Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil wapens kabinet tegen buitenlandse inmenging zien

Kamer wil wapens kabinet tegen buitenlandse inmenging zien

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil inzien wat voor wapenarsenaal het kabinet voor ogen heeft om inmenging en nepnieuws in de aanloop naar de komende verkiezingen tegen te gaan. Nederland moet immers "zelf de integriteit van haar verkiezingen kunnen garanderen", stellen de VVD en de PvdA. Ze willen daarom weten of het kabinet wel een concreet plan heeft.

Er leven grote zorgen over mogelijke inmenging door buitenlandse machten met kwade bedoelingen, ook bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar. Recent waarschuwde minister Kajsa Ollongren nog dat ook op Nederlandse sociale media misleidende informatie wordt verspreid uit de koker van Rusland. Dat land zou het coronavirus aangrijpen om Europese landen tegen elkaar op te zetten, stelt het kabinet.

In het najaar moet het kabinet aangeven met welke techbedrijven het samenwerkt, wat er op Europees niveau gebeurt en welke middelen verder worden ingezet om ervoor te zorgen dat buitenlandse digitale inmenging bij de komende verkiezingen worden voorkomen. Ook moet duidelijk worden wat sociale platforms als Facebook, Instagram en Twitter doen om te achterhalen wie politieke advertenties plaatst of probeert te plaatsen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het verzoek om zo'n overzicht.

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam bleek eerder overigens dat bij de verkiezingen van 2019 buitenlands nepnieuws geen rol heeft gespeeld. Volgens het Rathenau Instituut lijkt de verspreiding van desinformatie in ons land ook wel mee te vallen, hoewel de organisatie wel benadrukt dat Nederland waakzaam moet blijven.

Meer uit Politiek

Rechtbank besluit proces tegen Van Meijeren door te zetten

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft een verzoek van FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren om het proces over opruiing tegen hem te stoppen, afgewezen. Volgens Van Meijeren is sprake van een politiek proces en verloopt de zaak tegen hem niet eerlijk. Maar de rechtbank zegt dat het proces gewoon door kan gaan.

52 minuten geleden
Nederland sluit niet uit instructeurs naar Oekraïne te sturen

BRUSSEL (ANP) - Nederland zou in de toekomst mogelijk militair instructeurs naar Oekraïne kunnen sturen, zegt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren. Als Oekraïne dat nodig heeft moet dat de doorslag geven, vindt ze. Ze wil "helemaal niks uitsluiten", ook al ziet ze er wel nieuwe gevaren aan kleven.

1 uur geleden
Voltallige fractie FVD in rechtbank voor zaak-Van Meijeren

DEN HAAG (ANP) - Er is veel belangstelling voor de strafzaak tegen Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie in de rechtbank in Den Haag. Onder de tientallen belangstellenden bevinden zich fractievoorzitter Thierry Baudet en Pepijn van Houwelingen, die hun fractiegenoot steunen.

2 uur geleden
Nederland verzamelt Patriot-onderdelen voor Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland wil samen met andere landen een Patriot-luchtverdedigingssysteem in elkaar zetten om aan Oekraïne te geven. Dat meldt het ministerie van Defensie. Zelf heeft Nederland "kerncomponenten" van dat systeem klaarliggen.

2 uur geleden
Kabinet roept Israël 'met klem' op te stoppen met aanval Rafah

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet roept Israël "met klem" op te stoppen met de aanvallen op Rafah, schrijft demissionair premier Mark Rutte op X. Bij een aanval op het vluchtelingenkamp afgelopen zondag zijn tientallen mensen omgekomen. Buitenlandminister Hanke Bruins Slot noemt op X de beelden van na de aanval "afschuwelijk". Rutte en Bruins Slot roepen op tot "een onmiddellijk staakt-het-vuren en de vrijlating van alle gegijzelden".

16 uur geleden
Partijleiders praten maandag verder over premierskandidaat

DEN HAAG (ANP) - De partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB praten maandagochtend verder over de premierskandidaat voor een nieuw kabinet. Dat doen ze met formateur Richard van Zwol. Het is nog steeds niet duidelijk wanneer de partijen een kandidaat presenteren.

1 dag geleden
Ledengroei bij zowel GroenLinks als PvdA

NIJMEGEN (ANP) - Zowel bij de PvdA als bij GroenLinks stijgt het aantal leden. Samen hebben de twee partijen, die in de Tweede Kamer een fractie vormen, nu 86.372 leden. De PvdA is daarvan met 44.385 leden de grootste. Volgens beide partijen is hun samenwerking en de opkomst van radicaal-rechts de "aanjager" voor de ledengroei.

1 dag geleden