Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil snel betere rechtsbescherming voor kinderen en ouders

Kamer wil snel betere rechtsbescherming voor kinderen en ouders

DEN HAAG (ANP) - De rechtsbescherming van kinderen en ouders moet zo snel mogelijk worden verbeterd. Die heeft bij de uithuisplaatsing van kinderen van gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire ernstig tekortgeschoten, vindt de Tweede Kamer. Het kabinet moet hier nu echt werk van maken.

Een van de manieren om dat te bereiken, is om kinderen het recht te geven om zich door een zelfgekozen steunpersoon uit het eigen netwerk te laten bijstaan, denkt het CDA. Kamerlid René Peters diende een motie in om te regelen dat de hulp van zo'n steunpersoon actief aan kinderen wordt aangeboden.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) staat daar welwillend tegenover. De Kamer stemt dinsdag over deze CDA-motie en de andere moties die in het debat over uithuisplaatsingen zijn ingediend.

Geen vertrouwen

De aanpak van uithuisplaatsingen van slachtoffers van de toeslagenaffaire moet "absolute prioriteit" krijgen, vindt de Kamer met de Partij voor de Dieren. De centrale overheid wordt in de toeslagenaffaire vaak als dader gezien waardoor gedupeerden geen vertrouwen hebben in een aanpak vanuit het kabinet, zei PvdD-Kamerlid Lammert van Raan. Gemeenten moeten daarom meer regelruimte krijgen om per gezin een aanpak op maat te kunnen maken.

Een motie van de PvdD daartoe is breed ondertekend, ook door de coalitiepartijen.

Vrijwillige uithuisplaatsing

De Kamer wil ook weten hoeveel kinderen van gedupeerde ouders vrijwillig uit huis zijn geplaatst, dat wil zeggen; niet op last van de rechter. Pieter Omtzigt (Groep Omtzigt) diende daartoe een motie in. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) gaat zijn best doen om zoveel mogelijk data te verzamelen om hier inzicht in te krijgen, "maar wat niet geregistreerd is, kan ik niet achterhalen", waarschuwde de bewindsman.

Een groot deel van de 28 moties is door het kabinet ontraden. Zoals eerder tijdens het debat duidelijk werd, wil het kabinet zich niet vastpinnen op de deadline van 1 juli om alle lopende uithuisplaatsingen van een herbeoordeling te laten voorzien. Die herbeoordeling moet de weg vrijmaken voor in ieder geval het herstel van contact tussen uit huis geplaatste kinderen en hun ouders, en waar mogelijk hereniging. De motie van de PVV werd ontraden. Ook het ondersteuningsteam krijgt, in ieder geval voorlopig, niet meer bevoegdheden.

De oppositie gaf aan het einde van het debat aan het gevoel te hebben dat het kabinet nauwelijks iets verandert aan de situatie.

Meer uit Binnenland

Klimaatactivisten nu ook tunnelbak A12 in, amper politie aanwezig

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) zijn woensdagmiddag ook de tunnelbak van de A12 in Den Haag ingelopen om hun punt te maken. De politie is ditmaal nauwelijks aanwezig. De enkele agenten die er wel zijn laten de actievoerders begaan. De afgelopen tweeënhalve week hield de politie de activisten steeds tegen op het stuk weg naast het Malieveld en kwamen ze de tunnel niet in.

9 minuten geleden
MOB bereidt rechtszaak voor tegen natuurvergunning Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) gaat de natuurvergunning voor Schiphol "zeker aanvechten" bij de rechter. Voorzitter Johan Vollenbroek laat dat aan het ANP weten. "Er zitten zo veel zwakke punten in, zowel inhoudelijk als procedureel. We gaan hier volop op inzetten met onze juristen", zegt hij.

36 minuten geleden
Strafzaak gifmoord ten einde, rechtbank noemt het triest

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft woensdag het proces over de gifmoord in Halsteren beëindigd nu verdachte Yvon K. (64) zichzelf van het leven heeft beroofd. De strafzaak is gestaakt, omdat de wet voorschrijft dat na het overlijden van een verdachte de vervolging stopt. De rechtbank heeft daarom het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard.

38 minuten geleden
Politie mag preventief fouilleren rond ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Het gebied rond de Johan Cruijff ArenA is woensdag vanaf 12.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Iedereen in het gebied kan preventief worden gefouilleerd en gecontroleerd op het bezit van bijvoorbeeld vuurwerk of wapens. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft dat besloten in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie.

54 minuten geleden
Advocaat Plasman had vervolging Borsato 'zonder meer verwacht'

AMSTERDAM (ANP) - Advocaat Peter Plasman en zijn cliënt hadden "zonder meer verwacht" dat Marco Borsato door het Openbaar Ministerie zou worden vervolgd wegens ontucht met een minderjarige. De raadsman van het vermeende slachtoffer baseert zich op het materiaal dat in de zaak aanwezig is.

1 uur geleden
Onderzoeksraad: toezicht op veiligheid historische vloot onvoldoende

ENKHUIZEN (ANP) - Het toezicht op de veiligheid aan boord van schepen van de historische bruine vloot is nog onvoldoende. Dat meldde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) woensdag in een rapport naar aanleiding van twee dodelijke ongevallen met zeilschepen in 2022.

1 uur geleden
RvS: aanvullende compensatie toeslagenaffaire terecht afgewezen

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst heeft een gedupeerde ouder van de kinderopvangtoeslagaffaire terecht geen aanvullende compensatie toegekend bovenop de al verleende compensatie. Dat oordeelt de Raad van State woensdag. De hoogste rechter gaat daarin mee met een uitspraak die de rechtbank Den Haag eerder deed.

1 uur geleden