
Kamer wil versnelling in verbetering jeugdzorg
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil snelheid bij de uitvoering van het moeizaam tot stand gekomen akkoord over de jeugdzorg, ook coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie. Daarin hebben rijk, gemeenten, zorginstellingen en -medewerkers recent afspraken gemaakt over verbeteringen in de jeugdzorg. Een deel van de Kamer wil daarnaast de eigen bijdrage voor de jeugdzorg van tafel krijgen, evenals - opnieuw - de 511 miljoen euro aan structurele bezuinigingen, zo werd duidelijk in een debat over de jeugdzorg.
Grote zorgen zijn er daarnaast over de vele jongeren die al maanden op een wachtlijst staan om jeugdzorg of jeugdbescherming te krijgen. "Wat doen de staatssecretaris en de minister aan deze acute problemen", wilde Vicky Maeijer (PVV), net zoals diverse andere fracties, van de bewindslieden weten.
De kans dat die structurele bezuiniging van 511 miljoen van tafel gaat, is klein. Het is een afspraak uit het regeerakkoord, maar die is voorlopig in de ijskast gezet. Een groot aantal oppositiepartijen zoals PvdA, GroenLinks, SP, PVV en SGP vindt dat er definitief een streep door moet.
Eigen bijdrage
Het tegenhouden van een eigen bijdrage lijkt kansrijker. Zo vinden onder meer D66 en de ChristenUnie dat, als die wordt ingevoerd, deze in ieder geval niet voor iedereen moet gaan gelden. Zo wil D66 dat er geen eigen bijdrage komt voor jongeren die hoog specialistisch jeugdzorg nodig hebben, zoals jongeren met anorexia. Ook voor mensen "met een smalle portemonnee" moet geen eigen bijdrage komen, zei D66-Kamerlid Rens Raemakers.
Drie van de vier coalitiepartijen en de oppositie roepen het kabinet op snel aan de slag te gaan met de verbeterplannen. De PvdA wil dat het kabinet nog in deze periode resultaten laat zien. "Ik wil voorkomen dat deze kabinetsperiode een verloren periode wordt", zei Mohammed Mohandis (PvdA). "Maak spoedwetten, durf echt keuzes te maken", roept Lisa Westerveld het kabinet op. Ook de VVD wil versnellen. "Dat is voor de VVD belangrijk", benadrukte Ruud Verkuijlen.
Het CDA riep juist op tot kalmte. René Peters vindt dat de Kamer "actief vertrouwen" moet geven aan de partijen die de hervormingsagenda moeten uitvoeren, dat "de ingeslagen richting een goede is".
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
3 dagen geledenHUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.
4 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.
4 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
1 week geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
1 week geleden