Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil plan van kabinet om schuldenaar sneller te helpen

Kamer wil plan van kabinet om schuldenaar sneller te helpen

DEN HAAG (ANP) - Mensen met grote schulden moeten sneller in een traject terechtkomen waarin zij worden geholpen en de schulden worden gesaneerd. Een groot aantal partijen in de Tweede Kamer vraagt het kabinet om met een plan hiervoor te komen.

Maar al jarenlang stromen minder mensen door naar zo'n programma, terwijl er nog steeds veel huishoudens in de schulden zitten. Dat traject kan bovendien jaren duren.

Daarom moet het kabinet met een plan komen om de toegang tot het schuldsaneringsprogramma eenvoudiger te maken en te kijken of de duur ervan niet kan worden verkort tot bijvoorbeeld anderhalf jaar, om schuldenaren zo sneller te kunnen helpen. D66-fractievoorzitter Rob Jetten diende hiertoe een motie in, namens de coalitiepartijen en een flink aantal partijen van de oppositie.

Daarnaast kwam vanuit de Tweede Kamer de oproep om werk te maken van een schuldenfonds. Uit zo'n fonds kunnen schulden worden opgekocht, waardoor mensen in de schulden niet met allerlei verschillende schuldeisers te maken hebben. Op voorstel van onder meer ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vraagt de Kamer het kabinet om zo'n fonds op te richten, in overleg met partijen als SchuldHulpMaatje en de vereniging voor schuldhulpverlening NVVK.

De ChristenUnie stelde vorig jaar samen met de PvdA al eens voor zo'n fonds op te richten. In de aanloop naar Prinsjesdag kwam het plan ook al eens ter sprake. Er is in de begroting geld opzijgezet voor de aanpak van schulden, het opkoopfonds is een van de manieren om de probleemschulden de wereld uit te helpen.

Meer uit Politiek

Politie moet ingrijpen op ledenvergadering 50PLUS

EDE (ANP) - De ledenvergadering van 50PLUS in congrescentrum de Reehorst in Ede is zaterdagochtend al snel ontaard in een ruzie waar de politie aan te pas moest komen. Gevolg is onder meer dat de partij geen lijsttrekker heeft kunnen kiezen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

10 uur geleden
Bikker: CU heeft lang tegen de neoliberale stroom in geroeid

ZWOLLE (ANP) - De ChristenUnie (CU) heeft lang tegen de "neoliberale stroom" in geroeid, zei lijsttrekker Mirjam Bikker tijdens het verkiezingscongres van de partij in Zwolle. "Nu de samenleving daarin vastloopt, keert de wal het schip." Ze ziet nu dat er "gelukkig" ruimte ontstaat in de politiek voor "een ander soort overheid".

11 uur geleden
Stieneke van der Graaf niet hoger op lijst ChristenUnie

ZWOLLE (ANP) - Kamerlid Stieneke van der Graaf krijgt geen hogere plek op de kieslijst van de ChristenUnie. Ze was ontevreden met haar negende plek. Een groep leden heeft voorgesteld om haar de vijfde plek te geven. Daar stemt het in Zwolle bij elkaar geroepen congres niet mee in.

12 uur geleden
Partijleden hebben veel inspraak, maar gebruiken die vaak niet

DEN HAAG (ANP) - In de meeste politieke partijen hebben leden de afgelopen twintig jaar meer inspraak gekregen. Maar ze maken hier lang niet altijd effectief gebruik van, ziet de in partijpolitiek gespecialiseerde hoogleraar Gerrit Voerman van de Rijksuniversiteit Groningen.

17 uur geleden
CU-leden bepalen of Stieneke van der Graaf hoger komt op kieslijst

ZWOLLE (ANP) - De leden van de ChristenUnie houden een congres in Zwolle en besluiten daar of Stieneke van der Graaf inderdaad hoger op de kieslijst komt, zoals het Kamerlid wil. Ze is ontevreden over de onverkiesbare negende plek die haar is toebedeeld. Ruim vijfhonderd leden stellen voor om haar op plek vijf te zetten in plaats van de Delftse wethouder Joëlle Gooijer-Medema.

20 uur geleden
FNV vindt dat kabinet naar 'nijpende armoede' moet kijken

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV reageert verbolgen op het negatieve advies van het demissionaire kabinet over de plannen van de Tweede Kamer voor koopkrachtverbetering. "Wat een armetierig zootje", stelt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. "Daar waar de Kamer wél verantwoordelijkheid neemt en een stapje in de goede richting zet, probeert dit demissionaire kabinet het zielige gezicht te redden. Niet meedenken, maar problemen opwerpen. Zorgen over het vestigingsklimaat, niet over de nijpende armoede."

1 dag geleden
Aspirant-Eurocommissaris Hoekstra doet beloften op zoek naar steun

BRUSSEL (ANP) - Wopke Hoekstra zal zich als klimaatman van de Europese Commissie inzetten voor onder meer de natuurherstelwet en het uitbannen van fossiele subsidies. Ook al hebben zijn eigen partijgenoten over zulke plannen zo hun bedenkingen. "Een ambitieuze klimaataanpak is een absolute noodzaak", zegt de kandidaat-Eurocommissaris in antwoord op kritische vragen van het Europees Parlement. Maar over een van de belangrijkste taken die op hem wachten, het stellen van een EU-klimaatdoel voor 2040, laat hij nog weinig los.

1 dag geleden