Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil sancties tegen China om schendingen tegen Oeigoeren

Kamer wil sancties tegen China om schendingen tegen Oeigoeren

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat er Europese sancties komen tegen Chinese personen en bedrijven die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen tegen Oeigoeren in Xinjiang. Het kabinet had de motie van regeringspartijen D66, CDA, ChristenUnie en GroenLinks ontraden, maar een ruime meerderheid van de Kamer schaarde zich achter het voorstel.

De strafmaatregelen zijn volgens de Kamer nodig omdat ondanks internationaal aandringen er geen einde komt aan de mensenrechtenschendingen. De Oeigoeren (een moslimminderheid) worden massaal vastgezet en gedwongen tot dwangarbeid. Volgens de motie zou alleen een onafhankelijk onderzoek de sancties kunnen tegenhouden. Dat heeft Peking steeds geweigerd.

Vorige week meldde de Australische denktank Australian Strategic Policy Institute (ASPI) nog dat in Xinjiang de afgelopen drie jaar 380 interneringskampen zijn gebouwd. Het zou gaan om zowel heropvoedingskampen als zwaarbewaakte gevangenissen. Naar verluidt zitten zeker een miljoen Oeigoeren in kampen.

Niet wegkijken

"We kunnen niet meer wegkijken", zei Sjoerd Sjoerdsma van D66. Premier Mark Rutte zei de grote zorgen van de Kamer te delen. Het kabinet zet zich volgens hem nadrukkelijk in voor de verbetering van de mensenrechten. Maar Rutte wilde de motie niet steunen omdat hij wil wachten op de EU-wet die de aanpak van mensenrechtenschenders mogelijk maakt.

De kans dat de lidstaten van de EU het eens worden over sancties tegen China wordt niet groot geacht. De 27 landen moeten unaniem instemmen met strafmaatregelen. De Amerikaanse regering heeft al wel sancties ingesteld tegen Chinese bedrijven en functionarissen die betrokken zijn bij de onderdrukking in Xinjiang.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Gebruik softdrugs kan buiten van 20.00-07.00 uur worden beboet

DEN HAAG (ANP) - Het is al mogelijk om op te treden tegen het gebruik van softdrugs in de buitenruimte. Daarvoor is geen nieuwe wet- of regelgeving nodig. Dat laat Ferd Grapperhaus weten aan de Tweede Kamer. Een verbod tussen 20.00 en 07.00 uur was een van de voorgestelde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

7 uur geleden
Burgemeesters kijken vooruit naar feestdagen in coronatijd

UTRECHT (ANP) - De burgemeesters van het Veiligheidsberaad blikken maandagavond in hun vergadering alvast vooruit naar de feestdagen. Ook gaan de bestuurders van de 25 veiligheidsregio's het hebben onder meer over twijfelgevallen in de handhaving van de nieuwste maatregelen. De meeste maatregelen zijn helder, legde een woordvoerster uit, maar er zijn altijd puntjes waarover discussie is. Zo was eerder niet helemaal duidelijk of je de restaurants op golfbanen moet scharen onder horeca of sportkantines.

19 uur geleden
Henk Krol wil door in de politiek na vertrek uit eigen partij

DEN HAAG (ANP) - Henk Krol gaat de verkiezingen in met zijn eigen partij, nadat hij uit de Partij door de Toekomst is gestapt. Krol bevestigt een bericht van RTL Nieuws hierover. Krol liet zondag weten de partij te verlaten die hij in mei van dit jaar zelf oprichtte.

1 dag geleden
Na vertrek van Krol wil oud-FVD'er Otten door met nieuw boegbeeld

DEN HAAG (ANP) - Henk Otten wil na het vertrek van Henk Krol uit de Partij voor de Toekomst door in de politiek. Na een "turbulente tijd" richt hij zich met de partij op de verkiezingen. Hij gaat op zoek naar een nieuwe leider, maar wil daar wel de tijd voor nemen.

1 dag geleden
Rutte: situatie rond vakantie koning 'fout, vervelend en ernstig'

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft een "fout" gemaakt door verkeerd in te schatten of het verstandig was voor de koning en zijn gezin om de herfstvakantie in Griekenland door te brengen. Ook had hij dat besluit later in de week opnieuw moeten wegen, toen de besmettingen opliepen en het kabinet ingrijpende maatregelen aankondigde. Dat zegt Rutte zelf voorafgaand aan corona-overleg met ministers en deskundigen op het Catshuis.

1 dag geleden
Henk Krol stapt alweer uit eigen partij na ruzie met Henk Otten

DEN HAAG (ANP) - Minder dan een half jaar nadat Henk Krol uit 50PLUS was gestapt om zijn eigen partij op te richten, verlaat hij ook die partij weer. Dat laat Krol in een persbericht weten. Krol verlaat de Partij voor de Toekomst na een hoogoplopende ruzie met oud-Forum voor Democratie-bestuurslid Henk Otten.

1 dag geleden
CDA wil dat Rutte zich persoonlijk bemoeit met toekomst Nedcar

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte moet zich er persoonlijk voor inspannen dat autofabriek VDL Nedcar een nieuwe opdrachtgever krijgt, om de toekomst van de fabriek veilig te stellen, vindt coalitiepartij CDA. Volgens Kamerlid Mustafa Amhaouch is het besluit van BMW om geen Mini Countrymans meer te laten maken zo ingrijpend voor de economie, dat het 'Chefsache' zou moeten zijn voor het kabinet.

2 dagen geleden