Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil pijnvrij(er) alternatief voor borstkankeronderzoek

Kamer wil pijnvrij(er) alternatief voor borstkankeronderzoek

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het bevolkingsonderzoek naar borstkanker pijnvrij(er) wordt. Dat werd duidelijk tijdens een debat over een burgerinitiatief dat pleit voor een minder pijnlijke alternatief, zodat vrouwen het onderzoek blijven ondergaan. De opkomst daalt namelijk licht.

Initiatiefnemer Muriel van der Draaij van het burgerinitiatief zei dat een op de vijf vrouwen die het bevolkingsonderzoek ondergaat dit als pijnlijk ervaart, en dat 5 procent zelfs extreme pijn heeft tijdens of na het onderzoek. Daarom vraagt de burgeroproep om (het stimuleren van onderzoek naar) minder pijnlijke alternatieven voor de mammografie, de methode die nu wordt gebruikt waarbij de borsten tussen twee platen worden gedrukt. Het burgerinitiatief werd bijna 104.000 keer ondertekend.

Demissionair zorgminister Ernst Kuipers was het met VVD, D66, CDA, CU, GroenLinks, SP, PVV en BBB eens dat moet worden gestreefd naar "minder belastende technieken, om de drempel voor het onderzoek te verlagen". Hij noemde de dalende deelname "zorgelijk". Wel benadrukte Kuipers dat de mammografie momenteel de effectiefste methode is, en dat hij daarom alleen een alternatief kan inzetten mits dat even goed of zelfs beter kanker kan opsporen. Daarom wacht de bewindsman een lopend onderzoek naar alternatieven af.

Motie ingediend

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld en VVD-Kamerlid Judith Tielen drongen bij de minister aan op alternatief borstkankeronderzoek voor de groep van 27 procent die niet komt opdagen bij het bevolkingsonderzoek. "Op het moment dat mensen afhaken, bijvoorbeeld omdat het te pijnlijk is of een verleden van misbruik hebben, dan wil je aan deze specifieke groep toch een zo goed mogelijk alternatief aanbieden?", aldus Westerveld.

Kuipers ging hier niet in mee, en bleef bij zijn eis van wetenschappelijke grondslag voor alternatieve onderzoeksmethoden. Daarop verzochten de twee Kamerleden het kabinet via een motie om zichtbare stappen te nemen om deze vrouwen toch mee te kunnen laten doen aan het bevolkingsonderzoek.

Meer duidelijkheid

De minister geeft op aandringen van Nico Drost (CU) eind dit jaar meer duidelijkheid over welke stappen nu worden onderzocht voor alternatieve onderzoeksmethoden, en op welke termijn hier iets van kan worden verwacht.

Meer uit Gezond

Honderden Limburgers in Den Haag voor behoud ziekenhuis

DEN HAAG (ANP) - Zo'n zevenhonderd mensen uit de Limburgse regio Parkstad demonstreren zaterdagmiddag in Den Haag voor het behoud van alle afdelingen van het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen. Door een reorganisatie dreigt onder meer de intensive care naar Sittard-Geleen te verdwijnen. Ook de spoedeisende hulp en de geboortezorg worden bedreigd.

1 dag geleden
Waarschuwing om giftige stof: 'Eet geen vis uit Twentekanaal'

HENGELO (ANP) - Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo adviseren mensen om voorlopig geen vis te eten uit het Twentekanaal. De reden is dat een verhoogde concentratie van een giftige stof is gemeten tussen de sluizen Delden en Hengelo. Omdat die schadelijke stof relatief makkelijk in vissen terecht kan komen, is het beter als vissen uit het kanaal uit voorzorg uit het dieet worden geschrapt, aldus Rijkswaterstaat en de gemeente.

4 dagen geleden
Novo dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Farmaceut Novo Nordisk dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven. Volgens de Brand Finance 2024 landenranglijst, steeg de merkwaarde van de speelgoedfabrikant het afgelopen jaar met slechts 3 procent tot ongeveer 8 miljard dollar, terwijl die van Novo Nordisk met 59 procent groeide tot 5,1 miljard.

4 dagen geleden
Nieuwe medicijnen komen minder snel bij patiënt terecht

DEN HAAG (ANP) - Het duurt steeds langer voordat patiënten nieuwe medicijnen kunnen gebruiken nadat die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Volgens een jaarlijks overzicht van het gespecialiseerde bedrijf IQVIA is de gemiddelde 'wachttijd' in Nederland vorig jaar opgelopen van 328 dagen naar 404 dagen. Nederland is daarmee nog wel sneller dan het Europees gemiddelde. Dat staat nu op 531 dagen, twee weken langer dan vorig jaar.

4 dagen geleden
Zorgmedewerkers snakken volgens peiling naar minder administratie

DEN HAAG (ANP) - De meeste werknemers in de zorg- en welzijnsector denken dat ze mensen beter kunnen helpen als ze minder administratie zouden hebben, maar het gaat eerder de andere kant op. Bijna driekwart (73 procent) van de werknemers die meededen aan een peiling van vakbond FNV zegt de afgelopen vijf jaar juist steeds meer tijd aan administratie kwijt te zijn. Bijna de helft van de ruim 6000 ondervraagden is zeker 25 procent van alle werktijd bezig met zaken als registratie, verslaglegging en het invullen van lijsten.

4 dagen geleden
AI verslaat radiologen in onderzoek naar opsporen prostaatkanker

NIJMEGEN (ANP) - Goed getrainde kunstmatige intelligentie (AI) spoort prostaatkanker iets vaker op dan radiologen en wijst vooral veel minder vaak ten onrechte een verdachte plek aan. Die conclusie trekt een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Radboudumc in Nijmegen na een uitgebreide studie.

4 dagen geleden
Oppositie valt nieuwe coalitiepartijen aan op zorgbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen zien weinig positiefs in de plannen op het gebied van zorg in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Het debat over de zorgbegroting van volgend jaar drijft regelmatig af naar de bezuinigingen op de zorg die de nieuwe coalitiepartijen hebben afgesproken. SP, GroenLinks-PvdA en D66 zijn niet te spreken over bezuinigingen op onder meer preventie, de ggz en gehandicapten- en ouderenzorg.

5 dagen geleden