Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil snel actie voor aanpak wachtlijsten verpleeghuizen

Kamer wil snel actie voor aanpak wachtlijsten verpleeghuizen

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge moet snel met concrete voorstellen komen om de groeiende wachtlijsten in de verpleeghuizen aan te pakken. Die oproep klonk woensdag eensgezind in de Tweede Kamer, bij zowel coalitie- als oppositiepartijen.

De Jonge had wel verwacht dat meer mensen een beroep zouden doen op de Wet langdurige zorg (Wlz), waar zware zorg voor kwetsbare ouderen onder valt. Maar het tempo van die groei heeft hem verrast, zei hij. De groei van 6,3 procent in 2019 was aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld de 2,9 procent die het Centraal Planbureau had voorspeld.

Hoewel er tussen 2015 en 2018 een kleine 10.000 plekken in verpleeghuizen zijn bijgekomen, groeien de wachtlijsten. Momenteel wachten ruim 18.000 ouderen op een plekje.

Krappe arbeidsmarkt

De Jonge moet meer doen om het tij te keren, vinden de meeste partijen in de Kamer. Omdat plekken schaarser zijn geworden, is er meer behoefte aan regie, vindt ook de minister. Bij het tot stand komen van nieuwe afspraken met gemeenten en zorgkantoren ziet hij een rol voor zichzelf, maar hij temperde ook de verwachtingen over hoe snel dat kan. "Er zijn heel veel partijen, zo'n akkoord zal er niet zomaar even komen."

Ook zijn "er niet de mensen voor om het aantal plekken in verpleeghuizen even te verdubbelen", zei hij, doelend op de krappe arbeidsmarkt.

VVD en D66 riepen de minister op voor de zomer "daar waar nodig een concreet noodplan verpleeghuisplekken te laten opstellen". De Jonge denkt dat het haalbaar is om voor de zomer met extra plannen te komen voor regio's waar de nood het hoogst is.

Meer uit Gezond

Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

13 uur geleden
IKNL: ongeveer helft van Nederlanders krijgt diagnose kanker

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer de helft van alle Nederlanders zal ooit te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden, rond 1990, overkwam dat nog een op de drie Nederlanders. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) concludeert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de kans om kanker te krijgen fors is toegenomen.

17 uur geleden
Provincie Friesland wil in gesprek over sluiting ziekenhuizen

LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure. Gedeputeerde Femke Wiersma zei de breedgedragen zorgen van partijen in de Provinciale Staten te delen, ook al heeft de provincie er uiteindelijk niets over te zeggen.

1 dag geleden
Aantal jongeren met longontsteking neemt snel toe

DEN HAAG (ANP) - Relatief veel kinderen en jongeren hebben last van longontsteking. In de afgelopen week bezochten meer dan 20 op elke 100.000 jongeren van 15 tot en met 24 de huisarts met een ontsteking aan de longen. Dat zijn er meer dan twee keer zo veel als in de twee voorgaande jaren.

1 dag geleden
Helder: snel uitsluitsel over taakstrafverbod bij geweld in zorg

DEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.

1 dag geleden
Chemours/DuPont aansprakelijk voor PFAS-schade eind vorige eeuw

ROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.

1 dag geleden
FNV krijgt 'verontrustende signalen' na openen covidregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV krijgt "verontrustende signalen" nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen "niet te constateren" is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.

1 dag geleden