
Kamer wilde chaotische verkenning en formatie juist voorkomen
DEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van verkenner Gom van Strien (PVV) is de verkenning minder dan een week na de verkiezingen opnieuw in chaos ontaard. Dit terwijl de Tweede Kamer een rommelige verkenning en formatie kostte was kost wilde voorkomen. De ongekend onstuimige formatie na de verkiezingen in maart 2021 leidde namelijk niet alleen tot wantrouwen op het Binnenhof, maar ook jegens de politiek zelf.
In 2021 werd verkenner Kajsa Ollongren (D66), ruim een week na de verkiezingen, gefotografeerd met zichtbare notities onder haar arm. Daarop stonden de inmiddels beroemde woorden 'positie Omtzigt, functie elders'. Later bleek dat de aantekeningen waren gemaakt in het gesprek met toenmalig VVD-leider Mark Rutte, die dat vooraf juist stellig had ontkend. Minister Ollongren was samen met voormalig VVD-senator Annemarie Jorritsma aangesteld als verkennersduo. Ze werden opgevolgd door Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66), die op dat moment zelfs allebei in het kabinet zaten.
Het duurde uiteindelijk tien maanden voordat er een nieuw kabinet op het bordes stond. Over de lange en door onderlinge ruzies getekende formatie heeft de Tweede Kamer urenlang gedebatteerd. Er verscheen ook een vuistdikke evaluatie van de kabinetsformatie. Alles om te voorkomen dat het Binnenhof nog eens te maken zou krijgen met een soortgelijke vertrouwenscrisis.
Nu verkenner Van Strien nog voor het begin van de eerste gesprekken zijn taken heeft neergelegd en gezien het politieke chagrijn over het besluit van de VVD om niet mee te regeren, is het onzeker of dat lukt. PVV-leider Geert Wilders zei maandag snel met een nieuwe verkenner te willen komen. Hij hoopt dat later deze week de verkenning gewoon weer van start gaat. Dat moet al te veel vertraging voorkomen.
Meer uit Politiek
LONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan door met het geven van een omvangrijk steunpakket aan het noodlijdende Damen Naval. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is hiermee akkoord. Alleen SP, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en DENK waren donderdag tijdens de stemming een andere mening toegedaan.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over de vraag of ze zich voldoende geïnformeerd acht voor het geven van staatssteun aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen na berichtgeving van verschillende media dat het kabinet een overbruggingskrediet wil verschaffen aan scheepsbouwer Damen Naval.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
3 dagen geleden