Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil verbod buitenlandse financiering moskeeën

Kamer wil verbod buitenlandse financiering moskeeën

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat buitenlandse financiering van religieuze instellingen wordt verboden. Ook de SP pleit voor zo'n verbod na het onderzoek van een speciale Kamercommissie over ongewenste financiering. De VVD, PVV, ChristenUnie, SGP en Forum voor Democratie zijn voorstander van zo'n verbod, waarmee het op steun van een meerderheid kan rekenen.

De Kamercommissie concludeerde dat verschillende Nederlandse moskeeën geld krijgen uit onvrije landen, in ruil waarvoor ultraconservatief en antidemocratisch gedachtegoed onder jonge moslims wordt verspreid.

"Het is verwerpelijk als buitenlandse organisaties onze jongeren vergiftigen met verwerpelijke ideeën, bijvoorbeeld dat vrouwen of homo’s minderwaardig zijn", zegt SP'er Jasper van Dijk. Hij komt met een voorstel omdat het kabinet "het laat afweten". In reactie op de bevindingen van de Kamercommissie kwam het kabinet met een plan om burgemeesters en het Openbaar Ministerie (OM) meer macht te geven tegen ongewenste invloed uit onvrije landen.

Eigen voorstellen

Een verbod blijft voorlopig uit, hoewel het kabinet het voornemen om ongewenste beïnvloeding van religieuze organisaties te verbieden in het regeerakkoord heeft opgenomen. Coalitiepartijen VVD en ChristenUnie komen daarom ook met eigen voorstellen. "Het is flauw om te zeggen dat het kabinet niets doet, maar dit gaat lang niet ver genoeg", zegt VVD-Kamerlid Bente Becker tegen Trouw.

De PVV wil al jarenlang een verbod op buitenlandse financiering van moskeeën. De kleinste regeringspartij ChristenUnie riep het kabinet de afgelopen tijd meerdere keren op om haast te maken met het verbod op ongewenste invloed. Verantwoordelijk minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker heeft aangegeven dat een verbod lastig blijkt in te voeren, onder meer omdat het moeilijk is af te bakenen om welke landen het gaat. Over het algemeen wordt gesproken over landen als Saudi-Arabië, Koeweit en Qatar.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Relschoppers plunderen fietsenstalling en supermarkt in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Bij de ongeregeldheden in Eindhoven hebben relschoppers flink huisgehouden op het station Eindhoven Centraal. In de stationshal zijn veel vernielingen aangericht en een vestiging van Jumbo is geplunderd. De ruiten van de supermarkt zijn ingegooid en schappen leeggehaald. Overal op de grond liggen glas, puin en supermarktartikelen.

6 minuten geleden
Burgemeester Urk uit afschuw over belagen cameraploeg NOS

URK (ANP) - Burgemeester Cees van den Bos van Urk heeft zondagmiddag in een videoboodschap zijn "afschuw" geuit over een groep Urker jongeren, die een cameraploeg van de NOS met pepperspray heeft bespoten. Dat gebeurde toen er opnames werden gemaakt van een testlocatie van de GGD, die zaterdagavond in Urk in brand is gestoken door relschoppende jeugd. "Dit kan niet langer, hier is een grens bereikt", aldus de geschokte burgemeester. De NOS brak de opnames na het incident af.

52 minuten geleden
Betogers belagen politie tijdens coronaprotest in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Tijdens het protest zondag in Eindhoven tegen de coronamaatregelen hebben demonstranten de politie belaagd met vuurwerk, stenen en rookbommen. De politie heeft het 18 Septemberplein schoongeveegd en het plein ligt bezaaid met stenen en tegels. Politie te paard en de inzet van een waterkanon moeten helpen bij het beëindigen van de rellen.

1 uur geleden
Politie heeft Museumplein A'dam ontruimd, veel demonstranten weg

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft zondagmiddag het Museumplein in Amsterdam ontruimd. De demonstranten zijn daar inmiddels weg, maar rondom het plein is het even na 17.00 uur nog onrustig. De ME houdt de situatie in de omliggende straten in de gaten.

2 uur geleden
Noodbevel afgekondigd voor Museumplein, iedereen moet weg

AMSTERDAM (ANP) - Voor het Amsterdamse Museumplein is een noodbevel afgekondigd. Dat betekent dat iedereen weg moet van het plein en de directe omgeving. De politie roept nu de demonstranten op weg te gaan.

2 uur geleden
Demonstratie op Museumplein in Amsterdam wordt beëindigd

AMSTERDAM (ANP) - De demonstratie op het Museumplein in Amsterdam, waar ongeveer 250 mensen zich hebben verzameld met spandoeken, wordt beëindigd. De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) beschouwt de verschillende groepen mensen op het plein als één demonstratie. Groepen krijgen de opdracht uit elkaar te gaan.

2 uur geleden
Politiechef: over hele linie tevreden met naleving avondklok

DEN HAAG (ANP) - Over de hele linie is de politie tevreden met de naleving van de avondklok afgelopen zaterdagavond- en nacht, met uitzondering van de "lokale excessen" in Urk en het Limburgse Stein. Mochten er de komende avonden na 21.00 uur veel ongeregeldheden plaatsvinden, dan speelt de politie daar op in door meer mensen in te zetten. Dat zegt politiechef Willem Woelders.

3 uur geleden