Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil snel gaan helpen bij wederopbouw van Oekraïne

Kamer wil snel gaan helpen bij wederopbouw van Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil snel beginnen met het steunen van de wederopbouw van Oekraïne. Het kabinet lijkt nog niet zo ver. Daarom ligt er nu een door de Kamer gesteund plan van D66 dat de regering moet "aanzetten tot actie".

De verwoesting in Oekraïne door de oorlog is gigantisch. Het wordt momenteel geschat op 200 tot 600 miljard euro. De oorlog gaat intussen in alle hevigheid door en de schade wordt elke dag groter. Kiev is al wel bezig met de wederopbouw, maar de oorlog blijft de eerste prioriteit.

Oekraïne moet de leiding nemen over het herstel en zover is het nog niet. "De wederopbouwbehoeften zijn door Oekraïne zelf nog niet in kaart gebracht vanwege de oorlogssituatie waar het land momenteel nog in verkeert", schreef het kabinet deze maand aan de Tweede Kamer.

Actieplan

Maar de Kamer heeft haast en een actieplan van D66 om nu al te beginnen met hulp geven, krijgt steun van VVD, PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie. "Wacht niet met het tonen van solidariteit tot de oorlog voorbij is, maar ga nu aan de slag met de eerste fase van de herstelhulp", zegt D66-Kamerlid Alexander Hammelburg.

Volgens hem kan Nederland stedenbouwkundigen sturen die kunnen helpen met het ontwerpen van nieuwe steden en dorpen. Dan kan na de oorlog direct aan de slag worden gegaan, is het idee. Verder kan kennis gedeeld worden over bruggenbouw en landbouw, aldus het actieplan.

Rondetafelgesprek

Een rondetafelgesprek deze maand in de Tweede Kamer over de wederopbouw maakte duidelijk dat niet gewacht moet worden met de wederopbouw tot de oorlog voorbij is. Maar er zijn nog veel beren op de weg. En ook bij de Kamerleden zijn er zorgen.

De corruptie tierde welig in Oekraïne voor de Russische inval. De Kamer wil voorkomen dat de vele miljarden voor de wederopbouw in verkeerde handen vallen. Die zorg is begrijpelijk, zei ambassadeur Jennes de Mol tijdens het rondetafelgesprek.

Uitdaging

Een andere vraag is waaraan je steun gaat geven. Oekraïne roept landen op een stad of regio te adopteren. Maar er kan ook een specifieke sector worden gekozen om te helpen, bijvoorbeeld de landbouw. Daarnaast moeten hulp en hervorming hand in hand gaan, vindt het kabinet. Het wordt volgens de ambassadeur een "uitdaging" om alle plannen voor de wederopbouw op één lijn te krijgen.

De wederopbouw is een van de onderwerpen tijdens de top van de Europese staats- en regeringsleiders maandag en dinsdag in Brussel. De Europese Commissie wil de coördinatie van de wederopbouw samen met Oekraïne gaan leiden. Ook wil het een fonds opzetten om de opbouw te financieren.

Meer uit Politiek

Ministers in Brussel bedolven onder zorgen om ruk naar rechts

BRUSSEL (ANP) - Collega's uit andere EU-landen bestoken Nederlandse ministers met vragen over de verkiezingswinst van de PVV en de mogelijke gevolgen voor de Europese samenwerking. "Je proeft de bezorgdheid en ik kan me die bezorgdheid voorstellen", zei minister van Sociale Zaken Karien van Gennip na overleg in Brussel. Ook haar buitenlandcollega Bruins Slot moet "heel veel uitleggen".

4 uur geleden
Bruins Slot wijst op militaire prestatie Oekraïne nu twijfel groeit

BRUSSEL (ANP) - Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot heeft dinsdag in Brussel de krijgskunst van Oekraïne geprezen. "Het is buitengewoon knap dat de Oekraïners onder deze omstandigheden in staat zijn om zoveel weerstand te bieden", zei ze na afloop van de eerste dag van een meerdaagse NAVO-vergadering.

5 uur geleden
Bliksembezoek Wilders aan Kijkduin voor steun tegen 'asielstroom'

KIJKDUIN (ANP) - PVV-leider Geert Wilders bracht dinsdagavond een kort bezoek aan bewoners van de badplaats Kijkduin, in het zuiden van Den Haag, om hen "een hart onder de riem te steken". Volgens hem worden plaatsen zoals Kijkduin "overspoeld met asielzoekers" zonder dat zij daarmee hebben ingestemd. In een hotel aan de boulevard van Kijkduin worden sinds dit weekend ruim 100 asielzoekers opgevangen, tot grote onvrede van omwonenden.

6 uur geleden
Rutte vooralsnog enige serieuze aspirant-NAVO-chef

BRUSSEL (ANP) - NAVO-landen beschouwen demissionair premier Mark Rutte op dit moment als de enige serieuze kandidaat om secretaris-generaal van het bondgenootschap te worden. Zelfs de Letse minister van Buitenlandse Zaken Krisjanis Karins, die zelf heeft aangegeven belangstelling te hebben voor de topbaan, ziet het zo. "Ik denk dat Mark Rutte op dit moment de enige officiële kandidaat is", heeft hij tegen het ANP gezegd in de marge van een bijeenkomst met zijn collega's van de NAVO in Brussel.

7 uur geleden
Verkenner Plasterk praat woensdag met vier grootste partijen

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk begint zijn opdracht woensdag met een gesprek met Geert Wilders. Hij ontvangt de PVV-leider in de ochtend, en zal aansluitend spreken met Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), Dilan Yeşilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC).

8 uur geleden
D66 lijkt tiende Kamerzetel te krijgen na laatste uitslagen

DEN HAAG (ANP) - D66 komt waarschijnlijk niet met negen, maar met tien mensen in de nieuwe Tweede Kamer. De partij lijkt de 150e en laatste Kamerzetel te krijgen in de definitieve prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP, nu de laatste uitslagen zijn doorgegeven.

8 uur geleden
Laatste verkiezingsuitslag binnen: GL-PvdA grootste in buitenland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA heeft de meeste stemmen gekregen van Nederlanders die in het buitenland wonen. Onder de briefstemmers eindigde de partij met 28,6 procent, gevolgd door de VVD (17,4 procent) en Nieuw Sociaal Contract (NSC; 12,1 procent).

9 uur geleden