Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil register voor contacten bewindslieden met lobbyisten

Kamer wil register voor contacten bewindslieden met lobbyisten

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil meer zicht krijgen op contacten van lobbyisten met bewindslieden en topambtenaren. Een ruime meerderheid van de partijen steunde woensdag een motie om hiervoor een verplicht lobbyregister in te voeren. Het kabinet had de motie ontraden.

De motie stelt verder dat er een "effectief en onafhankelijk toezicht- en handhavingsmechanisme" moet komen. "Dit voorstel moet het transparanter maken hoe politieke besluiten worden genomen zodat we de democratische controle kunnen vergroten", aldus Laurens Dassen van Volt, de indiener van de motie.

Aanleiding voor de motie is een rapport van het Europese anticorruptieorgaan GRECO. Dat kwam twee jaar geleden met zestien aanbevelingen om de Nederlandse democratie te versterken, maar volgens Dassen is daarvan nog geen enkele door het kabinet overgenomen.

Rutte tegen register

Demissionair premier Mark Rutte wilde geen lobbyregister. Hij zei in september tegen de motie te zijn omdat delen van de aanbevelingen van GRECO aan het volgende kabinet worden overgelaten. Ook zag hij aan de motie "een aantal praktische haken en ogen, die nader moeten worden bezien".

GRECO raadde ook een afkoelperiode van twee jaar aan voor voormalige bewindspersonen. In die periode mogen zij geen baan aanvaarden waarin zij oneerlijk voordeel kunnen hebben van de kennis en contacten die zij als minister of staatssecretaris hebben opgedaan. In september ging de Kamer al akkoord met deze afkoelingsperiode.

Lobbypas

En vorige week kondigde Kamervoorzitter Vera Bergkamp aan dat de zogenoemde 'lobbypas' van oud-Kamerleden gaat verdwijnen. Vanaf 1 maart is hun toegang tot het Kamergebouw gelimiteerd tot de openbare ruimten van het Kamergebouw waar ook andere lobbyisten toegang tot hebben. Het is niet ongebruikelijk dat oud-Kamerleden lobbyist worden.

Eerder dit jaar stapten beide bewindslieden van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over naar een lobbyclub. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) ging naar duurzaamheidsclub World Resources Institute en kort daarop vertrok minister Cora van Nieuwenhuizen naar Energie Nederland. Daardoor ontbrandde in de Kamer opnieuw de discussie over lobbyen.

Meer uit Politiek

Rutte en Bruins Slot blij dat Nederlandse gijzelaar vrij is

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte en buitenlandminister Hanke Bruins Slot zijn blij dat de Nederlandse gijzelaar Ofir Engel is vrijgelaten door Hamas. "Na deze afschuwelijke tijd kan hij nu eindelijk worden herenigd met zijn familie en vrienden", schrijft Rutte op X. Engel was de enige Nederlander die werd vastgehouden in de Gazastrook.

5 uur geleden
Ondanks kritiek staande ovatie voor Yeşilgöz, die steun ervaart

UTRECHT (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz voelt zich ondanks stevige kritiek van VVD-leden gesteund om op inhoud te gaan onderhandelen met PVV, NSC en BBB. Dat zei ze na afloop van een drukbezochte partijbijeenkomst in Utrecht over haar besluit om een kabinet met de PVV alleen te gedogen, en niet volwaardig mee te regeren.

5 uur geleden
Wilders beticht Omtzigt van 'Haagse spelletjes' in verkenning

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt (NSC) maakt zich volgens PVV-leider Geert Wilders schuldig aan "Haagse spelletjes", omdat de NSC-leider eerst toezeggingen van Wilders wil voordat het tot onderhandelen tussen de twee komt. "Dat is de oude bestuurscultuur en het machtsdenken van CDA 2.0", bijt Wilders zijn potentiële coalitiepartner toe op X.

7 uur geleden
VVD'ers op bijeenkomst willen vooral dat partij wel meeregeert

UTRECHT (ANP) - Ruim 350 voor- en tegenstanders van het besluit van VVD-leider Dilan Yeşilgöz om een centrumrechts kabinet met PVV, NSC en BBB als een gedoogpartner mogelijk te maken, kwamen woensdagavond op een partijbijeenkomst bijeen om stoom af te blazen over die keuze. Er waren steunbetuigingen voor deze koers, maar veel meer afwijzingen. Een oproep van een van de VVD-leden om niet te gedogen, maar volwaardig mee te regeren werd met luid en lang applaus ontvangen.

7 uur geleden
Plasterk ontvangt zes partijleiders voor verkenningsgesprekken

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk praat donderdag verder met de leiders van zes partijen. Hij spreekt allereerst Rob Jetten (D66), gevolgd door Caroline van der Plas (BBB), Henri Bontenbal (CDA), Lilian Marijnissen (SP), Thierry Baudet (FVD) en Esther Ouwehand (PvdD).

9 uur geleden
Omtzigt: NSC niet klaar om kabinetsonderhandeling te starten

DEN HAAG (ANP) - NSC, de partij van Pieter Omtzigt, is niet klaar om te onderhandelen over de formatie van een kabinet. Dat heeft partijleider Omtzigt tegen verkenner Ronald Plasterk gezegd, vertelt hij na afloop van dat lange gesprek aan de verzamelde pers. Omtzigt ziet nog steeds belemmeringen bij de PVV, onder meer op het gebied van de rechtsstaat. Hij wil dat twee informateurs worden aangesteld die gaan kijken naar overeenkomsten bij partijen. Hoe dat er precies zal uitzien, werd niet duidelijk.

10 uur geleden
Yeşilgöz laat verkenner weten niet in kabinet te willen  

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft aan de verkenner laten weten graag een kabinet van PVV, NSC en BBB mogelijk te willen maken, maar wel vanuit de Tweede Kamer. Ze herhaalde tegen verkenner Ronald Plasterk niet in een coalitie te willen stappen, zei ze na afloop van het onderhoud. Haar partij staat wel "helemaal klaar" om te onderhandelen.

13 uur geleden