Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil opheldering over verdwenen rapport Defensie

Kamer wil opheldering over verdwenen rapport Defensie

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer willen opheldering van Defensie over een verdwenen rapport uit 2010 waarin melding wordt gemaakt van mogelijke oorlogsmisdaden door Australische militairen in Afghanistan. SP en D66 hebben inmiddels vragen gesteld aan minister Kajsa Ollongren (Defensie).

Voorkom een nieuwe doofpot en geef openheid, zegt Jasper van Dijk (SP). Alexander Hammelburg (D66) zegt dat de onderste steen boven moet komen. "Ik wil weten of Nederlandse militairen in 2010 al wisten van mogelijke Australische oorlogsmisdaden. Als deze oorlogsmisdaden hebben plaatsgevonden, moet het recht zijn werk kunnen doen."

Tunahan Kuzu (DENK) laat weten "zeer ongerust" te zijn over de berichtgeving, CDA'er Derk Boswijk zei in het radioprogramma Sven op 1 opheldering te willen en Kati Piri (PvdA) spreekt van een "ernstige zaak waar nu eindelijk eens serieus onderzoek naar moet worden gedaan. Verontrustend dat een goed archief ontbreekt bij Defensie".

Uruzgan

NRC meldde dinsdag dat het rapport verdwenen is. Een woordvoerster van het ministerie van Defensie laat weten dat er nog steeds onderzoek wordt gedaan naar het verdwenen stuk. Het ministerie heeft speciale software aangeschaft om de digitale systemen te kunnen doorzoeken.

De zaak speelde toen Nederland een missie leidde in Uruzgan. In 2010 werd daar een Afghaanse boer aangehouden die betrokken zou zijn geweest bij een aanslag waarbij twee Nederlandse mariniers omkwamen. Na ondervraging en onderzoek kwamen de Nederlanders tot de conclusie dat de boer niet de bommenmaker was en lieten hem gaan.

39 moorden

Maar Australische militairen waren niet overtuigd van zijn onschuld. Zij brachten de man kort daarop om het leven. Hij zou zich bij zijn arrestatie hebben verzet. De Nederlanders hoorden echter dat de boer was gemarteld en in zijn achterhoofd geschoten, aldus NRC. De Nederlandse militairen maakten er een rapport van.

Twee jaar geleden kwam na officieel onderzoek naar buiten dat Australische elitetroepen tussen 2005 tot 2016 in Afghanistan 39 moorden hebben gepleegd. Defensie besloot toen opnieuw onderzoek te doen naar mogelijke aanwijzingen dat Nederland op de hoogte was van misdaden van de Australische special forces.

Een Nederlandse inlichtingenofficier meldde toen de gebeurtenis uit 2010. Defensie ging daarna op zoek naar het bewuste rapport, maar vond dat niet. Commandant Kees van den Heuvel, die in 2010 leiding gaf aan Taskforce Uruzgan, zegt tegen NRC dat hij het rapport nooit heeft gezien.

Meer uit Politiek

Wilders wil snel door met rechts kabinet: duurt al lang genoeg

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders wil snel door met de vorming van een rechts kabinet. "Het heeft lang genoeg geduurd", zegt hij bij aankomst voor een gesprek met informateur Kim Putters. PVV, NSC, VVD en BBB zijn "op elkaar aangewezen", vindt hij, omdat de meeste andere partijen niet met zijn partij willen regeren.

1 uur geleden
Putters spreekt woensdag met Wilders, Omtzigt en Van der Plas

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters ontvangt woensdagochtend eerst PVV-leider Geert Wilders. In de middag komen tegelijkertijd Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) langs voor een vervolggesprek. Met VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz staat nog geen nieuwe afspraak gepland.

2 uur geleden
Partijen geven informateur Putters stof tot nadenken

DEN HAAG (ANP) - De gesprekken maandag en dinsdag met vrijwel alle partijleiders hebben informateur Kim Putters stof tot nadenken gegeven. Hij noemt de situatie "complex" en wil eerst de opgehaalde inzichten "op een rij zetten", voordat hij vervolggesprekken plant. Dat zei hij dinsdagavond na afloop van de gevoerde gesprekken.

17 uur geleden
Dassen blijft pleiten voor meerderheidskabinet zonder PVV

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen vindt dat de poging om een meerderheidskabinet te vormen met de PVV is mislukt, zei hij dinsdag voor zijn gesprek met informateur Kim Putters. "Wat ons betreft kan met andere partijen gesproken worden over een meerderheidskabinet."

19 uur geleden
Ook SGP wil liefst meerderheidskabinet PVV, VVD, NSC en BBB

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SGP ligt, vormen PVV, VVD, NSC en BBB samen een kabinet. "In wat voor variant dan ook", zei SGP-partijleider Chris Stoffer na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Zijn voorkeur is een meerderheidskabinet. Als dat niet haalbaar is, kan wat Stoffer betreft worden gedacht aan een "minderheidsvariant". Als ook dat niet lukt, is een extraparlementair kabinet pas een optie.

19 uur geleden
Kamer roept Van der Wal ter verantwoording over EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil deze week in debat met demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de gevolgen van de natuurherstelwet die het Europees Parlement dinsdag heeft goedgekeurd. Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas kreeg genoeg steun van andere fracties.

19 uur geleden
Bikker vraagt PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijkheid over formatie

DEN HAAG (ANP) - Het is aan PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijk uit te spreken wat wel en niet lukt in de formatie, zegt Mirjam Bikker voor aanvang van haar bezoek aan informateur Kim Putters. "De verantwoordelijkheid ligt nu ook bij die vier partijen, die wat mij betreft voortijdig die deur hebben dichtgetrokken", zegt de leider van de ChristenUnie.

21 uur geleden