Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil verbod buitenlandse financiering moskeeën

Kamer wil verbod buitenlandse financiering moskeeën

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat buitenlandse financiering van religieuze instellingen wordt verboden. Ook de SP pleit voor zo'n verbod na het onderzoek van een speciale Kamercommissie over ongewenste financiering. De VVD, PVV, ChristenUnie, SGP en Forum voor Democratie zijn voorstander van zo'n verbod, waarmee het op steun van een meerderheid kan rekenen.

De Kamercommissie concludeerde dat verschillende Nederlandse moskeeën geld krijgen uit onvrije landen, in ruil waarvoor ultraconservatief en antidemocratisch gedachtegoed onder jonge moslims wordt verspreid.

"Het is verwerpelijk als buitenlandse organisaties onze jongeren vergiftigen met verwerpelijke ideeën, bijvoorbeeld dat vrouwen of homo’s minderwaardig zijn", zegt SP'er Jasper van Dijk. Hij komt met een voorstel omdat het kabinet "het laat afweten". In reactie op de bevindingen van de Kamercommissie kwam het kabinet met een plan om burgemeesters en het Openbaar Ministerie (OM) meer macht te geven tegen ongewenste invloed uit onvrije landen.

Eigen voorstellen

Een verbod blijft voorlopig uit, hoewel het kabinet het voornemen om ongewenste beïnvloeding van religieuze organisaties te verbieden in het regeerakkoord heeft opgenomen. Coalitiepartijen VVD en ChristenUnie komen daarom ook met eigen voorstellen. "Het is flauw om te zeggen dat het kabinet niets doet, maar dit gaat lang niet ver genoeg", zegt VVD-Kamerlid Bente Becker tegen Trouw.

De PVV wil al jarenlang een verbod op buitenlandse financiering van moskeeën. De kleinste regeringspartij ChristenUnie riep het kabinet de afgelopen tijd meerdere keren op om haast te maken met het verbod op ongewenste invloed. Verantwoordelijk minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker heeft aangegeven dat een verbod lastig blijkt in te voeren, onder meer omdat het moeilijk is af te bakenen om welke landen het gaat. Over het algemeen wordt gesproken over landen als Saudi-Arabië, Koeweit en Qatar.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Vernielingen en opgeblazen bushokje in Assen

ASSEN (ANP) - In een aantal straten in Assen zijn volgens de politie vernielingen gepleegd. Aan de Kiepheugte is een bushokje opgeblazen en aan de Dusselheugte is nabij het voetbalveldje tuinmeubilair in brand gestoken. Rondom het winkelcentrum Marsdijk werden fietspaden en wegen geblokkeerd met winkelwagens en fietsrekken. Dat is "in het donker zeer gevaarlijk", twittert de politie.

44 minuten geleden
Youp van 't Hek overweegt toch nog oudejaarsconference

HILVERSUM (ANP) - Youp van 't Hek overweegt misschien toch nog een oudejaarsconference te gaan maken. Dat vertelde de 67-jarige cabaretier zaterdagavond in het NPO Radio 1-programma Op de plank. Hierin praatte dj Astrid de Jong met podiumkunstenaars over het verloren coronajaar.

2 uur geleden
Stenen door ruiten van woning persfotograaf in Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - De ruiten van een woning van een persfotograaf in Vlaardingen zijn vrijdagavond bekogeld met stenen. Volgens de politie vlogen er rond 21.00 uur meerdere stenen door de ramen. Niemand raakte gewond. "Maar de schrik zit er goed in", meldt de politie.

2 uur geleden
Duizenden lopen mee in vrijheidsmars in Amsterdam-Zuidoost

AMSTERDAM (ANP) - Enkele duizenden mensen hebben zaterdag in Amsterdam-Zuidoost een vrijheidsmars gelopen, de World Wide Rally for Freedom. Volgens een schatting van de gemeente waren zo'n 2500 mensen op de been. Ze hadden de inmiddels bekende gele paraplu's bij zich, en ook vlaggen en spandoeken. De demonstratie verliep rustig en gemoedelijk, de politie hoefde niet in te grijpen, aldus de gemeente.

8 uur geleden
Steunbetuiging aan Palestina op Vrijthof in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - Op het Vrijthof in Maastricht demonstreren zaterdagavond zo'n 250 mensen om hun solidariteit met Palestina te tonen. De sfeer is rustig. De politie houdt een oogje in het zeil.

8 uur geleden
Tientallen op de Dam op de bres voor 'toeslagenouders'

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam kwamen zaterdagmiddag tientallen mensen samen om te vragen om gerechtigheid voor de gedupeerden van de toeslagenaffaire. Volgens de gemeente verliep de protestactie rustig en gemoedelijk.

9 uur geleden
Meerdere arrestaties bij pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een pro-Palestijnse betoging in Den Haag zijn zaterdagmiddag zes mensen aangehouden. Een 26-jarige man uit Woudenberg werd gearresteerd nadat hij een agent in het gezicht sloeg en taserde. Vijf anderen zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging, nadat ze stenen gooiden naar de politie.

10 uur geleden