Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil register voor contacten bewindslieden met lobbyisten

Kamer wil register voor contacten bewindslieden met lobbyisten

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil meer zicht krijgen op contacten van lobbyisten met bewindslieden en topambtenaren. Een ruime meerderheid van de partijen steunde woensdag een motie om hiervoor een verplicht lobbyregister in te voeren. Het kabinet had de motie ontraden.

De motie stelt verder dat er een "effectief en onafhankelijk toezicht- en handhavingsmechanisme" moet komen. "Dit voorstel moet het transparanter maken hoe politieke besluiten worden genomen zodat we de democratische controle kunnen vergroten", aldus Laurens Dassen van Volt, de indiener van de motie.

Aanleiding voor de motie is een rapport van het Europese anticorruptieorgaan GRECO. Dat kwam twee jaar geleden met zestien aanbevelingen om de Nederlandse democratie te versterken, maar volgens Dassen is daarvan nog geen enkele door het kabinet overgenomen.

Rutte tegen register

Demissionair premier Mark Rutte wilde geen lobbyregister. Hij zei in september tegen de motie te zijn omdat delen van de aanbevelingen van GRECO aan het volgende kabinet worden overgelaten. Ook zag hij aan de motie "een aantal praktische haken en ogen, die nader moeten worden bezien".

GRECO raadde ook een afkoelperiode van twee jaar aan voor voormalige bewindspersonen. In die periode mogen zij geen baan aanvaarden waarin zij oneerlijk voordeel kunnen hebben van de kennis en contacten die zij als minister of staatssecretaris hebben opgedaan. In september ging de Kamer al akkoord met deze afkoelingsperiode.

Lobbypas

En vorige week kondigde Kamervoorzitter Vera Bergkamp aan dat de zogenoemde 'lobbypas' van oud-Kamerleden gaat verdwijnen. Vanaf 1 maart is hun toegang tot het Kamergebouw gelimiteerd tot de openbare ruimten van het Kamergebouw waar ook andere lobbyisten toegang tot hebben. Het is niet ongebruikelijk dat oud-Kamerleden lobbyist worden.

Eerder dit jaar stapten beide bewindslieden van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over naar een lobbyclub. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) ging naar duurzaamheidsclub World Resources Institute en kort daarop vertrok minister Cora van Nieuwenhuizen naar Energie Nederland. Daardoor ontbrandde in de Kamer opnieuw de discussie over lobbyen.

Meer uit Politiek

Wethouder Simons Rotterdam doet aangifte van bekladding huis

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse wethouder Robert Simons heeft zaterdag aangifte gedaan van bekladding van zijn huis. Zijn woordvoerder bevestigt berichtgeving van Rijnmond daarover. Op zijn huis staat onder andere KK (kanker) homo's en RJK gespoten. RJK staat voor Rotterdam Jongeren Kern, een deel van de harde kern van Feyenoordsupporters.

2 dagen geleden
Oud-staatssecretaris voor CDA Ton Frinking (91) overleden

DEN HAAG (ANP) - Oud-defensiestaatssecretaris voor het CDA Ton Frinking (91) is overleden, meldt CDA-partijleider Wopke Hoekstra op Twitter. Frinking was Kamerlid van 1977 tot 1993 en daarna ruim een jaar staatssecretaris in het derde kabinet-Lubbers.

2 dagen geleden
Rutte na gesprek melkveehouder: ik kan zorgen niet wegnemen

KOUDUM (ANP) - Premier Mark Rutte heeft donderdagmiddag een "goed gesprek" gehad bij een melkveehouder in het Friese Koudum, maar er is "grote bezorgdheid". Net zoals de twee gesprekken die hij eerder voerde met agrariërs elders in het land was ook dit gesprek heftig, maar de "zorgen zijn ook groot en die kan ik niet wegnemen". Op het gesprek van vrijdag met een deel van het kabinet en boerenorganisaties wil hij niet vooruitlopen.

4 dagen geleden
Caroline van der Plas van BBB weer aan het werk na bedreigingen

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas laat zich weer zien in de media en gaat weer werkbezoeken afleggen. De fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB) legde vorige week donderdag haar werkzaamheden tijdelijk neer vanwege bedreigingen. Ze kan weer aan de slag omdat er veiligheidsmaatregelen zijn getroffen, bevestigt BBB op haar website na berichtgeving van RTL Boulevard.

4 dagen geleden
Remkes: goed dat LTO namens veel boeren het gesprek aangaat

DEN HAAG (ANP) - Het is goed dat LTO vrijdag mede namens een groot aantal andere boerenorganisaties komt praten met een kabinetsdelegatie over het omstreden stikstofbeleid. Dat zegt een woordvoerder van Johan Remkes, die optreedt als onafhankelijk gespreksleider. "Niet praten lost ook niets op."

4 dagen geleden
Boeren: geen vertrouwen in overleg Remkes, maar LTO gaat toch

NIJKERK (ANP) - De verschillende boerenorganisaties, waaronder Agractie en Farmers Defence Force (FDF), zeggen dat ze geen vertrouwen hebben in het "door de regering geregisseerde overleg" met stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Toch gaat LTO Nederland vrijdag namens hen met Remkes praten, als vertegenwoordiging van de gezamenlijke boerenclubs. "De uitkomsten van het overleg worden teruggekoppeld, besproken en verdere stappen worden afgestemd", laten de organisaties weten.

4 dagen geleden
Harbers: langere beperkingen op Schiphol buitengewoon vervelend

DEN HAAG (ANP) - Schiphol ziet zich "helaas" genoodzaakt ook dit najaar een rem te zetten op het aantal passagiers dat per dag op reis kan. Minister Mark Harbers (Infrastructuur) spreekt in een brief aan de Tweede Kamer van "een buitengewoon vervelende situatie" waarvan opnieuw veel mensen last zullen hebben.

6 dagen geleden