Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil opheldering over chaos asielopvang en dood baby

Kamer wil opheldering over chaos asielopvang en dood baby

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden reageren geschokt op het overlijden van de baby in de sporthal bij het aanmeldcentrum Ter Apel. GroenLinks en de PvdA willen dat staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) per brief opheldering geeft over de dood van de baby. Dat verzoek wordt door in ieder geval de voltallige coalitie en Volt gesteund.

De fracties willen "zo spoedig mogelijk duidelijkheid over wat er is gebeurd en wat de precieze doodsoorzaak is", verduidelijkt Kati Piri (PvdA), die het verzoek samen met GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger heeft ingediend. Met de SP willen PvdA, GroenLinks en Volt daarnaast snel een Kamerdebat.

Omdat het asielbeleid van het kabinet "gierend uit de klauwen loopt", heeft SP-Kamerlid Jasper van Dijk woensdag een verzoek voor een Kamerdebat ingediend. Directe aanleiding voor Van Dijk zijn de ruim 700 asielzoekers die afgelopen nacht in Ter Apel buiten op het gras moesten slapen. Daarbovenop komt het overlijden van een drie maanden oude baby. "De ellende neemt alleen maar toe."

Beschamend

CDA-Kamerlid Anne Kuik was dinsdag zelf in Ter Apel. "Ik vind het echt beschamend dat we de asielopvang niet op orde hebben", zegt de christendemocrate. Het probleem is volgens Ḱuik dat de doorstoom vastloopt "van mensen die een status hebben en dus mogen blijven, we hebben de hulp van alle gemeenten hierbij nodig". Ook zij wil dat Van der Burg uitzoekt wat er is gebeurd rond het overlijden van de baby.

GroenLinks en PvdA willen - naast duidelijkheid over het overlijden van de baby - van de staatssecretaris weten hoe hij naar de leefomstandigheden in de opvang in Ter Apel kijkt. Volgens Piri wordt de chaos rond het aanmeldcentrum "alleen maar groter" en zijn oplossingen voor "menswaardige opvang nog lang niet in zicht".

Wat SP'er Van Dijk betreft moet de staatssecretaris zo snel mogelijk met een structurele oplossing komen van de asielcrisis, in plaats van alsmaar ad hoc "paniekmaatregelen" te nemen. Hij doelt daarmee onder meer op het passeren van de gemeente Tubbergen, door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een vergunning te geven in een hotel in Albergen een asielzoekerscentrum te openen.

Meer uit Politiek

SP'er Marijnissen wil snel duidelijkheid over verkenning

DEN HAAG (ANP) - De verkenning loopt tot dusver "niet fraai", zei SP-leider Lilian Marijnissen voordat ze binnenging bij verkenner Ronald Plasterk. "Ik hoop dat er snel stappen gezet kunnen worden." Ze ziet vooral veel discussies tussen partijleiders op X en in de media.

16 minuten geleden
Scheidend Tweede Kamerlid Kwint voorzitter nieuwe vechtsportbond

ROTTERDAM (ANP) - Scheidend Tweede Kamerlid Peter Kwint (SP) wordt voorzitter van de Nederlandse Vechtsportbond (NVB). De nieuwe bond, waarin alle bestaande Nederlandse vechtsportorganisaties voor kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts (mma) samenkomen, gaat op 1 januari officieel van start.

27 minuten geleden
CDA blijft bij standpunt: in oppositie en niet in kabinet met PVV

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal ziet voor zijn partij geen rol weggelegd in een nieuwe coalitie. Gezien de verkiezingsuitslag past het CDA een rol in de oppositie, vindt hij. Hij wil ook niet in een kabinet met de PVV, ook niet als gedoogpartner, zei Bontenbal na afloop van het gesprek met verkenner Ronald Plasterk. Bontenbal vindt dat er bij de partijen "die het grootste" zijn geworden "een grote en zware verantwoordelijkheid" ligt op om met elkaar aan tafel te zitten en "tot iets te komen".

39 minuten geleden
Cultuursector prijst Uslu voor 'cultuurhart', maar laakt vertrek

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu had een "groot hart voor kunst en cultuur". Maar haar vertrek in deze voor de cultuursector roerige periode is "erg jammer". Dat laat bestuurder Boris van der Ham weten namens de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en de Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP).

2 uur geleden
Verkiezingsuitslagen Rotterdam en Assen aangepast na hertelling

DEN HAAG (ANP) - In Rotterdam en Assen is de uitslag voor de Tweede Kamerverkiezingen aangepast na het hertellen van stemmen. In Rotterdam kregen enkele partijen er stemmen bij, in Assen veranderde alleen de verdeling van stemmen binnen twee partijen.

2 uur geleden
Provincies hebben 300 miljoen euro voor regionaal ov verdeeld

DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.

2 uur geleden
NPO verrast door vertrek Uslu: veel succes

HILVERSUM (ANP) - De NPO is verrast door het nieuws van het vertrek van demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur & Media). Dat laat een woordvoerder donderdag desgevraagd weten. "We horen het nieuws ook zojuist", stelt een zegsman. "Wij wensen Gunay Uslu veel succes bij deze stap."

2 uur geleden