Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil weten hoe een constitutioneel hof opgericht kan worden

Kamer wil weten hoe een constitutioneel hof opgericht kan worden

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil van het demissionaire kabinet weten op welke manier een constitutioneel hof opgericht zou kunnen worden. Een meerderheid vindt dat het te vaak voorkomt dat de grondrechten van burgers geschonden worden, en dat het daarom beter zou zijn om daarvoor een hof in te richten dat in geschillen kan toetsen aan de grondwet. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren heeft al gezegd dat zo'n onderzoek loopt en ze dat dat met de Kamer zal delen.

De motie waarin de Kamer om een onderzoek vraagt was ingediend door BIJ1-leider Sylvana Simons. Het is eigenlijk de bedoeling dat de Eerste en Tweede Kamer toetsen aan de grondwet, maar die doen dat volgens deze motie onvoldoende, zoals bijvoorbeeld bij de toeslagenaffaire is gebleken.

Een staatscommissie die in 2018 advies uitbracht over het parlementair stelsel had al aanbevolen om een constitutioneel hof in te stellen. Ook werd eerder dit jaar in een motie van CDA-Kamerlid Anne Kuik aangenomen om het grondwetsartikel te schrappen dat verbiedt dat de rechter mag toetsen aan de grondwet. Minister Ollongren zegt dat op het ministerie al gekeken wordt hoe toetsing aan de grondwet het beste doorgevoerd zou kunnen worden en zegt de bevindingen met het parlement te kunnen delen. Ze liet wel de optie open dat gewone rechters ook aan de grondwet zouden kunnen toetsen.

Meer uit Politiek

Rutte naar Erdogan voor gesprek over zijn NAVO-ambitie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte brengt vrijdag op persoonlijke titel een bezoek aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van De Telegraaf.

11 uur geleden
Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen Groenlinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij vindt dat Timmermans zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing, omdat hij zou hebben aangezet tot strafbare feiten, zo is te lezen in de aangifte die zijn advocaat maandag aan het Openbaar Ministerie heeft gezonden.

12 uur geleden
Onderwijsministers: we nemen oproep Joods Overleg zeer serieus

DEN HAAG (ANP) - Bewindslieden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zullen zich blijven uitspreken over de toename van het aantal antisemitische incidenten in het onderwijs en de culturele sector. Dat zeggen zij in reactie op uitlatingen van het Centraal Joods Overleg (CJO). Volgens de organisatie zijn de bewindspersonen te stil en zouden zij meer van zich moeten laten horen en zich moeten "uitspreken, veroordelen en opkomen voor joodse studenten of theatermakers".

13 uur geleden
Manifest van alle provinciale BBB-fracties over 'mestcrisis'

ZWOLLE (ANP) - De BBB-fracties in de twaalf provincies hebben maandag allemaal een eigen manifest over "de mestcrisis in Nederland" verstuurd aan de Eerste en Tweede Kamer en aan het demissionaire kabinet. Ze roepen daarin op om boeren een toekomst te geven en gezamenlijk te werken aan maatregelen die "leiden tot vooruitgang van natuur en milieu en niet tot achteruitgang van de veehouderij".

13 uur geleden
Weerwind wil oplossing voor 36 jongeren die lang wachten op straf

DEN HAAG (ANP) - Voor 36 jonge delinquenten die enkele jaren geleden werden veroordeeld tot een korte celstraf maar die nog steeds niet hebben uitgezeten, moet duidelijkheid komen, vindt demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Hij gaat de rechter vragen of de straf kan worden kwijtgescholden, verminderd, veranderd of alsnog moet worden uitgezeten, schrijft hij in een Kamerbrief.

15 uur geleden
PVV neigt naar steun wet middenhuur, formerende partijen verdeeld

DEN HAAG (ANP) - De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen vallen en daardoor een lagere huurprijs krijgen. De wet haalt het niet zonder steun van die partij.

15 uur geleden
Minister positief over intentie ASML om te groeien in Nederland

EINDHOVEN (ANP) - Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) noemt het "goed nieuws" dat ASML de intentie heeft om in Nederland te investeren in de uitbreiding van kantoren en onderzoeks- en productiefaciliteiten. Die uitbreiding zou kunnen op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven, werd maandag bekendgemaakt. "Hieruit spreekt ook vertrouwen in ons vestigingsklimaat en de steun die het kabinet daarbij geeft aan de chipsector", zegt de bewindsvrouw in een eerste reactie.

16 uur geleden