Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil strengere regels voor lobbywerk

Kamer wil strengere regels voor lobbywerk

DEN HAAG (ANP) - Het moet transparanter worden welke lobbyisten met ministers spreken en de toegang van oud-Kamerleden tot de Tweede Kamer moet worden ingeperkt. De Tweede Kamer heeft twee moties aangenomen die daarvoor moeten zorgen.

Kamerleden Joost Sneller (D66) en Laura Bromet (GroenLinks) vinden dat in de publieke agenda's van bewindspersonen ook moet staan welke externe afspraken met bijvoorbeeld lobbyisten zij hebben. Daarbij moet "ten minste" het onderwerp van het gesprek worden vermeld. Alleen om "zwaarwegende redenen" zou de regering mogen afzien van de regel. Sneller en Bromet vinden dat openheid over externe afspraken bijdraagt aan een nieuwe bestuurscultuur.

Een ander voorstel, van onder meer PvdA en de SP, moet regelen dat oud-Kamerleden geen toegang meer houden tot het volledige Kamergebouw. Als ze uit de Kamer vertrekken, mogen ze hun Kamerpas houden en hebben zo direct toegang tot de werkkamers van politici. De motie moet hieraan een einde maken en de toegang beperken tot bijvoorbeeld de publieke tribune en de commissiezalen. Lobbyisten die niet eerder in de Kamer zaten, hebben ook alleen toegang tot deze gebieden. Oud-Kamerleden gaan na hun periode in de Kamer vaak als lobbyist aan de slag.

De discussie over lobbyisten is de afgelopen periode weer opgelaaid, mede door de overstap van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) naar lobbyorganisatie Energie Nederland. Ze zei zich niet te gaan bemoeien met onderwerpen waarmee ze zich als minister bezighield, maar de overstap kwam haar toch op veel kritiek te staan. Haar nieuwe baan zou te veel raakvlakken hebben met haar vorige, vinden verschillende partijen in de Kamer.

Meer uit Politiek

BBB wil niet dat Rutte vroeger vertrekt voor NAVO-topfunctie

DEN HAAG (ANP) - Als premier Mark Rutte wordt benoemd als hoogste baas van de NAVO, moet hij wat BBB betreft wel in het demissionaire kabinet blijven. "Hij moet Nederland niet, net als veel andere leden van zijn kabinet, achterlaten", zegt BBB-partijleider Caroline van der Plas tegen het ANP. Ze zegt dat haar partij er alles aan zal doen om snel een nieuw kabinet te formeren.

53 minuten geleden
Nederland sluit veiligheidsakkoord voor tien jaar met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland sluit een bilateraal veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De afgelopen week maakten onder meer Duitsland, Frankrijk en Denemarken ook al bekend soortgelijke overeenkomsten te hebben gesloten.

2 uur geleden
Van der Staaij: voortvarendheid nodig in kabinetsformatie

DEN HAAG (ANP) - Voormalig SGP-voorman Kees van der Staaij kijkt "met grote belangstelling, maar ook met onrust" naar het verloop van de kabinetsformatie. Hij mist voortvarendheid en waarschuwt dat het schadelijk is voor het vertrouwen in de overheid als het proces zich voortsleept.

4 uur geleden
Hoogleraar: dubbelrol Rutte niet onmogelijk, wel onwenselijk

DEN HAAG (ANP) - Als demissionair premier Mark Rutte wordt benoemd tot secretaris-generaal van de NAVO voordat er een nieuw kabinet is, kán Rutte premier blijven. De functie als hoogste baas van de NAVO is "niet per se onverenigbaar" met het premierschap, maar in de praktijk is dat wel onwenselijk, zegt Bert van den Braak, bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis en parlementair stelsel. "Ik kan me niet voorstellen dat dit gaat gebeuren."

4 uur geleden
Financiën kan niet optreden tegen vele storingen geldautomaten

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Financiën kan momenteel niet meer doen dan Geldmaat "aansporen" om zich aan de afspraken te houden over de beschikbaarheid van geldautomaten. Dat zegt het ministerie in reactie op het bericht dat geldautomaten vaker dan beloofd kampen met een storing waardoor mensen geen geld kunnen opnemen of storten. Geldmaat regelt voor de grote banken het beheer en onderhoud van de automaten. Als de nieuwe Wet chartaal betalingsverkeer van kracht wordt, kan een dwangsom worden opgelegd als geldautomaten er vaker dan afgesproken uitliggen, zegt het ministerie.

7 uur geleden
Linkse partijen zien in CPB-cijfers noodzaak meer armoedebeleid

DEN HAAG (ANP) - De koopkracht mag dit jaar nog boven verwachting stijgen, volgend jaar krijgen de meeste huishoudens er bij ongewijzigd beleid niets meer bij in de portemonnee. Tijd voor meer armoedebeleid, vinden de linkse partijen in de Tweede Kamer, die daarbij verwijzen naar de formatietafel, waar zij zelf vooralsnog niet aan hebben gezeten.

1 dag geleden
Van der Burg 'baalt enorm' van overvol Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat ondanks een rechterlijke uitspraak meer dan tweeduizend asielzoekers in Ter Apel hebben overnacht, "daar baal ik enorm van", zegt demissionair asielstaatssecretaris Eric van der Burg. "Even los van het feit dat het COA nu geld moet betalen aan de gemeente Westerwolde. Maar uitspraken van rechters moet je nakomen. Dat is dus niet gelukt."

1 dag geleden