Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil snel actie voor aanpak wachtlijsten verpleeghuizen

Kamer wil snel actie voor aanpak wachtlijsten verpleeghuizen

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge moet snel met concrete voorstellen komen om de groeiende wachtlijsten in de verpleeghuizen aan te pakken. Die oproep klonk woensdag eensgezind in de Tweede Kamer, bij zowel coalitie- als oppositiepartijen.

De Jonge had wel verwacht dat meer mensen een beroep zouden doen op de Wet langdurige zorg (Wlz), waar zware zorg voor kwetsbare ouderen onder valt. Maar het tempo van die groei heeft hem verrast, zei hij. De groei van 6,3 procent in 2019 was aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld de 2,9 procent die het Centraal Planbureau had voorspeld.

Hoewel er tussen 2015 en 2018 een kleine 10.000 plekken in verpleeghuizen zijn bijgekomen, groeien de wachtlijsten. Momenteel wachten ruim 18.000 ouderen op een plekje.

Krappe arbeidsmarkt

De Jonge moet meer doen om het tij te keren, vinden de meeste partijen in de Kamer. Omdat plekken schaarser zijn geworden, is er meer behoefte aan regie, vindt ook de minister. Bij het tot stand komen van nieuwe afspraken met gemeenten en zorgkantoren ziet hij een rol voor zichzelf, maar hij temperde ook de verwachtingen over hoe snel dat kan. "Er zijn heel veel partijen, zo'n akkoord zal er niet zomaar even komen."

Ook zijn "er niet de mensen voor om het aantal plekken in verpleeghuizen even te verdubbelen", zei hij, doelend op de krappe arbeidsmarkt.

VVD en D66 riepen de minister op voor de zomer "daar waar nodig een concreet noodplan verpleeghuisplekken te laten opstellen". De Jonge denkt dat het haalbaar is om voor de zomer met extra plannen te komen voor regio's waar de nood het hoogst is.

Meer uit Gezond

Nu al meer kinkhoest in Europa dan heel vorig jaar

SOLNA (ANP) - In de eerste drie maanden van dit jaar zijn meer kinkhoestbesmettingen vastgesteld in Europese landen dan in heel 2023. De teller stond eind maart op 32.037 gevallen. Vorig jaar hadden in twaalf maanden tijd 25.130 mensen de ziekte opgelopen.

4 uur geleden
Voedingscentrum ziet keuze voor alleen borstvoeding dalen

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan de helft van de moeders, 53 procent, geeft direct na de geboorte alleen maar borstvoeding, constateert het Voedingscentrum op basis van cijfers over 2023. Dat percentage is volgens de organisatie het laagste sinds het begin van de peilingen in 1997.

1 dag geleden
Nivel: meer mensen zien om kosten af van zorg

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer mensen gaan niet naar de huisarts, de tandarts of het ziekenhuis, of halen een recept niet op, omdat ze de kosten te hoog vinden. Dat concludeert onderzoeksbureau Nivel.

2 dagen geleden
WHO heeft noodplan in geval inval Rafah, maar 'slechts pleister'

RAFAH (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een noodplan opgesteld voor het geval dat Israƫl de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook binnenvalt, meldt Rik Peeperkorn, WHO-vertegenwoordiger voor de bezette Palestijnse gebieden. Maar als het tot een invasie komt, zal het plan "slechts een pleister" zijn.

5 dagen geleden
Miljardenverlies Moderna door wegvallen vraag naar coronaprikken

CAMBRIDGE (ANP) - Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Moderna heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een miljardenverlies geleden, omdat er nauwelijks nog vraag is naar zijn coronavaccins. Het nettoverlies bedroeg 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro), vergeleken met een winst van 79 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar, werd donderdag bekend.

6 dagen geleden
Tienduizenden zorgmedewerkers leggen werk straks neer, zegt NU'91

UTRECHT/HEERLEN (ANP) - Tienduizenden zorgmedewerkers leggen donderdag om 14.00 uur twee minuten hun werk neer uit protest tegen geweld tegen de beroepsgroep. Dat verwachtte NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken en initiatiefneemster van de actie, aan het einde van de ochtend. De deelnemers zijn straks stil en herdenken een medewerkster van een ggz-instelling in Heerlen, die vorige maand werd doodgestoken tijdens haar werk.

6 dagen geleden
Ruim kwart meer winst voor Ozempic-maker Novo Nordisk

BAGSVAERD (ANP/AFP) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk heeft de winst in de eerste maanden van dit jaar met 28 procent opgevoerd ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf, bekend van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic, hield onder de streep 25,4 miljard Deense kroon over, omgerekend meer dan 3 miljard euro.

6 dagen geleden