets meer risico dan anderen.

5 minuten geleden
Amsterdam maakt zich klaar voor 30 kilometer per uur

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam maakt zich klaar voor het invoeren van de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De maatregel gaat pas op 8 december in, maar vanaf maandag worden er al bijna 5000 nieuwe snelheidsborden neergezet, 170 verkeerslichten afgesteld en andere "infrastructurele maatregelen" genomen, aldus de gemeente. Ook start de stad met een campagne met de slogan '30 doen we voor elkaar'.

6 minuten geleden
Explosie bij woning in Leiden, geen gewonden

LEIDEN (ANP) - De voordeur van een woning in Leiden is in de nacht van zondag op maandag beschadigd geraakt door een ontploffing. De explosie gebeurde rond 00.50 uur op de Leliestraat in de wijk Roodenburgerdistrict. Er zijn geen gewonden gevallen.

1 uur geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

3 uur geleden
Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

9 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

10 uur geleden
XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

14 uur geleden