
Kamer worstelt met belastingkorting werkende ouders
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer worstelt nog met een belastingvoordeel voor werkende ouders dat op termijn komt te vervallen. Partijen zijn het erover eens dat de korting niet zomaar per 1 januari 2025 kan verdwijnen, nu de daaraan gekoppelde belofte van bijna gratis kinderopvang pas twee jaar later kan worden ingelost. Maar hoe het in de tussentijd verder moet, daarover verschillen de meningen.
De ogenschijnlijk eenvoudigste oplossing, de afschaffing van de zogenoemde inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) ook twee jaar uitstellen, is volgens staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) duur en voor de Belastingdienst onuitvoerbaar. In plaats daarvan heeft hij een aantal alternatieven geschetst waarin de regeling voor alle ouders stapsgewijs wordt afgebouwd. Dat betekent wel gezinnen die de korting nu al genieten de komende jaren duizenden euro's mislopen.
ChristenUnie en SGP hebben een van die varianten omarmd. Zij maakten al langer bezwaar tegen het voornemen van het kabinet om de korting af te schaffen voor nieuwe gevallen, maar voor bestaande gezinnen te laten doorlopen tot het jongste kind 12 jaar oud wordt. Het zou een perverse prikkel tot geboorteplanning geven. Ook GroenLinks en PvdA zijn voor een afbouw in negen jaar vanaf 2027. D66 staat daar "positief" tegenover, zegt Kamerlid Steven van Weyenberg.
De VVD is "verbijsterd" dat de Belastingdienst kennelijk niet in staat is een al aangekondigde maatregel simpelweg twee jaar later uit te voeren, zegt Kamerlid Silvio Erkens. Ook SP'er Mahir Alkaya is kritisch en wil meer uitleg van Van Rij. De VVD wijst het voorstel voor een afbouw van 2027 overigens niet zonder meer af maar heeft er wel "een aantal twijfels" over.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De leden van GroenLinks-PvdA hebben zich met een ruime meerderheid uitgesproken voor een voorstel om volgend jaar samen op te gaan in een nieuwe partij. Dat hebben de partijvoorzitters donderdag bekendgemaakt. Bij GroenLinks stemde 89 procent in, bij de PvdA 88 procent. Politiek leider Frans Timmermans noemde de uitslag "nog net niet Noord-Koreaans".
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De voormalige woordvoerder van de Tweede Kamer is door de rechtbank Den Haag vrijgesproken. Ze werd ervan verdacht in de zaak-Arib vertrouwelijke stukken te hebben gelekt naar de pers. Volgens de rechter is er niet voldoende wettig en overtuigend bewijs dat Sonja K. inderdaad het lek was.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Dick Schoof en de vicepremiers van de VVD, NSC en BBB zijn het eens over de herverdeling van de ministersposten, nadat PVV-leider Geert Wilders al zijn bewindslieden had teruggetrokken uit het kabinet. Woensdag maakten de coalitiepartijen al bekend dat justitieminister David van Weel (VVD), woonminister Mona Keijzer (BBB) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC) de asieltaken verdelen. Nieuw is dat Van Weel eindverantwoordelijk is voor het beheer van het ministerie van Asiel en Migratie.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een van de drie nieuwe asielministers Mona Keijzer vindt het vreemd dat de overleggen over het opvullen van de ministersposten van de afgelopen week alleen over het ministerie van Asiel en Migratie gingen. Keijzer zei in het televisieprogramma Goedenavond Nederland dat niet gesproken werd over andere ministeries die zijn opengevallen na het vertrek van de PVV uit het kabinet.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV-Tweede Kamerlid Peter van Haasen vindt dat de slavernij Nederland is overkomen en dat het geen bewuste keuze is geweest in de periode dat Nederland begon met de trans-Atlantische slavenhandel. VVD'er Eric van der Burg vond het "bizar dat je dit als witte Nederlander zegt".
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat ervan uit dat "de drie nieuwe bewindspersonen er samen voor zorgen dat de verdeling van de portefeuilles de uitvoering van onze wettelijke taak niet onnodig complex maakt". Het COA reageert hiermee op de beslissing dat de portefeuille Asiel en Migratie wordt verdeeld onder de overgebleven coalitiepartijen VVD, NSC en BBB.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vanaf 1 januari begint het ministerie van Sociale Zaken met het verwijderen van gegevens van moslims die het onterecht heeft verzameld, schrijft staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) in een brief aan de Tweede Kamer. Dat is later dan waar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in eerste instantie om heeft gevraagd. Later heeft de AP meer tijd gegeven.
22 uur geleden