Kamer wil speciale rechercheurs tegen discriminatie
DEN HAAG (ANP) - De politie moet op proef gespecialiseerde rechercheurs inzetten tegen discriminatie, vindt de Tweede Kamer. Het experiment zou begin volgend jaar moeten beginnen.
Antisemitisme en racistische incidenten nemen toe, constateert de Kamer. Maar slachtoffers deinzen er soms voor terug om naar de politie te stappen, omdat die hun aangifte bijvoorbeeld niet serieus genoeg zou nemen. Speciaal getrainde 'discriminatierechercheurs' kunnen helpen de drempel voor hen te verlagen, blijkt volgens initiatiefnemer Jan Paternotte (D66) uit onderzoek.
Eerder werd al duidelijk dat er een nationaal coördinator komt voor de bestrijding van antisemitisme. Voor beide voorstellen voelde justitieminister Ferd Grapperhaus weinig, maar de Kamer zette door.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft tijdens een werkdiner met de Chinese vicepremier Ding Xuexiang zijn zorgen geuit over de steun die Chinese bedrijven nog steeds bieden aan de Russische oorlogsindustrie. Schoof laat op X weten dat hij en buitenlandminister Caspar Veldkamp ook spraken over de mensenrechten in China en Chinese cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven of instellingen. Hoe vicepremier Ding reageerde, vermeldt Schoof niet.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt te weinig en te laat met informatie waar de Tweede Kamer om vraagt, vindt een groot deel van de Kamer. Onder alle fracties die donderdag meedoen aan een debat over de informatieafspraken tussen kabinet en Kamer klinkt ontevredenheid.
6 uur geledenHAARLEM (ANP) - De minister van Asiel en Migratie mocht de asielaanvraag van een erkende vluchteling niet afwijzen, oordeelde de rechtbank in Haarlem donderdag. De betrokken man zou volgens de minister een gevaar vormen voor de openbare orde. "De asielzoeker is weliswaar veroordeeld, maar niet voor een bijzonder ernstig misdrijf en vormt geen gevaar voor de samenleving", aldus de rechtbank.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet blijft erbij dat bijna gratis kinderopvang, in ieder geval in eerste instantie, alleen gaat gelden voor ouders met betaald werk. Dat maakte staatssecretaris Jurgen Nobel (Sociale Zaken) duidelijk tijdens een debat waarin verschillende partijen lieten weten voorstander te zijn van een ruimere regeling.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Veel adviezen van een commissie over het beter compenseren van toeslagenouders "spreken mij enorm aan", zei staatssecretaris Sandra Palmen (Toeslagen) donderdag bij het in ontvangst nemen van de aanbevelingen. De commissie-Van Dam adviseerde de "onoverzichtelijke en onuitvoerbare kluwen" van een hersteloperatie terug te brengen naar twee routes voor gedupeerden. Palmen voelt "urgentie" om over te stappen op één schadekader, zoals de commissie adviseert.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - D66 heeft donderdag in een landbouwdebat kritiek gekregen van BBB, ChristenUnie en SGP op het standpunt dat de veestapel gehalveerd moet worden. Toen de rechter woensdag bepaalde dat de staat wettelijke stikstofdoelen voor eind 2030 moet halen, reageerde D66-leider Rob Jetten dat halveren van de veestapel "onvermijdelijk" is.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Dienst Toeslagen, ooit onderdeel van de Belastingdienst, moet eigenlijk weg bij het ministerie van Financiën. Dat oppert de spoedcommissie onder leiding van oud-Kamerlid Chris van Dam in een ongevraagd advies. De commissie bracht advies uit over de hersteloperatie van het toeslagenschandaal, maar gaf in het 'naschrift' het advies dat Toeslagen mogelijk thuishoort bij het ministerie van Sociale Zaken.
13 uur geleden