Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil snel debat met Rutte over achterhouden informatie

Kamer wil snel debat met Rutte over achterhouden informatie

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil opheldering van demissionair minister-president Mark Rutte over de beschuldiging dat het kabinet doelbewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden. Daar moet zo snel mogelijk een debat over worden gehouden met de premier en andere betrokken ministers.

RTL Nieuws meldt dat het kabinet enkele jaren geleden tijdens een ministerraad heeft afgesproken dat informatie waar de Tweede Kamer expliciet om had gevraagd, niet zou worden gedeeld. De zender baseert zich op bronnen die toegang hebben tot de geheime notulen van dat wekelijkse kabinetsberaad op vrijdag.

Het kabinet is volgens DENK-fractieleider Farid Azarkan "alleen bezig geweest het eigen hachje te redden". Hij denkt ook dat ouders die slachtoffer zijn geworden van de ontspoorde jacht op fraude met de kinderopvangtoeslag, daardoor langer hebben moeten lijden. "Ik vind dat onbestaanbaar".

Liegen

SP-leider Lilian Marijnissen merkt op dat Rutte "opnieuw heeft staan te liegen" toen hij tijdens een Kamerdebat over de affaire bezwoer dat hij nooit zaken heeft willen achterhouden. Zij wil dat alle relevante notulen van de ministerraad openbaar worden, om te voorkomen dat de Kamer met Rutte "het zoveelste debat over zijn geheugen" moet voeren.

"Als dit waar is, ondergraaft het compleet onze parlementaire democratie", aldus Nicki Pouw-Verweij van JA21. Wat haar betreft moet donderdag het voltallige kabinet verantwoording afleggen in de Kamer. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer noemt het "ontluisterend" dat het kabinet de volksvertegenwoordiging "een beetje onder de duim wilde houden".

De meeste van de zeventien fracties willen het debat zo snel mogelijk houden, in ieder geval voordat de Tweede Kamer donderdag met meireces gaat. De coalitiepartijen willen wel eerst schriftelijke uitleg van het kabinet. Ook de SGP en 50PLUS willen eerst een brief ontvangen.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 3 weken geleden
laat de formateur maar stoppen,. eerst klaarheid over deze nieuwe affaire. nederland--de risee van west europa: geregeerd door dementerende leugenaars. en van de versoepelingen krijgen ze spijt.
isdatzo 3 weken geleden
Lach je daar nog maar eens uit! Haal trouwens samen met de schoenen man de messen uit de rug van het zorg personeel. De versoepelingen! Waanzin!

Meer uit Politiek

Rutte: D66 moet sowieso in coalitie, liefst ook CDA

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte denkt dat D66 als winnaar van de verkiezingen "sowieso" onderdeel zal zijn van een nieuwe coalitie, net als zijn eigen VVD. Na afloop van zijn overleg met informateur Mariëtte Hamer sprak hij bovendien de hoop uit dat er een combinatie mogelijk is met het CDA erbij. Verder wilde hij niet speculeren over "wie-met-wie", zei de demissionair premier dinsdagavond.

9 uur geleden
Ploumen is blij dat het nu over de inhoud gaat

DEN HAAG (ANP) - Lilianne Ploumen is blij dat de formatie nu "langs de lijnen van de inhoud" verder gaat. De PvdA-leider sprak dinsdagmiddag met informateur Mariëtte Hamer. Na afloop zei ze dat mogelijke coalities nauwelijks ter sprake zijn gekomen. Het ging meer over "wat in Nederland aan de hand is en wat de zorgen van mensen zijn".

10 uur geleden
Wilders voorspelt kabinet-Rutte IV

DEN HAAG (ANP) - Geert Wilders voorspelt dat de kabinetsformatie zal resulteren in een vierde kabinet-Rutte. De PVV-leider denkt dat er een coalitie komt met VVD, D66 en CDA, aangevuld met GroenLinks, de PvdA of allebei. Zijn hoop dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, heeft hij laten varen.

11 uur geleden
Kaag hoopt voor de zomer op kabinet met daarin PvdA en GroenLinks

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Sigrid Kaag hoopt dat er nog voor de zomer een nieuw kabinet gevormd kan worden met een regeerakkoord op hoofdlijnen. Wat haar betreft wordt daarbij een akkoord gesloten tussen haar D66, VVD, CDA, PvdA en GroenLinks, zei ze na haar gesprek met informateur Mariëtte Hamer. Haar partij speelt in deze fase van de kabinetsformatie een sleutelrol.

12 uur geleden
SP-leider wil dat formatie over meer gaat dan herstelbeleid

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsformatie moet over meer gaan dan alleen het herstelbeleid na de coronacrisis. Daar heeft Lilian Marijnissen (SP) op aangedrongen in haar gesprek met informateur Mariëtte Hamer. Ze vindt dat het ook moet gaan over bijvoorbeeld de problemen op de woningmarkt.

13 uur geleden
CDA-leider Hoekstra wil meer vaart in kabinetsformatie

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra vindt dat er meer vaart in de kabinetsformatie moet komen. "Wij hebben nu twee maanden verdaan met bezig zijn met onszelf", aldus Hoekstra na zijn gesprek met informateur Mariëtte Hamer. "Er zal op een gegeven moment toch een keer geformeerd moeten worden."

16 uur geleden
Ouwehand waarschuwt linkse partijen voor samenwerking met Rutte

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren (PvdD) waarschuwt andere progressieve partijen om niet te lichtvaardig in een coalitie met de VVD van Mark Rutte te stappen. Ze noemt dat "onverstandig als we niet zeker weten dat het nieuwe kabinet binnen de rechtsstaat gaat opereren".

17 uur geleden