Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil snel debat over Russisch geld naar Nederlandse politici

Kamer wil snel debat over Russisch geld naar Nederlandse politici

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verzoek van PVV-leider Geert Wilders om in debat te gaan over Russische geldstromen naar Nederlandse politici. Parlementariërs willen ook dat het kabinet vrijdag, maar het liefst donderdag al, een brief stuurt waarin wordt verteld of de berichtgeving hierover in de media klopt.

Een pro-Russische nieuwssite zou het afgelopen jaar honderdduizenden euro's hebben gestuurd naar onder anderen Nederlandse politici om zich uit te spreken tegen Oekraïne en de Europese Unie, schrijven media op gezag van de Tsjechische geheime dienst. Volgens het Tsjechische nieuwsplatform Denik N, zijn onder anderen FVD-voorman Thierry Baudet en FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff bij nieuwssite Voice of Europe betrokken.

"Man en paard moeten worden genoemd. Welke politici zijn dat en welke partijen zijn dat?", vraagt Wilders. Hij hoopt dat het kabinet hier in een brief duidelijkheid over kan geven. Volgende week wil hij vervolgens in debat hierover als de berichten blijken te kloppen. Alle bij het debat aanwezige partijen staan achter dit verzoek.

Bedreigd

Forum voor Democratie liet zich niet zien bij het debat. Partijleider Thierry Baudet heeft Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA woensdag bedreigd toen hij vroeg om financiële stukken openbaar te maken. De linkse politicus wilde weten of de stichting die voorloper is van de politieke partij FVD geld heeft ontvangen uit het buitenland.

Eerder donderdag reageerden meerdere politici verontrust op de berichten van geldstromen uit Rusland. "Totaal onaanvaardbaar", oordeelde Wilders. "Heel zorgelijke berichten", stelde Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Zorgelijk

Caroline van der Plas van BBB noemt het "zorgelijk als politici en partijen zich laten betalen om een bepaalde boodschap uit te dragen. Welke boodschap dat dan ook is." Ze wacht nog wel met conclusies trekken. Of de berichten kloppen, moet eerst nog vastgesteld worden, vindt ze. "Misschien dat er nog stukken boven water komen", aldus de leider van BBB.

Pieter Omtzigt van NSC noemt het "zeer ongewenst als er geld uit Rusland aangenomen wordt, links- of rechtsom". Volgens hem moet dit "wel uitgezocht worden". Dat kan volgens hem óf via een debat óf door navraag te doen bij de Tsjechische autoriteiten. Een concrete verdenking richting een persoon heeft Omtzigt niet. "Het is nogal wat als je iemand hiervan verdenkt of niet."

Meer uit Politiek

Adema: gepolst door Van der Plas om opnieuw minister te worden

AMERSFOORT (ANP) - Oud-landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) zegt dat hij door BBB-leider Caroline van der Plas "informeel gepolst" is om opnieuw minister te worden. Dat was wel al voor de Tweede Kamerverkiezingen, geeft Adema aan in een interview in het Nederlands Dagblad.

1 uur geleden
Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

15 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

19 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

19 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

20 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

20 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

20 uur geleden