Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil snellere uitbetaling bij letselschade

Kamer wil snellere uitbetaling bij letselschade

DEN HAAG (ANP) - Slachtoffers die recht hebben op bijvoorbeeld smartengeld moeten veel sneller uitbetaald worden. Ook voor andere vormen van letselschade moet de verzekeraar sneller over de brug komen. Dat vindt een groot deel van de Tweede Kamer. De VVD ziet ook de problemen, maar wil nog niet direct aan wet- en regelgeving.

Slachtoffers van bijvoorbeeld een ongeluk kunnen de veroorzaker aansprakelijk stellen en een claim indienen bij diens verzekeraar. Maar de uitbetaling van het geld gaat soms zo traag dat het slachtoffer al overleden is voordat het geld is uitgekeerd. Het duurt vaak lang om de aansprakelijkheid vast te stellen en vervolgens te bepalen waar het slachtoffer recht op heeft.

Onder meer de PVV, SP, PvdA en het CDA laken deze trage aanpak. Verzekeraars hebben onderling afgesproken zaken binnen twee jaar af te handelen, maar lang niet iedereen houdt zich daaraan. De partijen willen dan ook een einde aan deze zelfregulering.

Tuchtcollege

Ook zou er een tuchtcollege moeten komen waar mensen met klachten terecht kunnen. Daarnaast willen meerdere partijen dat er een wettelijke termijn wordt vastgelegd waarbinnen de verzekeraar moet uitbetalen als blijkt dat iemand recht heeft op smartengeld.

Jeroen van Wijngaarden (VVD) wil wel kritisch kijken naar het beroep van schade-expert, omdat dat nu een vrij beroep is en er dus geen officieel toezicht op is. Ook moet er "een einde komen aan de vrijblijvendheid" van de zelfregulatie. Maar een wettelijke basis daarvoor ziet de VVD niet zitten.

Attje Kuiken (PvdA) vindt dit "toch te makkelijk". Ze wil dat de VVD stopt met het geloof dat het probleem zich vanzelf oplost. "Stap over die naïviteit heen."

De roep om trage verzekeraars te straffen klinkt al langer. Een jaar geleden pleitten de SP, PvdA en het CDA voor boetes of dwangsommen voor dralende verzekeraars. Ook zou het stelsel minder complex moeten, waardoor de afhandeling sneller gaat.

Meer uit Binnenland

Heb effect uitspraak over Wilders onderschat, zegt Van der Burg

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zegt het effect te hebben onderschat van zijn uitspraak over PVV-leider Geert Wilders die deze week leidde tot spanningen aan de formatietafel. Tijdens een interview in het radioprogramma Met het Oog op Morgen klinkt evenwel geen excuses uit de mond van de VVD'er.

58 minuten geleden
Marcouch hoopt op Kamer nu er geen verbod koranverbrandingen komt

HILVERSUM (ANP) - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch hoopt dat de Tweede Kamer "zijn verantwoordelijkheid" neemt nu het kabinet geen verbod wil instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Hij benadrukte bij Nieuwsuur dat in ieder geval het veiligheidsaspect bij demonstraties onderzocht wordt, maar hij had liever meer gezien.

4 uur geleden
1 op 5 huurders Amsterdam betaalt 35 procent loon of meer aan huur

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over het aantal mensen dat in een te dure huurwoning woont. Uit nieuw woningmarktonderzoek over 2023 komt naar voren dat wonen in de hoofdstad weer duurder is geworden en dat een op de vijf huurders meer dan 35 procent van hun netto-inkomen kwijt is aan huur.

7 uur geleden
Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

RHENEN (ANP) - Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

10 uur geleden
Nog geen nieuwe aanhoudingen om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog geen nieuwe verdachten aangehouden voor de mishandeling van een NS-conducteur vorige week. Tot nu toe werd één minderjarige jongen opgepakt na het geweldsincident. Hij werd zondag weer vrijgelaten, maar blijft verdachte. Volgens de politie is hij tot nu toe de enige verdachte in het onderzoek.

11 uur geleden
In hoger beroep tot ruim 17 jaar cel voor aanslag op advocaat

ARNHEM (ANP) - Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep twee mannen veroordeeld tot celstraffen van ruim vijftien en ruim zeventien jaar voor de moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol. De raadsman werd op 6 november 2019 in de buurt van zijn huis in het Duitse Gronau beschoten vanuit een rijdende auto, waarin de twee verdachten, Bert Jan ten V. (50) en Maikel T.T. (34), zaten. Schol overleefde de aanslag ternauwernood en liep blijvend letsel op.

11 uur geleden
Marcouch hoopt dat onderzoek demonstratierecht niet te lang duurt

ARNHEM (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem hoopt dat het onderzoek dat het kabinet laat instellen naar de grenzen van het demonstratierecht niet heel erg lang gaat duren. Hij wil dat er snel regels komen die bepalen in hoeverre het recht op demonstratie het recht op onder meer veiligheid en geloof mag schenden. Marcouch heeft daar recent in een brief aan het kabinet nog voor gepleit naar aanleiding van pogingen tot koranverbrandingen in zijn stad.

12 uur geleden